Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Серпень  пахне сливами

Сливовий рай

Фото poshtivka.org.

Серпень пахне сливами

Як правило, із цих соковитих ягід готують компоти або варення, консервовані половинки — чудова начинка для пирогів чи вареників. Але використовувати сливи можна не тільки в якості солодкого інгредієнта. Приміром, мариновані здивують навіть справжніх гурманів: додадуть особливого смаку салатам, привнесуть нотку пікантності у м’ясну страву, стануть оригінальною закускою. Загалом рецептів зі сливами неймовірна кількість — обирайте, що вам до вподоби

Мариновані

Для приготування такої закуски використовують різні сорти слив і поєднання спецій: ваніль, імбир, часник, розмарин, порічка, кориця здатні змінити смак цих ягід до невпізнання

 

 Інгредієнти: 1 кг слив (краще угорок), 250 мл води, 200 г цукру, 0,5 ч. л. меленої кориці, 3–4 гвоздички, по 3–4 горошини чорного і запашного перцю, 0,5 ч. л. солі, 50 мл 9% оцту.

Приготування. Сливи ретельно миємо, видаляємо кісточки і ділимо на половинки (можна залишити й цілими, з кісточками, але термін їх зберігання буде меншим). Викладаємо на друшляк, щоб стекла вода, а тоді щільно заповнюємо ягодами стерилізовані банки і накриваємо кришками.

Для маринаду кип’ятимо воду з цукром і спеціями, охолоджуємо до кімнатної температури і додаємо оцет. У банки зі сливами заливаємо вистиглий маринад і стерилізуємо слоїки місткістю 0,5 л 5–6 хвилин, літрові — 8 хвилин. Закручуємо банки й укутуємо для повільного охолодження.

До речі. Не беріть для маринування занадто стиглі м’які сливи, бо ризикуєте отримати кислий компот незрозумілої консистенції.

 

Варення

Цьогоріч сади і відповідно базарні прилавки рясніють різними сортами слив, тож саме час запастися на зиму кількома баночками смачної заготовки

 

 Інгредієнти: 1 кг слив, 1 кг цукру, 0,5 скл. води.

Приготування. Сливи добре миємо, розрізаємо на половинки, виймаємо кісточки. Викладаємо ягоди в каструлю. З води та цукру варимо сироп, помішуючи, кип’ятимо 2–3 хвилини, гарячим заливаємо сливи і залишаємо на 3–4 години. Тоді ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і відставляємо. Через 8–10 годин знову доводимо до кипіння, проварюємо 2–3 хвилини, знімаємо з вогню, охолоджуємо. Повторюємо таку процедуру ще 2 рази. На третій раз варимо 15–20 хвилин. Готове гаряче варення розкладаємо у стерильні банки, закриваємо герметично стерильними кришками.

 

Сливове варення з горіхами

Хочете зробити на зиму незвичну заготовку з кисло–солодким освіжаючим смаком? Скористайтеся рецептом смачного варення зі слив та горіхів! Ваші гості оближуть не тільки пальчики, а й порожню банку. Добре до оладок, млинців, тостів, та й просто до чаю…

 

 Інгредієнти: 2 кг слив, 1,5 кг цукру, 400 г волоських горіхів, 1–2 палички кориці, 1 скл. води.

Приготування. Очистити сливи від кісточок, розділивши на половинки, додати горіхи, підсушені на сковороді. Засипати цукром, влити воду, додати паличку кориці і поставити каструлю на середній вогонь. Після закипання зменшити вогонь до мінімуму й варити 20 хвилин, періодично знімаючи піну. Сливи повинні стати м’якими. Варення розлити у стерилізовані банки і закрити. Не забудьте перед цим вийняти паличку кориці. Переверніть банки, укутайте і залиште до повного охолодження.

До речі

  • Цікавий спосіб подачі: варення розкладіть у креманки, зверху акуратно викладіть збиті вершки — вийде повноцінний десерт.
  • Варення буде гарнішим, якщо використовувати темні сорти сливи (угорка, ренклод, волошка), у яких легко відділяється кісточка.
  • Кориця надає варенню цікавого незвичного смаку. Якщо паличок кориці немає, замість них додайте 0,5 ч. л. меленої.

