Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Шок: доглядальниці обманюють наймачів і доводять  підопічних до смерті

«Їж – або...»

Фото wiastanews.com.

Шок: доглядальниці обманюють наймачів і доводять підопічних до смерті

Українці нерідко шукають домашній персонал на сайтах безкоштовних оголошень. Так можна заощадити на виплаті комісійних агентству з підбору персоналу. Але ніхто не зможе гарантувати професіоналізм і порядність такого працівника. EtCetera дізнавався, чого можна чекати від доглядальниці, за яку ніхто не ручається

НЕ РЕКОМЕНДУЄМО. На сайті підбору персоналу Homey розміщено великий чорний список претендентів. З квітня 2014 року в нього внесли дані про 87 доглядальниць із відгуками співробітників агентства або наймачів.

Найпопулярніші причини невдоволення роботодавців — це пияцтво, непрофесіоналізм, злодійство, хамство, психічна неврівноваженість, безвідповідальність і нездатність забезпечити літній людині або хворому підопічному постійний догляд і нагляд. Деяких працівників звинувачують і в більш серйозному невиконанні своїх обов’язків, а також у порушенні закону та норм моралі.

«ПОСТІЙНИЙ КЛІЄНТ». Одна доглядальниця потрапила в чорний список сервісу тричі. Спочатку на неї поскаржилися за те, що в перший робочий день обговорювала по телефону своїх наймачів і агентство, причому обзивала їх нецензурними словами. Вдруге влаштувавшись на роботу, жінка незабаром перестала виходити на зв’язок. Коли працівники агентства з нею нарешті зв’язалися, «здобувачка» була в стані алкогольного сп’яніння. Втретє вона просто не з’явилася на співбесіду з працедавцем.

Розтин показав, що жінка померла не від хвороби, а від голоду: доглядальниця її не годувала.

НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я. У Харкові доглядальниця з педагогічною освітою щодня доводила свою 84–річну підопічну до істерик, записувала її реакцію на відео, а потім погрожувала судом. Обманом аферистка видурила у жінки поважного віку велику суму грошей, а через 6 днів після початку роботи «помічниці» у її підопічної стався серцевий напад.

Інша доглядальниця в перший же день почала кричати на ввіреного їй літнього чоловіка і погрожувала його побити. Пізніше з’ясувалося, що жінка була до цього двічі судима за нанесення тілесних ушкоджень і вбивство.

ДОВЕЛА ДО СМЕРТІ. Мешканка Чернігова найняла доглядальницю для своєї лежачої сестри, яка жила в Білорусі. Контролювати її роботу особисто можливості не було. Через місяць після того, як «помічниця» взялася до роботи, її лежача підопічна померла. Розтин показав, що жінка померла не від хвороби, а від голоду: доглядальниця її не годувала.

«ЗОЛОТІ РУЧКИ». Нерідко домашній персонал обкрадає своїх підопічних. Причому не гребує нічим: ні домашньою птицею, ні продуктами харчування, ні тим більше ювелірними виробами і грошима.

Наприклад, мешканка Бендер, яку найняли для догляду за літньою жінкою в Одесі, протягом першого місяця роботи вкрала у підопічної гроші і золоті прикраси. Коли злодійку викрили, вона написала розписку, пообіцявши все повернути. Однак, за словами наймача, так цього і не зробила.

Доглядальниця з Котовська Одеської області представилася працедавцям вигаданим ім’ям і вела себе дуже набожно. Наймачі залишили на її піклування літню жінку, а самі поїхали в інше місто, навідуючись тільки на вихідних.

Згодом вони стали помічати, що з квартири пропадають речі: одяг, посуд, предмети інтер’єру, дорогі вази, дрібна побутова техніка та ювелірні прикраси. На запитання наймачів доглядальниця відповідала, що в усьому винна її напарниця.

Таку «робітницю» в родині терпіли тільки тому, що до неї прив’язалася хвора. Потім доглядальниця вкрала у своєї підопічної золотий хрест із ланцюжком і втекла, залишивши її без нагляду. У хворої після цього підвищився тиск і знизився рівень цукру в крові.

Згідно з одним із відгуків постраждалих, у них доглядальниця за рік роботи вкрала 5 тисяч доларів, 50 тисяч гривень і сережки з діамантами.

ЩЕ НЕ ВСЕ. Багато наймачів скаржаться на те, що доглядальниці безвідповідальні і можуть залишити без нагляду тяжкохворого підопічного. Часом такі працівниці їдуть, прихопивши із собою ключі від квартири.

Інші «досвідчені» доглядальниці не вміють правильно проводити гігієнічні процедури. Через це у лежачих хворих з’являються попрілості. А деякі «помічниці» наживаються на роботодавцях, називаючи їм завищені суми, які вони нібито витрачають на потреби хворого.

Дар’я КОСТІНА, uk.etcetera.media

Telegram Channel