Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Давайте Кріштіану Роналду будемо  називати Мухаммед Роналду,  коли гратимемо в мусульманській країні…»

Заради нафтодоларів гранди відмовились від хреста на своїх емблемах.

Волинь-нова

«Давайте Кріштіану Роналду будемо називати Мухаммед Роналду, коли гратимемо в мусульманській країні…»

«Ох, і намучилась я з вашим завданням! До останнього шукала відповідь. Навіть уночі воно не відпускало мене! Все думала, думала: кого ж це Грицько Гарбуз так майстерно заховав? Мабуть, для справжніх футбольних знавців це легесеньке завдання. А мені, на жаль, так і не вдалося докопатися до істини…»

Нинішню нашу розмову я розпочав зі щирого зізнання Ольги Векерик із села Новий Двір Турійського району Волині, як вона розгадувала завдання. Проте для тих, хто вперше розгорнув «Цікаву газету на вихідні» на нашій конкурсній 13–й сторінці і не може второпати, про що ж це ми морозимо, давайте повторимо запитання, яке і вночі «не відпускало» пані Ольгу.

«Гарбуз із секретом» — 18 (2020)

Сьогодні знову фотозагадка. Уважно розгляньте ці зображення. Після того, як вони з’явилися, одна частина світу аплодувала їм, інша – навпаки – була шокована. І ЗМІ, що належали до противників, порівняли ці відносно нещодавні події з однією історичною та нарекли авторів такої ідеї ім’ям, що характеризується не зі знаком «плюс». Саме фото цього персонажа ми і заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

А тепер повернемося знову до пані Ольги. Після такого оптимістичного для Грицька Гарбуза і песимістичного для себе вступу пані Ольга детально і яскраво на трьох сторінках описала історію появи і зникнення хреста на емблемах іспанських грандів «Реала» і «Барселони». Читав із величезним задоволенням, бо відкривав для себе стільки нового! Зізнаюсь: були часи, коли навіть зрадив своєму улюбленому «Реалу» і став уболівати за «Барсу». Щоправда, це тривало кілька років — «ізменнік» Гарбуз таки повернувся в «королівську сім’ю» і поклявся, що надалі любитиме «сливових» до свого останнього подиху. Ну хіба що доведеться скакати в гречку, якщо проти мадридців гратимуть наші «Динамо» і «Шахтар» та аргентинський «Хімназія де Хухуй». ☺

«Іспанське видання Marca було серед противників зміни емблеми «Реала», — цитую далі пані Ольгу. — На думку журналістів, у мусульманських вболівальників ніколи не виникало антипатії до клубу тільки через те, що на емблемі у мадридців — малесенький хрест. «Давайте Кріштіану Роналду будемо називати Мухаммед Роналду, коли команда буде грати в мусульманській країні, — писало видання. — Пан Флорентіно Перес виявився боягузом, який прибирає хрест, щоб ужитись з ісламськими фундаменталістами. Замість символу клубу він вибрав нафтодолари»…

Тут я подумала, що у «Гарбузі із секретом» заховали Іуду, який зрадив Ісуса за 30 срібняків. Однак мені вдалося знайти лишень, що так називають вболівальники футболістів, які переходять із «Барселони» в «Реал», адже ці клуби ненавидять один одного…

Втім, мабуть, Мухаммед теж не той, чиє фото заховали у гарбузі? Здається, цей персонаж вирішив зіграти зі мною у піжмурки. Бо я його і так, і сяк шукала. Ніде немає. Ніби шапку–невидимку вдягнув і невидимою мантією Гаррі Поттера прикрився. Якесь зачароване коло! Шкода, звісно, що не знайшла правильної відповіді…».

Пані Ольго, і нам дуже жаль. Тим паче, що відповідь ви… знайшли. Читайте Тетяну Репетило зі славного села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області:

«У завданні №18 ви подали емблеми двох відомих усьому світу іспанських футбольних команд — «Барселони» і «Реала». Але на кожному другому зображенні офіційного логотипу відсутній хрест. Ці емблеми без хреста, на догоду арабським вболівальникам, використовуються в країнах, де проживають переважно мусульмани. «Барселона» змінила свій логотип у 2010 році, а «Реал» — у 2012-му (вперше). Потім робив це ще кілька разів. І що характерно — все заради великих прибутків. Хоча керівництво клубів аргументувало свої дії тим, що це зроблено, аби не викликати обурення серед мусульманських вболівальників та не ображати їх релігійних почуттів. Адже хрест нагадує їм про Хрестові походи.

Навколо такої зміни в емблемах зчинився галас у пресі та серед уболівальників. Зокрема, керівництво клубів звинувачували у «продажі віри та хреста». Перша думка: святинями не торгують, але зараз, коли гроші понад усе, торгують навіть святим і самим найдорожчим.

Хрест святого Хорхе на логотипі «Барселони» сіяв завжди як символ міста, де була створена ця перша футбольна команда. А на емблемі «Реала» — хрест, як і назва «Реал» (королівський) з’явилися в 1920 році, коли король Альфонсо ХІІ дарував клубу своє покровительство (перша назва «Реала» — «Мадрид»). Проте заради грошей титуловані футбольні клуби погодилися прибрати хрест зі своїх логотипів, хоча і тільки для мусульманських країн.

На мою думку, ці події порівнювалися з відомою всім євангелівською історією: зрадою Ісуса за тридцять срібняків. Це зробив Іуда. Любов до грошей перемогла в ньому любов до Христа. Тому авторів ідеї — прибрати хрест із логотипу заради грошей — назвали Іудами. Тож моя відповідь: персонаж, фото якого заховане в гарбузі, — Іуда».

Браво, пані Тетяно! Але заради справедливості у конкурсі історій ми цього разу призові розділили так: 50 гривень — Ользі Векерик, а 100 — Тетяні Репетило.

Також купюри із зображенням Тараса Шевченка дістануться Сергію Белому із міста Винники Львівської області і Богдану Бухтатому із селища Близнюки Харківської області. Такий вердикт жеребкування, котре провела серед 7 учасників, які вказали правильне слово–відповідь «Іуда», прессекретар прокурора Волині Наталія Мурахевич.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID–картки), а також ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 23 (2020)

«Ой, чорна я си, чорна», розумна, відома, політична, патріотична, чутлива, душевна, як цукор, хоч із перцем, майстер слова — прозового і поетичного. І раптом здивувала всіх новим видом діяльності. І красиво це подала.

А почалося все з того, що її чоловік із приятелем мирно бесідували за келишками вина. А що мала зробити «жона»? Правильно, пригостити цих песиголовців чимось смачнесеньким. Хоч на столі вже і були свіженькі без нітратів…

Розігріла в чавуні олію, здерла шкірку з цього особливого інгредієнта — відомому усім, хоч такого його і не використовують у страві №1 українці, а… Помила, протерла насухо. Затим кинула у киплячу олію, присолила, приперчила і накрила кришкою. Через секунд 300 перетрусила «чугунець» і знову — на вогонь. Минуло стільки ж часу — повторила «чавунотрус». І так, чергуючись, має процокати секунд із 1800. ☺ За цей час встигла зробити снігову саламаху і щедро покрила нею цей особливий інгредієнт… Ех, не тільки в чоловіка і його приятеля від такої страви потекла слинка.

Що за інгредієнт із двох слів знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 16 червня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775  (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Ляля Фонарьова»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Будьте крепко здорові!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel