Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
19 мільйонерів зі «Слуги народу» орендують житло за державні кошти

А що ви хотіли? Народ має дбати за своїх слуг!

Фото 24tv.ua.

19 мільйонерів зі «Слуги народу» орендують житло за державні кошти

У квітні 2020 року компенсацію з бюджету на оренду квартири або найм готельного номера отримали 52 народні депутати. Із них, згідно з поданими деклараціями, 25 є мільйонерами. Про це повідомив Комітет виборців України

Абсолютна більшість депутатів–мільйонерів, які винаймають житло за бюджетні кошти, — члени фракції «Слуга народу». Мова йде про 19 осіб (рахували тільки їхні особисті фінанси, гроші родичів до уваги не брались. — Ред.).

Серед них:

1. Олександр Трухін — задекларував 21,7 млн грн.

2. Артем Кунаєв — 9,9 млн грн.

3. Степан Чернявський — 9,6 млн грн.

4. Павло Якименко — 9,4 млн грн.

5. Олександр Салійчук — 8,6 млн грн.

6. Євген Петруняк — 7 млн грн.

7. Олексій Ковальов — 6,9 млн грн.

8. Федір Веніславський — 6,8 млн грн.

9. Богдан Торохтій — 6,4 млн грн.

10. Андрій Костін — 4, 8 млн грн.

11. Олександр Аліксійчук — 4,3 млн грн.

12. Геннадій Касай — 4,1 млн грн.

13. Олександр Горобець — 2,9 млн грн.

14. Ганна Лічман — 2,6 млн грн.

15. Артем Чорноморов — 2,5 млн грн.

16. Максим Зуєв — 2 млн грн.

17. Едуард Прощук — 1,9 млн грн.

18. Дмитро Нальотов — 1,6 млн грн.

19. Олена Копанчук — 1,2 млн грн.

З урахуванням грошових активів дружини та позичених коштів до мільйонерів варто додати одіозного Максима Бужанського («Слуга народу»), адже у його декларації вказано 332 тис. доларів, які він комусь позичив. Ще 218 тис. доларів готівки перебуває у власності дружини. Загалом депутати–мільйонери, які отримують компенсацію на житло, сукупно задекларували грошових активів на 162 млн грн.

Загалом депутати–мільйонери, які отримують компенсацію на житло, сукупно задекларували грошових активів на 162 млн грн.

У ТОП-5 найбагатших депутатів, які орендують житло, крім Трухіна, Кунаєва та Чернявського зі «Слуги народу», входять також Анатолій Урбанський із групи «За майбутнє» (19,7 млн грн) та Олег Мейдич із ВО «Батьківщина» (9,8 млн грн).

«Вказані цифри свідчать, що кожен другий депутат, який отримує компенсацію на оренду житла, є мільйонером. Це означає, що такі народні обранці могли б самостійно оплачувати проживання в Києві без отримання бюджетних коштів. Наприклад, у квітні на оренду помешкання для них було витрачено 1,2 млн грн (в середньому по 20 тис. грн на одного). При цьому в квітні загальні цифри витрат зменшилися у зв’язку з пандемією COVID-19. У березні кошти на оренду житла отримали 107 депутатів, на що було витрачено 2,3 млн грн», — зазначив голова Комітету виборців України Олексій Кошель. — Що стосується депутатів «Слуги народу», то ще в листопаді 2019 року Голова Верховної Ради, а також один із лідерів монобільшості Дмитро Разумков заявив, що вони взагалі могли б обійтися без подібної компенсації», — додав пан Кошель.

Довідково. Відповідно до ч. 2 ст. 35 Закону «Про статус народного депутата України» право на отримання компенсації мають депутати, які «не забезпечені житлом у місті Києві, і місце їхнього проживання, відповідно до їх реєстрації, знаходиться на відстані понад 30 км від меж столиці».

До речі

Згідно з декларацією Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, у минулому році він разом із дружиною заробив 5,9 мільйона гривень. Цікаво також, що пан Разумков позичив якомусь Олегу Галушці 26,7 мільйона. При цьому спікер не погребував отримати від держави 10 тисяч гривень соціальної допомоги.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel