Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«НЕ ПАЛІТЬ, ЛЮДИ, СУХОЇ ТРАВИ, БО З НЕЮ ГИНЕ ВСЕ ЖИВЕ»

Лише за одну добу рятувальники Волині ліквідували 10 пожеж, 9 з яких – в екосистемі.

Фото youtube.com.

«НЕ ПАЛІТЬ, ЛЮДИ, СУХОЇ ТРАВИ, БО З НЕЮ ГИНЕ ВСЕ ЖИВЕ»

З таким закликом звертаються до волинян кожної весни екологи, а також рятувальники, тобто безпосередньо ті, кому доводиться приборкувати вогонь — часто у важкодоступних місцях, зокрема на болотах, де і проїхати, і пройти трудно

На жаль, одна і та ж ситуація щоразу повторюється. І цьогоріч, зважаючи на аномально теплу та безсніжну зиму, вже у лютому то в одному, то в іншому місці виникали пожежі в екосистемах. І навіть під Луцьком. У соціальних мережах поширювалися відеосюжети про те, як палало болото в районі села Зміїнець Луцького району. Вражаючу картину можна було бачити з вулиці Набережної, а тим більш — із вікон будинків на вулиці Чернишевського в обласному центрі. Ввечері минулого четверга ситуація повторилася…

За інформацією пресцентру управління ДСНС у Волинській області, за добу 12 березня співробітники служби ліквідували 10 пожеж, 9 з яких — в екосистемах, а в одному випадку було загорання сміття.

Суха трава палала біля сіл Зимне Володимир–Волинського, Сарнівка, Полонка, Зміїнець, Білосток та Сирники Луцького районів, а в Іваничівському районі — поблизу сіл Шахтарське, Кропивщина, в Старовижівському — в Седлищі.

Служба порятунку закликає громадян не провокувати пожежі в екосистемах та на відкритих територіях. Адже очевидно, що вони виникають винятково через зумисне спалювання посуші та сміття. Хтось із хазяйновитих селян вважає, що так обновить ділянку, і на місці старих бур’янів зазеленіє молода травичка, пустить гарні пагони кропива — добра добавка навесні для годівлі свиней.

А що це обернеться згубними наслідками для довкілля — то вже, на жаль, їм байдуже. Тим часом екологи наголошують, що таке «оновлення» вогнем призводить до знищення насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує низ дерев і кущів та верхні частини їхнього коріння. Не меншої шкоди спалювання сухої рослинності завдає й тваринному світу. У сухому листі згорають комахи. У землі від диму задихаються гризуни. Часто не встигають втекти зайці. Гинуть пташині гнізда.

За самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень — на посадових осіб.

Ілюстрацією до цього був відеоролик у фейсбуці із застереженням: «Якщо у вас виникло бажання запалити траву, подивіться на це…» І такий вражаючий кадр — під пожовклою травою, яку піднімає людська рука, — гніздо, а в ньому — пташенята. Вони ще такі маленькі і безпомічні, що, зрозуміло, не зможуть втекти від біди, на яку їх наражає гомосапієнс.

З метою запобігання масовим пожежам спеціалісти Держекоінспекції, повідомляє сайт відомства, тісно співпрацюють з органами ДСНС, Нацполіції у Волинській області. Створені спільні рейдові групи. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень — на посадових осіб. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно–заповідного фонду, тягнуть за собою штраф на громадян від 340 до 680, а на посадових осіб — від 1190 до 1700 гривень.

Торік інспектори Державної екологічної інспекції у Волинській області з приводу самовільного спалювання рослинності склали 261 протокол, винесли 261 постанову на штрафи, загальна сума яких 48 875 гривень. Уже з початку нинішнього року за статтею 77-1 КУпАП складено 7 протоколів. Але ж, судячи з того, скільки чорних згарищ–ран можна побачити обабіч доріг, ці цифри мали б бути значно більшими. На жаль, паліїв непросто спіймати, як кажуть, за рукав і притягти до відповідальності.

Марина ЛУГОВА


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel