Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хай паска сонечком всміхнеться золотим! Наші рецепти

Волинь-нова

Хай паска сонечком всміхнеться золотим! Наші рецепти

Без сумніву, переважна більшість жінок (та й чоловіків) погодиться із тим, що кулінарія – це також творчість, а іноді навіть мистецтво. Це й справді так! Бо інакше звідки з’являються щоразу все нові й нові рецепти давно відомих страв? Мабуть, вони зароджуються в ту мить, коли вправна господиня або й початківець задумується: «А що як додати ще трохи... або замінити на...?» І додає або заміняє – й отримує шедевр! А ви любите творити? Якщо ні, строго дотримуйтеся рецептів. А захочете ризикнути – просто візьміть їх за основу і дайте волю своїй фантазії. Бо хіба ж паска буває несмачною?

Крафін

 

 Інгредієнти: 350 г борошна, 110 мл молока, 90 г цукру, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 2 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі; для прошарку – 100 г вершкового масла, 150 г цукатів, 30 г мигдалю.

Приготування. Ця новинка набуває шаленої популярності серед господинь завдяки красивому й особливому вигляду і надзвичайному смаку. По суті, американський крафін – це поєднання круасана і мафіна. Для його приготування слід двічі просіяти борошно. Всипати сухі швидкодіючі дріжджі, сіль. Перемішати. В молоко додати 1 ст. л. цукру. Окремо збити протягом 5–7 хвилин 2 яйця з цукром, влити до цієї маси молоко з цукром і всипати борошно із сіллю та дріжджами, замісити. Розм’якле вершкове масло розділити на кілька шматочків і частинами вводити в тісто, ретельно вимішуючи доти, поки воно перестане липнути до рук (приблизно 20 хвилин). Тоді накрити плівкою і на годину поставити в тепле місце. Цукати дрібно нарізати. Мигдаль подрібнити блендером. Тісто обім’яти, розділити на 2 частини, сформувати кульки. Накрити плівкою і залишити на 15 хвилин. Кожну частину тіста розкачати в пласт завтовшки 3 мм. Викласти по половині розм’яклого вершкового масла й розмазати його по всій поверхні, так само розподілити цукати і мелений мигдаль. Згорнути в рулетики, защипати і перевернути швом донизу. Залишити на 10 хвилин, потому гострим ножем розрізати рулети вздовж на 2 частини, не дорізаючи до кінця 3 см. Одну половинку рулета згорнути равликом розрізами назовні, потім, дійшовши до нерозрізаного краю, другу частину закрутити спіраллю, підняти й укласти зверху. Підрівняти, покласти у змащені форми і залишити на 60 хвилин, а тоді випікати 35–40 хвилин при 180°С. Посипати зверху цукровою пудрою.

 

Ванільна

 

 Інгредієнти: 0,5 л молока, 0,5 кг цукру, 2 пакетики ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 8 яєць, 150 г вершкового масла, 7 ст. л. рафінованої олії, 2–3 ст. л. сметани, 1 скл. родзинок, 80 г дріжджів, 11–12 скл. борошна.

Приготування. Цей варіант ідеальний для тих, хто не визнає ніяких добавок у вигляді цитрусових, маку, кориці. Печіть класичну паску за старовинним рецептом. Такий великодній хліб добре зберігається, довго не черствіє. Для опари в тепле молоко додати дріжджі, 1 ч . л. цукру і 3,5 скл. борошна. Добре перемішати і залишити на 40–50 хвилин. Тим часом добре збити яйця з цукром, сіллю, ванільним цукром, додати цю масу в опару, що підійшла, влити 5 ст. л. олії, сметану та настругане ножем вершкове масло і все ретельно вимісити. Перебрані родзинки залити окропом, через 5 хвилин зцідити і просушити на паперовому рушнику. Всипати в тісто частину просіяного борошна (приблизно 3–4 скл.), зверху ізюм, добре перемішати, а тоді вмісити в тісто. Поступово додаючи решту муки (може знадобитися більше або менше залежно від її якості, величини яєць тощо), замісити м’яке еластичне тісто. Наприкінці влити 2 ст. л. олії і місити, поки воно легко відставатиме від рук. Більш яскравого жовтого кольору можна досягти, додавши 0,5 ч. л. куркуми. Готове тісто накрити рушником і залишити на 1–1,5 години в теплому місці. Коли тісто підніметься, обім’яти його 1–2 рази, воно має знову збільшитися в 2–3 рази. Дно і стінки форм для випічки ретельно змастити смальцем. Руки вмочити в олію і сформувати колобки, заповнюючи ними форми на половину об’єму, накрити рушником і залишити на 40–50 хвилин, щоб підрухалися. Час випічки залежить від розміру паски і становить від 30 до 45 хвилин, температура 170–180 градусів. Поки печеться, приготуйте білкову помадку, нанесіть її на ще теплі пасочки, зверху притрусіть кольоровою присипкою.

 

Бабка дріжджова

 

 Інгредієнти: 3,5 скл. борошна, 1 яйце, 6 жовтків, 20 г сухих дріжджів (або 40 г свіжих), 130 г вершкового масла, 1 скл. теплого молока, 3/4 склянки цукру, щіпка солі, 200 г родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Такий рецепт у багатьох став фаворитом, адже випічка зачаровує своєю пухкістю, легкістю, пружною структурою. Просіяне борошно змішати із сухими дріжджами (якщо використовуєте свіжі, то змішати їх із 2 ст. л. цукру, 0,5 скл. теплого молока, 4 ст. л. борошна і залишити на 20 хв.), додати решту інгредієнтів, окрім масла і родзинок, замісити тісто. Розтопити й остудити масло, влити його до тіста і добре вимісити до еластичної консистенції. Прикрити рушником, поставити на годину-півтори в тепле місце, щоб підійшло. Тоді замісити ще раз, додати родзинки. Форму змастити маслом, присипати борошном, на 1/3 її висоти викласти тісто, знову накрити і відставити, щоб підійшло до верху. Випікати в розігрітій до 170 градусів духовці 30–35 хвилин. Вистудити близько 15 хвилин у формі, потім вийняти й остаточно охолодити на решітці. Вистуджену бабку щедро притрусити цукровою пудрою або покрити помадкою.

 

Медова

nullwww.vkusnyblog.ru

 Інгредієнти: для опари – 20 г свіжих дріжджів, 60 мл теплої води, 1 ст. л. меду,
50 г борошна; для тіста – 0,5 кг борошна, 4–5 ст. л. меду, 7 яєць, 2 ч. л. лимонної цедри, 100 г вершкового масла кімнатної температури, 1/4 ч. л. солі, 150 г ізюму.

Приготування. Вона особлива тим, що печеться без цукру, лише на меду. Для опари розчиняємо дріжджі в теплій воді з медом, додаємо борошно і перемішуємо. Залишаємо на 40–60 хвилин при кімнатній температурі, поки опара не подвоїться в об’ємі. З борошна, меду, злегка збитих яєць, опари, солі та цедри замішуємо однорідне тісто і залишаємо його на 30 хвилин. Далі добавляємо нарізане шматочками вершкове масло, ще раз вимішуємо і ставимо в теплому місці, щоб підходило приблизно 1,5–2 години. Упродовж цього часу 2 рази трохи обминаємо тісто. Розмочені родзинки злегка відтискаємо, додаємо 1 ст. л. борошна і перемішуємо. Коли тісто підрухається, ділимо його на частини. Кожну розтягаємо руками в прямокутник завширшки приблизно в третину висоти формочки, в якій випікатимуться паски. Посипаємо родзинками, згортаємо рулетом і ставимо у форму на торець. Декотрі пасочки можна сформувати без ізюму, щоб догодити на всі смаки. Трохи притискаємо і залишаємо, поки збільшиться вдвічі. Змащуємо жовтком і ставимо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 25–30 хвилин. Гарячі пасочки покриваємо глазур’ю.

 

Львівська

 

 Інгредієнти: 1 кг борошна,400 г молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 ч. ложки солі, цедра лимона.

Приготування. Для опари дріжджі розчинити у теплому молоці, додати 100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб збільшилась удвоє. Відтак додати решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимісити, додати родзинки, цедру. Замісити до однорідності і наприкінці влити розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 15–20 хвилин, поки тісто почне відставати від рук. Поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвоє. Тоді його прим’яти і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто у форми, заповнюючи на третину об’єму, дати знову піднятись удвоє. Духовку нагріти до температури 200°С. Поставити паски і через 10 хвилин знизити температуру до 170–160°С. Випікати ще 50 хвилин. З цієї порції виходить 3 паски діаметром близько 20–23 см.

 

Сонячна

 

 Інгредієнти: 6 яєць, 200 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 200 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 0,5 скл. молока, борошно.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці й просійте до них трохи борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, збиті з цукром, розтоплене масло, сіль, стертий на тертці апельсин, цедру лимона і замісіть, поступово підсипаючи борошно (місити треба якомога довше – понад півгодини). Готове тісто розкладіть у змащені форми й дайте трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

 

З глазур’ю – гарніше і святковіше

Може, ви полюбляєте з паскою їсти шинку й холодець і хочете, щоб у ній було менше цукру? Але малеча точно віддасть перевагу яскравій, солодкій, оздобленій випічці. Задовольнити такі забаганки дітвори допоможе помадка

 

 Традиційна

Інгредієнти: 3 білки, 200 г цукрової пудри, дрібка солі, 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Білки ретельно збити зі сіллю до стійких піків, поступово досипаючи цукрову пудру невеликими порціями. Наприкінці влити лимонний сік і ще раз збити. Готову глазур нанести на теплі паски, зверху посипати декоративною посипкою. Для зручності паски можна вмочувати в білкову помадку, наливши її в широку тарілку чи іншу ємність.

Зі згущеного молока

Інгредієнти: 4 ст. л. сухого молока, 6–8 ст. л. згущеного молока, 2–3 ч. л. лимонного соку.

Приготування. У невеликій мисці ретельно змішати всі інгредієнти. Якщо маса вийшла надто густа, додайте трохи згущеного молока. Отриманою глазур’ю змастіть остиглі паски і відразу ж посипте кондитерською посипкою. Не баріться з оздобленням, щоб декор встиг закріпитися. Залиште до повного застигання. Чим товщий шар глазурі, тим вона довше застигає. Безперечний плюс такої помадки – відсутність у її складі сирих яєць, яких маленьким ласунам давати не рекомендують.

Пишна

Інгредієнти: 1 скл. цукрової пудри, 1 ч. л. швидкорозчинного желатину, 2 краплі лимонного соку, 6 ст. л. води, ванілін до смаку.

Приготування. Желатин залити 2 ст. л. води і залишити, поки набухне. Цукрову пудру та ванілін залити 4 ст. л. води, поставити на вогонь і варити до повного розчинення цукру. Щойно він розтане, знімайте сироп з вогню, охолодіть до 60 градусів, вкиньте розбухлий желатин і збийте міксером, поки маса стане білою. Наприкінці приготування додайте не більш як 2–3 краплі лимонного соку: якщо його забагато, глазур може не застигнути. Коли помадка трохи загусне, швидко покрийте нею верх пасок. Якщо ж все-таки не встигли використати всю глазур і вона застигла, прогрійте її на водяній бані або в мікрохвильовці.

Із маршмелоу з вершковим маслом

Інгредієнти: 100 г жувального зефіру, 1 ст. л. соку лимона, 100–120 г цукрової пудри, 1 ст. л. вершкового масла.

Приготування. У миску з маршмелоу викласти вершкове масло, влити лимонний сік і готувати на водяній бані на невеликому вогні, щоб зефір не прилипав до ємності. Суміш слід постійно перемішувати силіконовою лопаткою. Коли маршмелоу повністю розтане і крем стане однорідним, додати цукрову пудру. (Якщо її не додавати, глазур буде несмачною, оскільки сам зефір не дуже солодкий. Кількість пудри можна регулювати на власний смак.) На паску глазур потрібно наносити теплою і швидко, бо вона скоро застигає. На смак така помадка схожа на пухкий зефір, буде м’якою всередині, і сухою зовні.

 

Паски забагато не буває

Напекли їх стільки, що не встигаєте з’їсти? Не біда! Великодній хліб не пропаде. Найпростіше — ​наріжте його скибочками і підсушіть у духовці. Такі сухарики смакуватимуть із чаєм чи кавою. А може, ви з тих, хто полюбляв у дитинстві залити невеликі шматочки паски гарячим молоком, але тепер просто забули про таку страву? Якщо такі варіанти вам не до душі — ​є й цікавіші!

Чорничні мафіни «Відгомін свята»

 

 Інгредієнти: 400 г паски, 150 г чорниці або інших заморожених ягід, 4 яйця, 400 мл молока, 4 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. меленої кориці.

Приготування. Духовку розігріти до 180 градусів. Паску нарізати кубиками. Збити яйця з цукром і дрібкою солі, влити молоко, перемішати. Додати яєчну суміш до змішаних із ягодами і дрібкою кориці великодніх сухариків. Залишити на 10 хвилин, щоб м’якуш просочився рідиною. Форми для мафінів змастити вершковим маслом і присипати дрібною крихтою, викласти хлібну масу. Випікати десерт 20–25 хвилин. За цей час заливка повинна загуснути і підрум’янитися. Готові маффіни трохи охолодити і посипати просіяною цукровою пудрою.

Хлібний пудинг «Miшель»

 

 Інгредієнти: 200 г паски, 2 яйця, 300 мл молока або 50 г вершків, 50 г цукру, ванілін до смаку.

Приготування. Порізати паску на невеликі кубики. Збити разом яйця, молоко, цукор та ванілін. Дно форми щільно встелити шматочками паски. Залити частиною яєчно-молочної суміші. Зверху викласти другий шар із паски та шар фруктів. Знову залити яєчною сумішшю. Дати кілька хвилин просочитися і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.

Повітряний пиріг із черствої паски

 

 Інгредієнти: 350 г черствої паски, 200 мл молока, 125 г цукру, 5 яєць, 60 г вершкового масла, 100 мл сметани, 80 г волоських горіхів, 80 г шоколаду.

Приготування. Паску нарізати невеликими шматками і замочити в холодному молоці. Розтопити вершкове масло і дати йому трохи схолонути. Змастити маслом форму і присипати сухарями. Жовтки добре розтерти з цукром, додати розтоплене вершкове масло і сметану. Все ретельно вимішати. Окремо збити білки з дрібкою солі в круту піну. Розм’якшену паску залити жовтками, добре перемішати і збити міксером, щоб позбутися великих шматочків. Акуратно додати білки і всипати подрібнені горіхи й шоколад. Заповнити форму цим тістом і випікати в розігрітій до 200 градусів до рум’яної скоринки. Готовий пиріг охолодити, вийняти з форми і посипати цукровою пудрою.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel