Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Що криється за діагнозом «біполярний розлад»?

Діагностувати й лікувати біполярний розлад має право тільки лікар–психіатр.

Фото ridni-ludy.com.

Що криється за діагнозом «біполярний розлад»?

— Цей термін я почула від сімейного лікаря, який порадив проконсультуватися у психіатра. Справа в тому, що в мене часто бувають періоди піднесення, які змінюються депресіями. Але ж це характерно для кожної людини! До чого тут психіатрія? — обурюється наша читачка і просить докладніше розповісти про захворювання, яке їй «приписують»

Біполярний розлад (інша назва — маніакально–депресивний психоз) — це не просто контрастна зміна настрою. Світовідчуття хворої людини постійно «стрибає» від ейфоричного максимуму до повного відчаю. Під час періоду манії вона почувається щасливою, самовпевненою; має надмір енергії; будує амбітні плани та вигадує грандіозні ідеї; витрачає великі гроші на речі, які не може собі дозволити; є надзвичайно балакучою; легко відволікається та роздратовується; перестає реагувати на критику; має підвищений сексуальний потяг; йде на ризик.

Але минає якийсь час — і все змінюється депресією. Налягає смуток, мучить відчуття власної безпорадності, безнадійності чи нікчемності; втрачається інтерес до діяльності, яка колись приносила задоволення; з'являються проблеми зі сном, апетитом; помітні втрата енергії, втома, труднощі з концентрацією, запам’ятовуванням, прийняттям рішень; можуть виникати думки про смерть чи самогубство.

Світовідчуття хворої людини постійно «стрибає» від ейфоричного максимуму до повного відчаю. 

Звичайно, такі перепади переносити важко. Людина страждає, не розуміючи, що їй потрібна кваліфікована допомога. А біполярні розлади досить складно діагностувати. Відомо, що у жінок вони бувають частіше, ніж у чоловіків. Зазвичай проявляються в пізньому підлітковому і ранньому дорослому віці.

Якщо хтось із ваших старших родичів мав це захворювання, є ризик, що воно постукає і до вас. Розлад пов'язують із дисбалансом хімічних речовин у головному мозку. Спусковим гачком іноді стає важкий стрес або травма, загострення переважно турбує весною та восени.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel