Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Гранат: скуштуймо гостинець від Афродіти!

Фото oede.by.

Гранат: скуштуймо гостинець від Афродіти!

Плід гранатника, декоративної рослини, що дозріває пізньої осені, оповитий неймовірною кількістю міфів і легенд про його походження та властивості. Чим же насправді корисний гранат і які страви з ним можна приготувати — у сьогоднішній добірці рубрики

Їжа — ліки

  • Гранат корисний для роботи серця, регулярне його вживання допомагає знизити артеріальний тиск і сприяє кровотворенню.
  • Сік і плоди граната підвищують рівень гемоглобіну в крові. Так, гранатовий сік, розведений в пропорції 1:1 з водою вживають по 100 мл тричі на день приблизно за пів години до їжі. Підживлюючи так свій організм протягом двох місяців, можна успішно боротися з недокрів’ям.
  • Гранатові зерна знижують вміст цукру в крові. Народна медицина радить діабетикам тричі на день приймати столову ложку гранатового соку, змішаного з чайною ложкою меду.
  • Цінні не тільки зерна, а й шкірка граната, її корисні властивості були відомі ще нашим прабабусям, які використовували відвар з неї як засіб проти діареї. І хоча нині інакше борються з цією проблемою, ті, хто віддає перевагу натуральним «лікам», можуть узяти на озброєння і цей метод.
  • Завдяки високому вмісту органічних кислот і наявності дубильних речовин гранатовий відвар ефективний для дезінфекції ротової порожнини і горла. При фарингіті, стоматиті корисні полоскання: 20 г подрібненої шкірки на 200 мл води прокип’ятити і процідити.
  • Вчені висловили думку, що гранат має й протиракову дію, адже містить антиоксиданти. Тож вважають регулярне вживання гранатового соку й зерен профілактикою онкологічних захворювань. Особливо корисно це людям, які пройшли курси хіміотерапії, хто живе в зоні з високим радіоактивним фоном або чия робота пов’язана з радіоактивними речовинами.

А ви знали, що…

  • Гранат — зовсім не фрукт, а так само, як і кавун, — ягода. Підставою для такого твердження є те, що чагарники граната цвітуть, потім у зав’язі утворюються ягоди — ті самі гранати.
  • Батьківщиною цієї рослини, за одними джерелами, вважаються Іран та Афганістан, за іншими — Північна Африка.
  • Гранат, який зазвичай вважають незамінним у лікуванні анемії, містить уп’ятеро менше заліза, ніж яловичина й печінка. Навіть у гречці його більше. Втім, як допоміжна терапія вживання гранатового соку корисне в комплексі з іншими продуктами та препаратами. Крім того, залізо дуже добре всмоктується при наявності в організмі лимонної кислоти, а нею якраз і багатий гранат.
  • Виявляється, гранат — один із символів Азербайджану та Вірменії, його зображено на емблемах багатьох міст Туреччини. Є про нього згадки і в Корані.
  • Цей плід здавна вважався символом родючості. За давньовірменським обрядом, наречена в день весілля повинна кинути гранат об стіну: скільки зерен випаде — стільки дітей у неї буде.
  • А ще є думка, що саме гранат — те «райське яблуко», що ним Єва спокусила Адама. Його ж вважали і символом вірності — стародавні греки вірили, що перше гранатове дерево на Кіпрі посадила богиня любові Афродіта.
  • Саме від граната походить назва іспанського міста Гранада, плід став його символом. Тут цей фрукт використовується як декоративний елемент для оздоблення будинків.
  • Українське слово «гранат» утворене від латинського granatus, що означає «зернистий».

Десерт «Ягоди на снігу»

Інгредієнти: 1 гранат, 250 мл гранатового соку, дрібка меленого імбиру, 0,5 ч. л. меленої кориці, 250 мл жирних вершків, 4 ст. л. цукру, 2 ч. л. крохмалю, дрібка ваніліну.

Приготування. Зріжте з граната вершечок, зробіть надрізи з боків, розламайте плід і витрусіть зернята, частину з них відкладіть для оздоблення десерту. Крохмаль залийте 2 столовими ложками гранатового соку. У сотейник влийте гранатовий сік, додайте зерна граната, імбир, корицю, розчинений крохмаль і 2 столові ложки цукру, доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь і прогрівайте до загустіння, постійно помішуючи. Залиште соус під кришкою на деякий час, щоб настоявся й трішки схолонув, а тоді розподіліть по креманках чи склянках. Поки гранатовий пласт застигає, вершки збийте з 2 столовими ложками цукру та ваніліном, заповніть ними креманки доверху й поставте десерт у холодильник.

 

Салат з кальмарами і гранатом

Інгредієнти: 300 г кальмарів, 300 г пекінської капусти, 2 огірки свіжі, 2 помідори свіжі (бажано оранжеві), кілька гілочок кропу, 2 ч. л. лимонного соку, 2–3 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком, 2–3 ст. л. зерен граната для оздоблення.

Приготування. Кальмари помити, почистити, опустити в киплячу воду на хвилину–півтори. Остудити й покраяти їх тоненькими смужками. Підготовлені огірки порізати тоненькими смужками або ж потерти на тертці для моркви по–корейськи. Помідори вимити, обсушити, розрізати навпіл, видалити зернята, а м’якоть надрібнити соломкою. Листя пекінської капусти промити, нашаткувати й посолити. Кріп дрібно посікти (залишити кілька гілочок для оздоблення). Перемішати овочі з кальмарами, трішки посолити, збризнути лимонним соком, заправити оливковою олією, викласти у салатницю, прикрасити зернятками граната та гілочками кропу.

 

Мармелад 

 

 Інгредієнти: 1,5 скл. гранатового соку, 1,5 скл. цукру (+ додатково 0,5 скл.), 2 ст. л. желатину, 0,5 скл. кип’яченої води.

Приготування. Змастіть жиром основу і стінки форми (розмір близько 24х13 см), застеліть її промащеним папером для випічки. Змішайте гранатовий сік і цукор у каструлі й прогрівайте на повільному вогні, помішуючи, протягом 3 хвилин, поки він повністю розчиниться. Збільшіть вогонь і кип’ятіть без помішування 15 хвилин, потому зніміть з плити й охолодіть 10–15 хвилин. Залийте желатин гарячою водою в маленькій ємності і ретельно перемішуйте, щоб він розчинився, а тоді додайте до соку, перемішайте і заповніть майбутнім мармеладом підготовлену ємність. Поставте форму на рівну поверхню в сухе місце і залиште застигати при кімнатній температурі. Наріжте шматочками, посипте цукром і подавайте до столу.

 

«Рубінове серце»

 

Інгредієнти: 1 гранат, 2 яйця, 300 г копченої або запеченої курячої грудки, 3–4 картоплини, 150 г твердого сиру, 100 г чорносливу, майонез для заправки, сіль та перець — до смаку.

Приготування. Картоплю зваріть у «мундирах» у присоленій воді, охолодіть, почистіть і потріть на крупній тертці. Дрібно поріжте курятину, варені яйця. Сир потріть на середній тертці. Всі інгредієнти викладіть у формі серця, чергуючи пласти: картопля, змащена майонезом, курятина, майонез, яйця, сир, майонез. Зверху посипте зернами граната.

 

Салат із топінамбура та броколі з гранатовим соусом

 

 Інгредієнти: 360 г топінамбура, 280 г броколі, 1 гранат, кукурудзяний крохмаль, оливкова олія, сіль за смаком.

Приготування. Розділити броколі на суцвіття, відварити у злегка підсоленій воді протягом 5 хвилин. Земляну грушу почистити, промити, нарізати невеликими шматочками, обсмажити під кришкою в невеликій кількості олії. Через кілька хвилин додати броколі. Сік граната налити в каструлю, довести до кипіння й загустити за допомогою кукурудзяного крохмалю. Викласти інгредієнти на тарілку, полити гранатовим соусом, додати гранат, оливкову олію та сіль.

 

«Помідорний мікс»

 

 Інгредієнти: 2 цибулини шалот, 500 г томатів (жовтий помідор, черрі, салатні томати), 100 г фети, 1/3 скл. подрібненої петрушки, 1/4 скл. гранатової патоки, 2 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Дрібно поріжте шалот. У невеликій ємності добре розмішайте патоку, оливкову олію і цибулю. У великому салатнику перемішайте порізані помідори з подрібненою фетою і посіченою петрушкою, додайте сіль та перець за смаком. Полийте салат заправкою.

Для довідки. Гранатова патока — інгредієнт, поширений на Близькому Сході. Його можна замінити заправкою власного приготування: зварити сироп із води і цукру 1:1, додати в нього свіжовичавлений гранатовий сік.

Telegram Channel