Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Сила яблучного зернятка

Кілька насінин можуть замінити дорогі біодобавки.

Фото uyut.in.ua.

Сила яблучного зернятка

Нинішньої пори, коли в садах гілля вгинається від стиглих плодів, насолоджуємося їхнім смаком, ароматом. А дехто при цьому ще й сперечається, чи правильно ми їмо яблука

Про те, що в їхній шкірці найбільше вітамінів, здається, знають усі. Тому мода споживати плоди очищеними давно пройшла. А ось видаляти серцевину перед подачею на стіл прийнято й досі. Також ми звикли залишати великі недогризки, якщо їмо яблука цілими. Однак сьогодні вчені все більше схиляються до думки, що саме в «серці» цього фрукта містяться надзвичайно потрібні й корисні речовини.

Для лікувально–профілактичної дії досить з’їдати 5 насінин — це добова норма летрилу для людини.

Про шкоду і користь яблучних зерняток дискутують давно, але сьогодні вже доведено, що в них є багато йоду, тригліцеридів і цілий спектр мікроелементів. Містять вони й рідкісний вітамін В17, іменований «летрилом». Ця речовина пригнічує ракові клітини, запобігає появі злоякісних утворень. Крім цього, В17 є незамінним для ослабленого фізичними та розумовими навантаженнями організму, він знижує рівень стомлюваності. Для лікувально–профілактичної дії досить з’їдати 5 насінин — це добова норма летрилу для людини.

Є у зернятах і йод — необхідний для здоров’я елемент, особливо для українців після аварії на ЧАЕС. На Волині ж дефіцит його споконвічно викликав збільшення щитоподібної залози, кажуть, і назва краю може походити від слова «воло». Так от йод стимулює мозкову діяльність, покращує стан судин (еластичність стінок), відновлює обмінні процеси, заспокоює, лікує безсоння, запобігає захворюванням «щитовидки».

Чому ж нас із дитинства привчають не їсти серцевину яблука? Відомо, що у зернятках міститься глікозид амигдалину — речовина, яка в шлунку перетворюється на синильну кислоту. Але з’їсти за один раз стільки яблук, щоб отруїтися, людині не під силу. Що стосується невеликої кількості ціаніду, то наш організм здатний його нейтралізувати. Не рекомендується вживати насіння яблук хіба що вагітним і маленьким дітям.

Усім іншим боятися 5—10 зерняток не варто. Це своєрідна натуральна біодобавка, яка містить цінні вітаміни та елементи, що необхідні для міцного здоров’я.

Користь принесуть тільки сирі насінини з дозрілого плода. Вони повинні мати коричневий колір і бути наповненими.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel