Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Конкурс знавців: «А в небі – літаюче… місто»

Навіть на світлині це виглядає страхітливо. А що відчували китайці, які бачили це на власні очі?

Фото Youtube.com.

Конкурс знавців: «А в небі – літаюче… місто»

Не знав і не гадав я, що стільки цікавого для себе відкрию, коли читав ваші відповіді на запитання. Зізнаюся, спеціально його поставив, щоб не тільки отримати якомога більше правильних розв’язків та «лайків», а й повернути учасників конкурсу у ті часи, коли ми ходили пішки під стіл. І не помилився! Тільки жаль, що газетна площа не в змозі надрукувати всі ваші спогади про той казковий світ дитинства…

А тепер нагадаю запитання, котре, як ви казали, було легким і таким ностальгічно-щемливим, що «очищає душу» (Ірина Малиновська)…

«Гарбуз із секретом» – 26 (2020)

У батьків їх було дванадцятеро. Жили, як у раю. Але одного дня в сім’ю прийшло горе. А воно, як відомо, одне не буває… І розлучили їх на роки. Проте з’єднатися дванадцятьом кровинкам і врятувати їх від біди допомогла особлива пані, яка для вирішення проблеми порадила рослину, якої зараз повно у нас. Використовується і в харчуванні, і в лікуванні (хоч для декого протипоказана, наприклад для вагітних), і у вихованні, і в промисловості, і в ткацтві, і в косметології…

А далі, незважаючи на неймовірні труднощі і випробування, у найкритичніший момент для наших героїв настав хепі-енд. Майже на сто відсотків, за одним винятком.

А заховали сьогодні ми назву замку, в якому жила ця особлива пані-порадниця.

Що за слово знаходиться у гарбузі?

Перед тим, як оголосити переможців конкурсу, маю сказати читачам ДЯКУЮ, бо, переглядаючи відповіді, в яких ви ділилися своїми споминами, сам потрапив у дитинство. Навіть коли придумував завдання, цього так не відчував, як під час проживання ваших листів. Дякую! А зараз надаю слово Ользі Векерик, яка знову перемогла в конкурсі історій пошуку правильної відповіді (хоч цього разу у напрочуд напруженій боротьбі). Причому добра частина її оповіді стане окремою публікацією у сьогоднішньому номері (дивіться с. 10).

6 червня 2017 року в китайському місті Унжун після сильної грози з градом буквально з-під хмар у небі виник великий мегапо-ліс .

«Ваше казково-цілющо-магічне завдання навіяло дитячі спогади, як бабуся читала мені «Дикі лебеді» Ганса Крістіана Андерсена. В цій історії дівчині Елізі зняти злі чари мачухи, яка перетворила її одинадцятьох братів на лебедів, допоміг… «поцілунок холостяка». Думаєте, у голові в мене переплутались усі казки? Ні! Саме так цю рослину називають естонці. У нас же з нею порівнюють злу свекруху. Також називають зеленим окропом, вогонь-травою і навіть відьминим батогом. А ще жалива, жаркуха, жижкуха, джигушка, жигавка, покрива, прокева. Або просто КРОПИВА!

Як перемогти чаклунства злої мачухи, розповіла Елізі фея Морґана. Це чарівниця із легенд про Короля Артура, яка розважала себе тим, що створювала повітряні замки. Через нещасливе кохання до Ланцелота Моргана поселилась у кришталевому палаці на морському дні та лякала мандрівників примарними видіннями. У середньовічному романі «Floriant et Florete» будинок Моргани – «Montegibel» – розташований у горах Сицилії. До речі, саме тут виникли перші незвичайні міражі, названі «фата-моргана» (італійською «фата» – фея). Це складне оптичне явище в атмосфері, при якому віддалені предмети видно багаторазово і з різноманітними спотвореннями. Виникає, коли через різницю температур утворюється декілька шарів повітря різної густини. Зображення, ніби кадри в кіно, змінюють одне одного. Оскільки це реальні об’єкти, які знаходяться за лінією горизонту, ця оптична ілюзія дає можливість буквально зазирнути за обрій. Правда, часто фата-моргана робить їх абсолютно невпізнанними: складає навпіл, стискає і розтягує та навіть перевертає догори дригом.