 

В’ялені

Кожен хоч раз куштував в’ялені помідори. Але мало хто пробував в’ялені сливи — неймовірну пряну закуску з кисло–солодким смаком. Якщо ви любите м’ясні страви, в’ялені сливи додадуть їм пікантності

 

 Інгредієнти: 0,5 кг слив, 0,5 ч. л. чебрецю, 0,5 ч. л. м’яти, 0,5 ч. л. базиліка, 1 ч. л. солі, 50 мл винного оцту, 0,5 ч. л. майорану, 2 зубчики часнику, 75 мл оливкової олії.

Приготування. Промийте, обсушіть сливи, видаліть кісточки. Посоліть, приправте травами і додайте подрібнений часник, акуратно перемішайте. Застеліть деко пергаментом, викладіть половинки слив. Поставте в духовку, розігріту до 60–70 градусів на 1,5 години, після чого залиште трохи привідкриту духовку ще на 3–4 години. Коли сливи охолонуть, складіть їх у банку й до верху залийте сумішшю оливкової олії та оцту. Закрийте банку і поставте її в холодильник. Через 7–8 годин можна поласувати!

До речі

  • Оливкову олію можна замінити соняшниковою, але обов’язково рафінованою.
  • Маєте спеціальну сушку для овочів і фруктів — встановіть температуру 70–80 градусів і поставте сливи на годину, потім зменшіть температуру до 40–50 градусів та продовжуйте в’ялити ще протягом кількох годин.
  • Для заготовки найкраще користуватися банками невеликого об’єму з кришками, які закручуються.
  • В’ялені сливи, як і популярні в’ялені помідори, відмінно зберігаються в холодильнику до пів року! Обов’язкова умова — діставати ягоди з банки тільки чистими столовими приборами.
  • З пряними травами можна поекспериментувати, добираючи композицію на власний смак, наприклад поєднання коріандру, тмину та чорного перцю.

 

Домашній чорнослив

Така заготовка підійде для десертів, а от до картоплі, м’яса та інших несолодких страв не годиться — туди краще просто пов’ялити сливи без цукру. Але цей чорнослив можна давати замість цукерок дітям, бо ж на відміну від покупного він цілком натуральний, адже у промислових масштабах його «висушують» за допомогою хімікатів — сірки або каустичної соди, чого виробники і не приховують

 

 Інгредієнти: сливи (найкраще — угорки), цукор, вода.

Приготування. Тверденькі, не переспілі сливи ділимо на половинки і складаємо у велику каструлю. Залежно від ваших уподобань і кислоти слив заварюємо цукровий сироп (1–2 скл. цукру на літр), заливаємо ним ягоди і залишаємо на 8–12 годин. Потому обережно виймаємо половинки із сиропу і викладаємо в електросушку (якщо її немає — кладемо на деко і сушимо в духовці при температурі 40–60оС). Процес сушіння, залежно від потужності сушки і сорту слив може зайняти 8–12 годин. Готові сухофрукти зберігаємо в банках.

 

Пряний сливовий соус

Ароматний, з кисло–гостро–солодким смаком, він підійде до м’яса, риби, птиці, овочів, навіть просто до хліба

 

 Інгредієнти: 4 кг слив, 2 ст. л солі, 1,5 скл. цукру, 0,5 л томатного соусу, 1 ч. л. меленого коріандру, 300 г. часнику, червоний гострий перець — за смаком.

Приготування. Сливи розрізаємо на половинки і, вийнявши кісточки, тремо м’якоть на тертці, а шкірку викидаємо. Пюре зі слив варимо 30 хвилин, солимо, додаємо цукор та спеції, томатний соус і кип’ятимо ще 15 хвилин. Наприкінці заправляємо часником і готуємо на малому вогні, постійно помішуючи, ще 10 хвилин. Готовий соус розкладаємо у попередньо простерилізовані банки, закручуємо кришками, перевертаємо слоїки й укутуємо теплою ковдрою до повного охолодження.

Telegram Channel