Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Для Порошенка головне – опір путінській агресії, а не розбірки із Зеленським», – Турчинов

«Мені боляче спостерігати, що упродовж останнього року відбувається з нашою країною».

Фото censor.net.ua.

«Для Порошенка головне – опір путінській агресії, а не розбірки із Зеленським», – Турчинов

Про це Олександр Турчинов (на фото), керівник штабу «Європейської Солідарності», заявив в інтерв’ю «Цензор. НЕТ»

Олександр Турчинов наголосив, що через прихід до влади непрофесійної, недосвідченої команди Україна за рік опинилася на краю прірви, і це одна з причин, чому він приєднався до команди п’ятого Президента.

«Петро Порошенко багато чого переосмислив у своєму житті, я в цьому переконаний і можу це підтвердити, спілкуючись із ним. Для нього пріоритет — не протистояння із Зеленським, а організація опору Путіну і російській агресії. Він готовий до об’єднавчого процесу, тому що боротьба за свободу об’єднує, змушує чути і розуміти товаришів по боротьбі. Зараз зрозуміло, хто чого вартий. Коли ти при владі, доволі важко розбиратися в людях, які вишиковуються в чергу, щоб потрапити до тебе. А коли ти в опозиції, то починаєш цінувати тих небагатьох, хто підставляє плече і йде з тобою разом важким шляхом», — наголошує Турчинов.

«Мені боляче спостерігати, що упродовж останнього року відбувається з нашою країною. Руйнується економіка. І почалося це ще минулоріч, коли інерція позитивних змін, задана попередниками цієї влади, закінчилася. Уже в жовтні–листопаді 2019 року ми мали системне падіння обсягів виробництва, яке продовжує наростати. Провалено боротьбу з пандемією. В Україні найбільша в Європі кількість заражених коронавірусом лікарів у пропорції до чисельності населення. Не проведено і не планується масове тестування, але ж лише так можна локалізувати інфекцію. Офіційна статистика не відповідає реальності», — зауважує Олександр Турчинов.

«Повна відсутність державної економічної та оборонної стратегії. На відповідальні посади ставляться люди, які не мають ні знань, ні досвіду, ні розуміння поставлених перед ними завдань, а тільки амбіції та жагу піару. Відсутність стратегії, відсутність логіки ухвалення рішень, відсутність професіоналізму прикривають розпіареним мемом «нові обличчя». Здавалося б, китайська культурна революція наочно довела абсурдність і небезпеку такої технології, але люди, які не бажають думати, вперто рухаються до власної трагедії», — вважає Олександр Турчинов.

Цього року, попри всі обіцянки, так і не профінансували серійне виробництво жодної з нових українських ракет, стратегічно важливих для оборони нашої країни. Ні «Вільха», ні «Вільха–М», ні «Нептун» не надійдуть у війська в 2020–му. Обіцяють виділити гроші наступного року, а що, цьогоріч у нас уже закінчилася війна?

«Мене турбує те, чому я присвятив частину свого життя, — це оборона нашої країни, адже війну не закінчено, загроз не стало менше! А зараз багато розмов, красивих заяв, але дуже мало справ. Цього року, попри всі обіцянки, так і не профінансували серійне виробництво жодної з нових українських ракет, стратегічно важливих для оборони нашої країни. Ні «Вільха», ні «Вільха–М», ні «Нептун» не надійдуть у війська в 2020–му. Обіцяють виділити гроші наступного року, а що, цьогоріч у нас уже закінчилася війна?» — зауважує Турчинов.

«Дилетантство і непрофесіоналізм деформують управлінську вертикаль і породжують хаос. Проросійська п’ята колона починає визначати внутрішню і зовнішню політику країни. В Україну повернулися інформаційні темники, замовні справи та неправосудні рішення. Я дуже не хотів повертатися до активної політики, але країна послідовно скочується до катастрофи, і цьому потрібно протистояти», — говорить він.

Олександр Турчинов зазначив, що штаб «Європейської Солідарності», який він очолив, у першу чергу напрацьовує антикризові рішення.

«Це більше антикризовий штаб, проте й вибори також у його полі зору. Так, бажано, щоб перезавантаження влади відбулося швидко і безболісним шляхом чесних прозорих виборів. Запас міцності нашої країни не такий великий для того, щоб вона могла раз на 5–6 років проходити через революції і катаклізми. Сьогодні актуальним є проведення не лише місцевих, а й дострокових парламентських виборів. Таке рішення може стати виходом із глухого кута для цієї влади. Перед країною, затягнутою в хаос, стоїть занадто багато викликів, тому і штаб — антикризовий. Для локалізації кризи часу буде обмаль, тому вже зараз необхідно відпрацьовувати програми і технології щодо швидкого відновлення системи управління, економіки та обороноздатності країни. А в разі ескалації російської агресії — чітко і професійно протидіяти цьому. Для роботи в штабі ми підтягуємо експертів і фахівців, будемо виховувати і готувати кадровий резерв. Ми мусимо навчитися об’єднувати інтелект нації, протиставити професіоналізм популізму, будувати горизонтальні зв’язки, стати центром об’єднання конструктивних, відповідальних проукраїнських сил», — пояснює Турчинов.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel