Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
То скільки волинян  уже захворіло на коронавірус?

Фото rbc.ua

То скільки волинян уже захворіло на коронавірус?

Це запитання хвилює усіх, адже заразитися небезпечною недугою нікому не хочеться. Ми підготували добірку важливої інформації, яка може стати в пригоді в умовах суворого карантину

Страшна пандемія тримає нас в облозі

Станом на ранок 23 березня в Україні зареєстровано 73 випадки інфікування Covid 19. На Волині, на жаль, теж уже є два позитивні результати експрес-тестів на коронавірус, але остаточний висновок зроблять після лабораторного підтвердження діагнозу. В 11 волинян, які мають характерні симптоми, підозрюють коронавірусне захворювання.

Що робити, якщо з’явилися підозрілі симптоми?

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України алгоритм дій має бути таким:

 Спершу проаналізуйте, чи справді ви могли десь підхопити коронавірус. Наприклад, протягом останніх тижнів побували у країнах, де є спалах хвороби, або контактували з людьми, які звідти повернулися.

 Якщо контакти були й у вас з’явилися симптоми, як от: гарячка, головний біль, кашель, ускладнене дихання, — ​залишайтеся вдома і телефонуйте сімейному лікарю. Не треба йти в лікарню одразу, адже якщо ви хворі, то заразите інших.\ =Коли у вас немає сімейного лікаря, саме час укласти декларацію. В іншому випадку — дзвоніть на гарячу лінію Національної служби здоров’я за номером 1677, МОЗ — 0800505201. У Волинській області: 103, 0332 776584;

Якщо ви почуваєтеся зовсім кепсько і небезпідставно підозрюєте, що причиною може бути коронавірус — викликайте «швидку» (103). Телефонуючи, не приховуйте від лікарів, де саме ви були та з ким контактували, щоб медики подбали про свій захист. Лікарі «швидкої» вирішать, чи необхідна госпіталізація, чи достатньо самоізоляції та нададуть подальші рекомендації.

Не розносьте заразу!

Сотні заробітчан за останні тижні повернулися додому із країн, де лютує коронавірус. Чи всі дотримуються режиму самоізоляції? На жаль, ні. Не всі також зважуються повідомити, що мають ознаки інфікування, особливо якщо хвороба має легку форму. Таких обіцяють притягувати до адміністративної та кримінальної відповідальності. Про це заявив у фейсбуці заступник голови МВС Антон Геращенко: «Ніхто не має права приховувати інформацію про те, що він захворів особливо небезпечною хворобою COVID-19. Принцип лікарської таємниці не поширюється на інформацію про осіб, інфікованих особливо небезпечними інфекційними хворобами, — підкреслив він. — Ви маєте допомагати лікарям–епідеміологам встановити час та обставини інфікування і поінформувати всіх, із ким контактували, про необхідність самоізоляції». До речі, за самовільне залишення місця обсервації (карантину) передбачено штраф від 17 тисяч до 34 тисяч гривень, а для посадових осіб — від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

Людина може не відчувати симптомів хвороби, але становити загрозу для оточуючих. Тому важливо звести контакти до мінімуму.

Якщо такі дії призвели до зараження інших людей, то можна понести кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17—51 тисяча гривень) або обмеження волі до 3 років. Якщо ж вас звинуватять у загибелі людей, то покарання буде від 5 до 8 років ув’язнення.

Нарешті будемо мати тести

Досі у розпорядженні волинських медиків була невелика кількість експрес–тестів. Матеріали на дослідження методом ПЛР передавали у лабораторію до столиці, результатів доводилося очікувати кілька днів. Є надія, що тепер ситуація поліпшиться і ми будемо мати реальнішу картину поширення коронавірусу. Цими днями в Україну доправили з Китаю цінний вантаж. МОЗ повідомило, що одержали два види тестів: для ПЛР — лабораторний метод, та для експрес–діагностики. Останні будуть використовуватися для «санітарного сортування», тобто якщо в людини підвищена температура і є підозра на коронавірусну хворобу, їй мають зробити два тести: на грип і на коронавірус. Якщо експрес–тест підтверджує Covid-19, лікарі мають узяти додатковий зразок для його дослідження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР, наголосили у МОЗ.

Перебіг коронавірусної інфекції

Як свідчить досвід медиків Китаю, захворювання в середньому лікують приблизно до 20 діб.

День 1—4. У перші дні основним симптомом є висока температура, може з’явитися біль у м’язах, сухий кашель, нудота і діарея. Початок хвороби може протікати в м’якій формі.

День 5—6. Ускладнюється дихання. Особливо це стосується літніх людей, у яких є проблеми зі здоров’ям.

День 7. Істотне посилення проблем з диханням. У багатьох заражених у цей період інші симптоми слабшають.

День 8—9. У пацієнтів, які важко переносять інфекцію (близько 15% від кількості всіх хворих), розвивалися ознаки гострого дистрес–синдрому: легені вже не могли належним чином працювати.

День 10—11. Важкі хворі потрапляють у реанімацію. До наявних симптомів додається біль в животі.

День 12. Пацієнти йдуть на поправку, задишка проходить, температура знижується.

День 17. Видужуючих виписують. Багато з тих, хто вилікувався, продовжували кашляти.

Вчені проаналізували симптоми 204 пацієнтів із коронавірусом у місті Ухань. Вони з’ясували, що майже половина скаржилася на розлади шлунка. Виявили кілька випадків, коли у заражених коронавірусом були порушення травлення, а респіраторні симптоми так і не проявилися. Трапляється висип на тілі, який свербить. У цілому період одужання триває близько 20 діб, але деякі пацієнти вмирали на 18-й день.

Карантин: як подбати про свій захист?

Окрім самоізоляції, суворого дотримання вимог гігієни, важливо їсти здорову і корисну їжу, яка допомагає нормально функціонувати вашій імунній системі. Обмежте вживання алкоголю й уникайте цукровмісних напоїв, не паліть. Куріння може збільшити ризик розвитку важкої форми захворювання, якщо ви будете інфіковані. Важливо не забувати про фізичну активність, рекомендує ВООЗ. Коронавірус вражає як літніх людей у віці за 65 років, так і молодь. Людина може не відчувати симптомів хвороби, але становити загрозу для оточуючих. Тому важливо звести контакти до мінімуму.

Велосипедом або пішки — безпечніше

У містах не курсує громадський транспорт. Німецькі лікарі радять пересісти на велосипеди. «Той, хто уникає автобусів і електричок, зменшує ризик зараження, оскільки коронавірус передається переважно повітряно–крапельним шляхом на близькій відстані. До того ж збудник продовжує жити на поверхнях і залишається заразним до дев’яти днів. Тому кожен поручень в громадському транспорті потенційно небезпечний, — пояснює пульмонолог Міхаель Баршок із Федерального союзу пульмонологів. — А їзда на велосипеді підвищує витривалість, тренуються м’язи легень, поліпшується їх вентиляція і кровопостачання. Будуть на користь і піші прогулянки, але в місцях, де нема скупчення людей і з дотриманням дистанції».

P.S. Вчора на Волинь до кінця дня мали надійти 5800 експрес-тестів на коронавірус, дезінфектори та індивідуальні засоби захисту. На брифінгу в ОДА йшла мова і про одержання 1920 тестів для проведення лабораторних досліджень методом ПЛР у Луцьку, що дасть змогу оперативніше встановлювати діагноз.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel