Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Коли загляне осінь в сад, наллється соком виноград…»

Фото live.pravda.com.ua.

«Коли загляне осінь в сад, наллється соком виноград…»

Про користь цієї чудо–ягоди вже говорено–переговорено. Тільки уявіть: понад 150 біологічно активних речовин входять до її складу! І зараз, коли лоза вгинається під важкими гронами, саме час і досхочу посмакувати виноградом, і зробити з нього цікаві й корисні заготовки на зиму. З виноградом можна готувати чудові фруктові салати, десерти, додавати його у випічку. А ще свіжі кисло–солодкі зелені й сині ягоди прекрасно розкривають смак м’яса, птиці, вдало поєднуються із сиром, ковбасними виробами й деякими сортами риби

Салат «Гроно»

Смачна й оригінальна на вигляд страва до святкового столу

 

 Інгредієнти: 500 г курячого філе, 4 яйця, 150 г твердого сиру, 300 г білого винограду, 50 г волоських горіхів (можна й мигдаль або кедрові), зелень (петрушка, м’ята), 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка олії, щіпка карі, сіль за смаком.

Приготування. Курятину відварити до готовності, остудити й порізати дрібними кубиками. У сковороді розігріти олію і викласти в неї курку, посолити, додати карі та обсмажити, помішуючи, близько 5 хвилин — до утворення золотистої скоринки. Зварити круто яйця, остудити, почистити і дрібно порізати. Горіхи просушити на сковороді, почистити й подрібнити.

Сир потерти на крупній тертці. Зелень дрібно посікти. Виноград помити, кожну ягідку розрізати навпіл і за потреби очистити від кісточок. Змішати всі інгредієнти і заправити майонезом. Інший варіант — викласти салат шарами: на дні широкого блюда майонезом намалювати контур виноградного грона, всередині також промастити тонким шаром майонезу, далі викласти шар курятини, промазати майонезом, посипати горішками, потім — пласт яєць, сиру, знову майонез, горішки та зелень. Можна повторити всі шари ще раз. Зверху змастити салат майонезом і викласти ягідки винограду у формі грона, прикрасити листочками петрушки. Поставити в холодильник на 2 години.

М’ясо з виноградом

За цим рецептом воно виходить соковитим, ніжним і пряним. Абсолютно не відчувається солодкий смак ягід, а соус взагалі надзвичайний. Так можна готувати будь–яке м’ясо — свинину, телятину, курятину і навіть баранину

 

 Інгредієнти: 500 г м’яса, 250 мл натурального йогурту, 1 велика цибулина, гроно білого винограду кишмиш, 1 склянка вершків або молока, зелень петрушки та кропу, олія для смаження, насіння коріандру, мелена кориця, лавровий листок, дрібка цукру, сіль за смаком.

Приготування. Подрібнити зелень і змішати з йогуртом та сіллю. М’ясо нарізати невеликими шматками, обсмажити у сковорідці на олії до золотавої скоринки. Подрібнити цибулю напівкільцями й додати до м’яса. Готувати до прозорості цибулі. Влити йогурт із зеленню, посипати цукром і сумішшю спецій. Додати виноград. Перемішати і довести до кипіння. Влити вершки, покласти лавровий листок, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою годину. На гарнір підійде будь–яка каша, локшина, рис. А можна подавати і як самостійну страву.

Свинина під ягідним соусом

Хочете чогось особливого? Тоді приготуйте до м’яса незвичайний соус — він додасть страві абсолютно нового смаку. Повечеряєте, наче в ресторані.

 

 Інгредієнти: 4 скл. червоного або зеленого винограду без кісточок, 500 г свинини, по 1/2 ч. л. солі, гірчиці та перцю, по 1 ст. л. соєвого соусу та олії, 1/4 скл. подрібненої цибулі, по 1/2 скл. білого вина та несолоного курячого бульйону, 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю.

Приготування. Розігріти духовку до 210 градусів. Форму для запікання вистелити пекарським папером, викласти виноград, запікати 25–30 хв. Натерти свинину перцем і сіллю. Влити олію на велику сковороду, поставити на середній вогонь, покласти м’ясо й обсмажувати до темно–золотавої скоринки, далі запікати у духовці до готовності. Відтак порізати свинину скибочками. Обсмажити цибулю, доки стане м’якою, влити вино, готувати ще 2–4 хв, додати курячий бульйон, гірчицю, перемішати. Кукурудзяний крохмаль розчинити у воді й обережно влити у сковороду, готувати соус близько 1 хвилини. Додати запечений виноград. Подавати свинину, поливши соусом.

Торт «Виноградинка»

Нині, коли чималі грона, налиті соком, так і манять до себе, такий десерт якраз на часі

 

 Інгредієнти: 700 мл сметани (не менше 20% жирності), 300 г крекеру з маком, 100 г родзинок, 200 г шоколаду, 25 г желатину (швидкорозчинного), 1 пакетик желе зеленого кольору, гроно білого винограду, 1 скл. цукру, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Розчиняємо желатин у 150 мл теплої води, желе висипаємо в 300 мл гарячої води, родзинки промиваємо і заливаємо окропом. Залишаємо все до охолодження. Крекер ламаємо на дрібніші шматочки (величина — на власний розсуд). У каструлю виливаємо сметану, сиплемо цукор, ванільний цукор і добре збиваємо. До збитої маси добавляємо набухлий желатин і збиваємо ще раз. Шоколад (краще попередньо охолодити в морозилці) подрібнюємо ножем. В посудину зі сметаною додаємо крекер і розпарений ізюм, вимішуємо і викладаємо третину цього крему в роз’ємну форму. Посипаємо шматочками шоколаду і ягодами винограду (якщо вони з кісточками, то розрізаємо навпіл і видаляємо), далі розподіляємо ще одну частину сметанної маси, знову перекладаємо шоколадною крихтою та ягодами, зверху розрівнюємо решту крему. Форму ставимо в холодильник на 30 хвилин. Коли крем застигне, дістаємо торт, красиво викладаємо на нього половинки винограду (наприклад, у вигляді грона) й акуратно заливаємо зверху зеленим желе. Для повного застигання поміщаємо в холодильник ще як мінімум на 3–4 години, після чого знімаємо бортики форми й обережно перекладаємо торт на блюдо.

Варення з білого винограду

Рясно вродить виноград — приготуйте незвичайні ласощі на зиму

 

 Інгредієнти: 1 кг винограду, 1 кг цукру, 2 скл. води, по 0,5 ч. л. ванільного цукру і лимонної кислоти.

Приготування. Виноград вимити, дати обсохнути. Обірвати ягоди з гілочок, видалити кісточки (якщо крупні). Приготувати густий сироп: закип’ятити воду, всипати цукор і варити 10–15 хвилин. В охолоджений сироп покласти ягоди і знов поставити на вогонь. Спочатку варити виноградне варення на слабкому вогні протягом 50–60 хвилин, а потім поступово збільшіть до сильного і кип’ятіть до готовності 10–20 хвилин. Наприкінці додайте лимонну кислоту і ваніль. Готове варення розкладіть у стерильні банки і закрийте стерильними кришками.

А ви знали, що…

  • У червоних сортах винограду міститься ревератрол, який пригнічує ріст ракових клітин на різних стадіях захворювання.
  • У кісточках цих ягід є природні олії та вітаміни А, Е, К, що «відповідають» безпосередньо за зміцнення клітин та омолодження організму. Тому, якщо їсти виноград із кісточками і шкірками, з організму виводитимуться шлаки.
  • Виноград містить флавоноїди — потужні антиоксиданти, які природним чином уповільнюють процеси старіння, знижують артеріальний тиск, очищають кров, підвищують рівень гемоглобіну, нормалізують серцевий ритм, покращують роботу печінки.
  • Найкориснішим вважається саме домашній виноград. І хоча він з вигляду не такий гарний і на смак кислуватий, зате є менш калорійним і більш вітамінним. Однак потрібно бути обережними: виноград — алергенна ягода, тому чим він темніший, тим більша ймовірність алергії.
Telegram Channel