Лечо на всі смаки - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.19 € 34.02
Лечо на всі смаки

Фото zelenj.net.

Лечо на всі смаки

Ця популярна страва угорської кухні схожа на французький рататуй. Її основа — ​солодкий перець. Різноманітності смаків досягають додаванням інших компонентів: баклажанів, моркви, цибулі, часнику, гострого перцю тощо. Часто господині роблять лечо на зиму: тушкують нарізані овочі, заправляють спеціями й оцтом і консервують. Таку домашню заготовку можна додавати в супи та борщі, поєднувати з картоплею, кашами, макаронами або просто смакувати зі свіжим хлібом

 

 Кабачкове

Інгредієнти: 2 кг кабачків, 1 кг перцю, 10 великих помідорів, 10 цибулин, 350 мл томатної пасти(або 0,5 л томатного соусу), 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. оцту, 1 л води.

Приготування. Кабачки почистити, порізати кубиками, перець — ​соломкою. Помідори змолоти у блендері або пропустити через м’ясорубку. Цибулю покраяти півкільцями. В каструлі змішати воду й томатну пасту, додати олію, цукор, сіль, оцет, закип’ятити, тоді всипати кабачки, протушкувати 10 хвилин. Додати перець, цибулю, помідори і варити все разом ще пів години.

Лечо розкласти в півлітрові банки, простерилізувЗаголовок 2ати 10–15 хвилин і закатати. З порції виходить 10–12 баночок.

 

 

 

 З баклажанами

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 3 кг баклажанів, 3 кг солодкого перцю, 1 кг цибулі, 1 скл. олії, 1 скл. оцту (6%), 1 скл. цукру, сіль за смаком.

Приготування. Помідори перемолоти через м’ясорубку. Баклажани і перець порізати чималими кубиками, цибулю — ​півкільцями. Синенькі щедро посолити і залишити хвилин на 20, потім промити і зцідити. Зсипати овочі в каструлю, додати олію, оцет, цукор, посолити до смаку. Все вимішати і поставити на середній вогонь, помішувати, щоб не пригоріло. Після закипання варити 25–30 хвилин, розкласти в стерильні банки, закатати стерильними кришками.

 

 

 

 Солодке

Інгредієнти: 3 л томатного соку, 1,5 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 1,5 скл. цукру, 4 ст. л. солі, 1 скл. олії, 1,5 ст. л. оцту, 6 великих червоних болгарських перців.

Приготування. Моркву потерти на буряковій тертці, цибулю покраяти кубиками. Сік томатний (підійде і домашній, і магазинний) влити у каструлю, викласти в нього моркву й цибулю, додати сіль, цукор, олію, довести до кипіння і варити 45 хвилин на невеликому вогні, щоб кипіло повільно, постійно помішувати. Потому всипати перець, порізаний смужками, і варити ще чверть години. Слідкуйте, щоб не переварилося й не перетворилося на кашу. За 5 хвилин до кінця варіння влити оцет, вимішати. Коли знову закипить, можна розкладати в чисті простерилізовані слоїки і закатати стерильними кришками. Перевернути, закутати в ковдру і залишити так на два дні. Потім винести на зберігання у прохолодне місце (льох, підвал, комору).

 

 

 

 З капустою

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг   цибулі, 1 кг болгарського перцю, 1 скл. олії, 125 мл оцту, сіль, цукор, зелень — ​до смаку, кілька горошин чорного перцю.

Приготування. Помідори перемолоти через м’ясорубку, закип’ятити, проварити 20 хвилин. Цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на тертці з великими отворами. Перець покраяти соломкою. Капусту дрібно нашаткувати. Все всипати до томату, добре перемішати, посолити, додати цукор, олію, спеції, зелень. Знову довести до кипіння і варити 25 хвилин, тоді влити оцет, прокип’ятити ще 5 хвилин, розкласти в підготовлені чисті сухі стерильні банки і закатати. Гарячі слоїки вкутати ковдрою і залишити на 1–2 доби. Після охолодження зберігати в коморі чи погребі.

Спробуйте — ​не пошкодуєте!

 

 

 

 Гостре

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 3 кг болгарського перцю, 2 стручки пекучого червоного перцю, 4 ст. л. солі, 1,5 скл. цукру, 70 мл яблучного оцту (6%), 2 лаврові листки, 6–8 горошин перцю, 200 мл олії.

Приготування. Помідори пропустити через м’ясорубку, прокип’ятити на слабкому вогні 15 хвилин, додати сіль, цукор, олію і нарізаний перець, знову варити 20 хвилин на малому полум’ї, час від часу помішуючи. Після цього додати перець горошком, лавровий лист, оцет і кип’ятити ще 5–7 хвилин. