Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Україна повертається до «старих часів»

Захід вважає, що Ірина Венедіктова призначена для політичних розправ.

Фото unian.ua.

Україна повертається до «старих часів»

Поганою новиною для бізнесу та міжнародних інвесторів називають американські експерти призначення Ірини Венедіктової Генеральним прокурором

Зокрема, експерт «Центру міжнародного приватного підприємництва» Ерік Гонц називає голосування за нову Генпрокурорку «тривожним днем для незалежності прокурорів». «Тепер в Україні є Генеральна прокурорка, яка дуже близька до партії Президента, і моє побоювання, що інвестори та бізнес сприймуть її призначення як повернення до старих правил в Україні», — розповів у коментарі «Голосу Америки» Ерік Гонц.

Експерт звертає увагу на причетність родини Венедіктової до «внутрішнього кола українських олігархів». За словами Гонца, хоча Президент Зеленський називав попереднього генпрокурора «своєю людиною», Руслан Рябошапка на посаді продемонстрував незалежність від президентського Офісу. «Мене як оглядача ситуації в Україні лякає те, що країна повертається до старих поганих часів. Видалити з уряду важливих гравців, які мали добрі відносини з МВФ, було надзвичайно поганою ідеєю. Якби я мав можливість поговорити з Президентом Зеленським, я б йому сказав: припиніть, будь ласка, не робіть більше жодних змін, інвестори вже й так на межі, українців і так уже розглядають як країну високого ризику. Зупиніться, просто зупиніться», — ділиться враженнями від української політики оглядач.

Якби я мав можливість поговорити з Президентом Зеленським, я б йому сказав: припиніть, будь ласка, не робіть більше жодних змін, інвестори вже й так на межі, українців і так уже розглядають як країну високого ризику. Зупиніться, просто зупиніться.

Своєю чергою експертка аналітичного центру «Атлантична Рада» Мелінда Герінг вважає Ірину Венедіктову не готовою для посади Генерального прокурора України. «Вона — абсолютно хибна кандидатура на цю посаду. Посада Генерального прокурора — одна з 5–ти найважливіших у країні. Вона ніколи не була прокурором, політично не є нейтральною, а це передбачено законом, і вона є політичною фігурою — третій номер у партії «Слуга народу» торік. Вона навіть не пройшла конкурс на посаду судді Верховного суду», — розповідає Мелінда Герінг.

Оглядачка «Атлантичної Ради» не виключає, що Ірину Венедіктову призначили для того, щоб вона висунула звинувачення проти попереднього Президента Петра Порошенка. «Якщо це правда, що Венедіктову призначили, щоб вона висунула звинувачення проти Петра Порошенка, ми повертаємось у старі погані часи. Генеральна прокуратура не повинна грати в такі ігри», — заявила Мелінда Герінг.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel