Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Волині вже 393 хворих на коронавірус. Лише у Волинській психлікарні  вчора виявили 14 інфікованих

«Коронавірусна карта України» на ранок 7 травня.

Фото: Центр громадського здоров’я

На Волині вже 393 хворих на коронавірус. Лише у Волинській психлікарні вчора виявили 14 інфікованих

Усі втомилися жити у страху, люди хочуть працювати, діти просяться гуляти. Але коронавірусна інфекція не дає змоги жити спокійно: на ранок 7 травня в Україні було виявлено 507 нових випадків зараження, з них на Волині — 34, зокрема — 14 в Олиці

COVID-19 забрав життя ще двох волинян

У Луцьку внесли зміни до переліку об’єктів загального користування, що можуть працювати в період карантину. Раніше в місті дали такий дозвіл майстерням з ремонту одягу, взуття, фотоательє, стоматполіклінікам для надання невідкладної допомоги, МАФам. Тепер в обласному центрі мають відкрити 5 ринків, магазини, що торгують пестицидами, агрохімікатами, кормами, деталями для транспортних засобів та сільськогосподарської техніки, засобами зв’язку та телекомунікацій. Працюватимуть салони оптики, а також майстерні з ремонту велосипедів, офісної та комп'ютерної техніки, хімчистки, пункти виготовлення ключів і навіть зоопарк.

Але про небезпеку забувати ще рано. Згідно з офіційними даними, на вчорашній день в Україні було зафіксовано 13184 випадки COVID-19, 327 хворих померло, 2097 пацієнтів одужало. За повідомленням головного державного санітарного лікаря Волині, станом на 6 травня в області виявлено  359 випадків COVID-19, які підтверджено лабораторно методом ПЛР. Одужало 96 осіб. Сьогоднішню статистику дивіться тут.

Додалося за попередню добу 5 нових інфікованих на Ковельщині, 4 — у Луцьку, 3 — у Ківерцівському районі, 2 — у Нововолинську, по 1 — в Іваничівському та Старовижівському районах.  Оновлені дані станом на 7 травня знайдете за цим посиланням.

 Копійчані надбавки за березень не співмірні з навантаженнями і ризиком, кажуть медики.

Померло 2 хворих. Зокрема, 66–річний житель Нововолинська, який першим у місті шахтарів заразився COVID-19, майже місяць лікувався, перебував в обласній клінічній лікарні на апараті штучної вентиляції легень. Жертвою коронавірусної недуги стала також жителька Ківерців 1953 року народження. Як повідомила під час брифінгу заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак, пацієнти страждали від серйозних супутніх захворювань. Загалом на Волині 9 випадків COVID-19 завершилися летально, на Рівненщині — 18. Більш як удвічі вища у сусідів і кількість зафіксованих випадків захворювання на коронавірус. На вчорашній день їх було 795. Окрім того, «під підозрою» знаходилося 457 жителів, це — рекордна кількість з початку спостереження. На сайті Рівненської ОДА інформують, що для збільшення лабораторних потужностей задіяно спеціалістів чотирьох установ області: лабораторного центру, Центру громадського здоров'я, діагностичного та перинатального центрів.

У Волинській області за попередню добу надійшло 56 повідомлень про підозру на COVID-19, методом ПЛР всього обстежено 2679 осіб, в тому числі 140 — за останню добу. Найбільше інфікованих із часу спостереження виявлено у Луцьку — 110, у Нововолинську — 50, на Старовижівщині — 45, Ковельщині — 39. У Ківерцівському районі у 25 співробітників відділу поліції діагностували коронавірус, троє з них перебувають на стаціонарному лікуванні, решта — на самоізоляції. А всього на Ківерцівщині зареєстровано 32 випадки зараження.

Учора стало відомо про спалах COVID-19 у КП «Волинська обласна психіатрична лікарня», де коронавірусну хворобу виявили у дев’яти медиків і п’яти пацієнтів. Головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко розповіла, що в лікувальному закладі проводиться комплекс протиепідемічних заходів, аби зупинити поширення недуги. Нагадаємо, нещодавно там померла хвора з COVID-19.

Міністр каже, що медиків обділяють чиновники на місцях

Під час брифінгу журналісти поцікавилися у заступниці голови Волинської ОДА, коли ж медичні працівники, задіяні у боротьбі з коронавірусом, отримають обіцяні їм доплати, і які кошти на це виділено. За словами Тетяни Щербак, 62 працівники лікувальних закладів області, які надавали допомогу хворим із COVID-19 у березні, надбавки отримали, іншим їх нарахують, адже субвенція вже надійшла. Конкретної інформації про те, які кошти передбачені на ці виплати, озвучено не було.

А людям, що знаходяться на першій лінії, важливо знати, якою ж насправді буде винагорода за небезпечну працю. Копійчані надбавки за березень не співмірні з навантаженнями і ризиком, кажуть вони. Відомо, що на Волині COVID-19 виявлено більш як у 100 медиків, із них — у 10 працівників Волинського обласного центру екстреної допомоги та медицини катастроф, які виїжджають на виклики до хворих з коронавірусом.

— Українські медики отримали чіткий сигнал: всі, хто працював із хворими на COVID-19, мають отримати 300% доплат до зарплати. Однак у деяких регіонах почали видавати кошти за погодинну роботу з COVID-19 або шукати зайві коми чи крапки в документах. Виплати повинні здійснити у повному обсязі — це 300% — і не треба маніпуляцій! — обурювався під час учорашнього брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов.

Днем раніше він також заявив, що налаштований виконати доручення Президента України Володимира Зеленського та провести суттєві зміни в медичній реформі України. МОЗ збирається покрити дефіцит фінансування усіх медичних закладів, щоб не допустити закриття лікарень та звільнення медичних працівників. Крім того, передбачається з 1 липня збільшення зарплати всіх медиків.

Telegram Channel