Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Стріли випустив у небо, сам захований в землі…

Волинь-нова

Стріли випустив у небо, сам захований в землі…

Це я, зважаючи, що сьогодні в нас на сторінці місця, як кіт наплакав (хоча цей факт має своє виправдання, адже реклама – рушій прогресу і запорука незалежності ЗМІ!), шукав, щоб звернутися до вас коротко і влучно. А найвлучніше за наш народ, козацький народ, і не скажеш – тож на гуглі-пошуковику набираю: «Українські народні прислів’я, приказки і загадки»…

І знайшов багато таких смаковитих-соковитих. Але цього разу погляд прикипів не так до народної загадки, як до авторської – хоча підпис J.G. (Джей Джи) мало про що говорить. Проте час уже нагадати запитання, відповідь на яке так і пориваюся озвучити.

«Гарбуз із секретом-33» (2019)

 

 Цього разу буде фотозапитання (на світлині вгорі. – Ред.). Запропоновані нами на світлині предмети – зразок козацької зброї, знайдений на острові Хортиця.

Але в гарбузі ми заховали рослину, яка є братом по назві цих предметів. А використовується цей овоч і в медицині, і в куховарстві, і в чаклунстві, і як оберіг, і на релігійні свята. У вас вдома точно є. І в мене є, але, на жаль, не на городі, про який співаю свому роду…

Що за предмет знаходиться у гарбузі?

Отож, тепер можна і загадку вам повністю прочитати. А ви її теж десь використаєте.

Стріли випустив у небо,

Сам захований в землі.

Знає: всім на зиму треба

Його зубчики малі…

Так, правильно, це – часник. Лікувальний засіб. А в нашому вИпадку – ще й козацька зброя! Серед тих 14 щасливчиків, що розгадали запитання, фортуна під час жеребкування, яке провів у свій день народження підприємець-патріот з Луцька Сергій Іскарєв, усміхнулась Аліні Домашенко з Ковеля і Марії Книш із села Смідин Старовижівського району Волині. Вони отримають по 100 гривень призових.

Щоб отримати грошову винагороду, треба на адресу редакції надіслати копії першої та другої сторінок свого паспорта, а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332) 72-71-07). 

А 150 гривень за найкращу історію, як шукали відповідь, віддамо Ірині Малиновській із Ковеля. Хоч і коротко, але вона виклала всі головні нюанси: «Слово-відповідь «часник» шукала недовго, адже виконуючи котресь із попередніх завдань «Гарбуза», довелось добряче перелопатити інтернет на тему життя і побуту козаків. Те, що на фото якірці – козацька зброя, здогадалась одразу.  Їх призначенням було поранити копита коня. Козаки розкидали їх перед кіннотою ворога, аби його просування уповільнилось. Якою стороною такого якірця (або рогульку) не кинь на землю, то один гострячок буде стирчати вгору і обов’язково поранить копито коня.

 Але цей предмет зброї має ще одну назву – залізний часник. Напевно, тому, що такий же гострий і пекельний, як смак часнику. Ось тут і відгадка!»

Перед тим, як оголосити нове завдання, нагадаю переможницям: щоб отримати грошову винагороду, треба на адресу редакції надіслати копії першої та другої сторінок свого паспорта, а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332) 72-71-07).

«Гарбуз із секретом-38» (2019)

Розпочнемо з математики: спочатку треба вирахувати числа А і B.

1. (171 < А < 183) : 5 + 4 = ?

2. (337 < B < 344) : 3 – 98 = ?

І коли ви правильно розв’яжете ці завдання, то отримаєте дві цифри. Якщо їх співставити, але, увага: тепер вже мова йтиме не про математику, а про зоологію… Отож, якщо їх співставити, то вийде назва одного птаха. Але не того із негативним відтінком, котрий асоціюється з колоритною героїнею фільму «Весілля в Малинівці»...

Що за птаха ми заховали у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 9 жовтня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Наталія Мурахевич»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel