Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Антисептики — без рівненського спирту?

Фото ЕП.

Антисептики — без рівненського спирту?

Якщо на початку карантину знайти дезінфекційні засоби для обробки рук та поверхонь було важко, то нині їх, хоч і з вищими цінами, але вдосталь. Втім, зважаючи на вимогу і застереження дезінфікувати все і часто, їхня потреба, а отже і потреба у спирті, не зникатиме. Рівненщина могла б організувати виробництво антисептиків чи санітайзерів із місцевого спирту, проте поки що Зірненський завод виробників не зацікавив

На Рівненщині наразі функціонує одне підприємство ДП «Укрспирт» — Зірненський спиртовий завод у Березнівському районі. Шпанівський завод харчових екстрактів, який раніше також виробляв спирт, у 2015 році продали у приватну власність компанії, яка заявила, що спирт не виготовлятиме. Справи у Зірному теж не найкращі — підприємство уже близько 15 років перебуває у стані банкрутства та має призначеного судом розпорядника майном, який повинен або домовитися з кредиторами, або вирішити, як погасити борги. Попри фінансові проблеми, завод працює. До минулого року ним керував Сергій Литвиненко, якого обрали народним депутатом від «Слуги народу», нині директор — Роман Яцик.

Як зазначає представник Зірненського спиртзаводу, підприємство сьогодні виготовляє спирт, як і раніше. На прохання Рівненської ОДА воно надало інформацію про те, як можна купити його продукцію для виробництва дезінфікуючих засобів, проте з цим питанням ніхто з бізнесу у квітні не звертався. За виготовлення антисептиків на своїй базі Зірненський спиртзавод, на відміну від кількох своїх «побратимів» в інших регіонах, не взявся.

До 30 червня в «Укрспирті» діє спрощений механізм купівлі спирту для виробництва дезінфекторів.

«Під час карантину, звісно, буде дефіцит спирту, але всі виробники працюють, ми маємо наряди, створені всі умови, щоб спирт не закінчився у нашій країні», — зазначають на заводі.

Концерт «Укрспирт», у який входять державні спиртові заводи в Україні, з початком карантину призупинив експорт своєї продукції, аби стовідсотково забезпечити внутрішній ринок. Окрім того, у середині березня концерн заявив, що додатково запускає в роботу ще чотири заводи, і загалом 14 на сьогодні виготовляють спирт для дез­інфекторів. У квітні за тиждень було відвантажено 300 тисяч літрів дезінфікувальних засобів, які виробили на базі заводів концерну.

До 30 червня в «Укрспирті» також діє спрощений механізм купівлі спирту для виробництва дезінфекторів. Як йдеться на сайті концерну, покупцеві потрібно укласти договір (замість дев’яти підписантів зі сторони продавця тепер лише один), оплатити і приїхати за продукцією. Придбати спирт можуть лише юридичні особи та ФОПи. Є ще одне обмеження — спрощений механізм діє у випадку, якщо покупцеві треба не більше 1000 літрів спирту на квартал.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel