Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ваговий контроль на дорогах: які штрафи передбачені за перевантаження

Загалом із перевищенням дозволеної ваги в Україні їздять 40% фур.

Фото Служби автодоріг.

Ваговий контроль на дорогах: які штрафи передбачені за перевантаження

В Україні вже працюють декілька комплексів автоматичного габаритно-вагового контролю

Місяць тому Президент Володимир Зеленський записав яскраве відеозвернення до далекобійників, які в одній із груп у вайбері обговорювали, як можна обійти перевантаження автомобілів на дорогах. «Ви, хлопці, засранці. Ми тут хочемо щось хороше зробити для країни, допомагати ви не можете, не здатні, так хоч трохи не заважайте», – сказав Зеленський і доручив правоохоронцям забезпечити контроль над перевантаженими фурами. Боротьба з цим явищем почалася, звичайно, задовго до Зеленського: зараз в 7 областях України вже працюють пункти вагового контролю, до кінця року планується запустити 54 комплекси «зважування в дії».

Інтернет-видання «Слово і діло» розібралося, як вони працюють, а також які штрафи передбачені за перевантажений автомобіль.

Дороги в Україні в плачевному стані і через перевантажені автомобілі руйнуються за один-два сезони. Якщо фура перевантажена на 25%, то руйнівний вплив на дорогу збільшується в три рази і дорівнює руху 70,5 тисячі автомобілів. Загалом із перевищенням дозволеної ваги їздять 40% фур.

Реклама Google

Щоб перевантажені фури не розбили дороги зовсім, в Україні зараз працюють декілька комплексів автоматичного габаритно-вагового контролю.

Цьогоріч із 22 червня до 24 липня в результаті габаритно-вагового контролю було складено 2,7 тисячі актів, перевірено 147,7 тисячі автомобілів, сума штрафів становила 21,3 млн грн.

Щоб перевантажені фури не розбили дороги зовсім, в Україні зараз працюють декілька комплексів автоматичного габаритно-вагового контролю («зважування в дії»). Поки що їх тільки шість, і вони розміщені на ключових в’їздах до Києва. До кінця року планують облаштувати 54 комплекси по всій Україні. Суть системи в тому, що вона визначає вагу фури на встановлених під асфальтом майданчиках для динамічного зважування на швидкості від 10 до 140 км/год. Також система передбачає фотофіксацію номерного знака визначення швидкості, все це обробляється в центрі даних.

За перевантаження автомобіля в Україні можуть оштрафувати від 8,5 до 34 тис. грн залежно від того, наскільки вага більше дозволеної.

Слава ДІЛО.

 
Telegram Channel