Уперше це явище було задокументоване влітку 1820 року. Капітан корабля «Баффін» детально описав у судновому журналі велике місто, повне замків і храмів, якого насправді не існувало. В «Метрології» Арістотеля згадується, що мешканці Сіракуз бачили інколи протягом кількох годин берег континентальної Італії, хоча до нього 150 км. У 1889-му і жителі Аляски спостерігали силует великого міста з хмарочосами, високими вежами і шпилями, храмами, схожими на мечеті. До фата-морган науковці відносять і легендарний корабель-привид «Летючий голландець». Трапляються такі оптичні фокуси і в наш час. Так, 6 червня 2017 року в китайському місті Унжун після сильної грози з градом буквально з-під хмар у небі виник великий мегаполіс (на фото). Хтозна, можливо, колись і ми побачимо у високості чарівний палац, у якому живе фея, що допомогла Елізі з казки «Дикі лебеді». У «Гарбузі із секретом» заховали назву чудового, завжди мінливого, захмарного замку ФАТА-МОРГАНА».

За таку цікаву відповідь пані Ольга винагороджується 150 гривнями. Круть!

А по 100 гривень серед 22 учасників, які правильно вказали відповідь – слово «Фата-Моргана» – отримають Тетяна Репетило із села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області («Прочитавши запитання, із щемом у серці згадала бабусю, якої вже немає з нами, її натруджені руки, добрі очі, мудрість, щедрість… А як вранці смачно пахнув її борщ! Одного разу бабуся привезла мені збірку казок Ганса Крістіана Андерсена, таку товстеньку (з дитинства люблю товстенькі книжки, щоб можна було читати і читати), і я її перечитувала до дірок. Пам’ятаю, як переживала за Елізу, потім малювала її та братів-лебедів у коронах і добру фею із замку Фата-Моргана…» ) і Анатолій Скальт із міста Жмеринка Вінницької області («Хотів перевірити відповідь із книги, але шукав-шукав казки Андерсена вдома, проте так і не знайшов, хоча ця збірка завжди була в нашій родині. Тому зайшов в інтернет і ще раз із задоволенням прочитав казку «Дикі лебеді»). Такі результати жеребкування, яке провела головний бухгалтер «Цікавої газети на вихідні» Тамара Вдовиченко.

А перед тим, як оголосити нове завдання, нагадую: щоб отримати призові, треба відправити на адресу редакції копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID-картки), а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332) 72-71-07).

«Гарбуз із секретом» – 31 (2020)

Ці «папірці» можна порівняти зі змаганнями у класичних естафетах серед 9 команд, але на сучасний тендерний манер. Щоправда, і тут є «перекосяк»: хоч сильної статі набагато менше, проте вона справді в цьому «спорті» потужніша. Та й одягнуті вони з одного боку, як близнюки… Із 9 команд у класичних «естафетах» покличемо на «шикування» дві дюжини без трьох та поставимо їх у загальну колону. Тоді кажемо будь-кому із глядачів, щоб він, не розголошуючи, обрав одного із цих «спортсменів», а ми прочитаємо його думки і скажемо, хто це. Припустімо, глядач зупинив свій зір на «атлетці», якій хоч і приписують притягання невдачі, зате її найбільше оспівали серед наших учасників.

Тоді ми просимо цих дві дюжини без трьох «спортсменів» вийти із загальної колони і вишикуватись по черзі у три менші. Глядач, думки якого ми читаємо, просто вказує, в якій із них є вибраний ним «спортсмен» (той самий!). Так робимо ще двічі, але щоразу меншу колону, в якій є наша «героїня Х», ставимо у загальній колоні посередині.

Після трьох таких «перешикувань» знову утворилася загальна колона. І тепер ми просимо «спортсменів» виходити по черзі, безпомилково зупинившись на «героїні», яку вибрав у думках глядач.

Саме папірець із порядковим номером «спортсменки Х» у загальній колоні після трьох шикувань ми і заховали.

Що за цифра знаходиться у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 11 серпня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коронавірус», «Три ведмеді», «Петро Порошенко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як відгадував відповідь.

Нехай ніякі коронавіруси вас (і нас) не здолають!

Грицько ГАРБУЗ

Telegram Channel