Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Вчимося долати стрес

Фото poltava.to.

Вчимося долати стрес

Для людини, її психічного та фізичного здоров’я, щастя важливим є уміння протистояти життєвим негараздам. Якщо вона не змінює своєї поведінки або зовсім нічого не робить, то виникає одна з двох поширених реакцій: агресія або тривога. Знервованість заважає нормальній адаптації до життя. Сильна і тривала тривога призводить до душевних захворювань, депресивних станів. Лише застосування ефективних способів боротьби зі стресами дасть змогу уникнути виснаження

До таких належать

1. Насамперед — визначення проблеми та збір інформації про неї. Переважно люди не вміють цього робити, наприклад, неприємності у чоловіка на роботі — винна дружина, яка не дає йому достатньої підтримки; жінка, перевантажена хатніми справами, вважає, що її проблема — ледачий чоловік. Необ’єктивне оцінювання ситуації та звинувачення інших призводять до зростання стресу.

2. Зміна поглядів на негаразди

  • Нова інтерпретація проблеми — переоцінка, гаслом якої може бути постулат «Все не настільки погано».
  • Соціальне порівняння. Базується на установці «Мені краще, ніж іншим».
  • Уникання — «Це не проблема», «Годі хвилюватися».
  • Гумор. Базується на установках «Це смішно», «Серце радісне добре лікує». Людина, яка здатна перетворити «жахливі новини» на абсурдні, кумедні, менш схильна до депресії, гніву, ніж та, яка все сприймає дуже серйозно і піддається поганому настрою.

Той, хто вірить, що Господь його любить, сприймає неприємності набагато спокійнішне — як наслідок своїх дій або як випробування.

3. Приймання проблеми і зменшення фізичних проявів стресу

  • Вживання ліків.
  • Релаксація або розслаблення.
  • Фізичні вправи (біг, танці, їзда на велосипеді) і прояви (плач, сміх).
  • Свіже повітря і вода сприяють боротьбі зі стресом.

4. Комплексні способи

  • Віра в Бога.

Той, хто вірить, що Господь його любить, сприймає неприємності набагато спокійнішне — як наслідок своїх дій або як випробування.

  • Допомога близьких та піклування про інших.

Людина у стані стресу може звернутися до рідних та друзів. Вона не повинна долати життєві негаразди наодинці. Але не менш дієвим способом також є піклування про інших. Через терпимість (толерантність), прощення, відчуття зв’язку з людьми приходить полегшення.

  • Зміна способу життя.

Те, що з нами трапляється, є наслідком того, як ми живемо, що їмо, як поводимося. Ми можемо відмовитися від шкідливих продуктів та напоїв, поганих звичок, розвинути в собі впевненість, самоконтроль.

Отже, зі стресом можна боротися. Він може бути навіть корисним. Адже труднощі змушують нас замислюватися над життям, виробляти терпіння, стриманість, мужність, волю, вдосконалюватися.

Джерело: web.posibnyky.vntu.edu.ua.

Telegram Channel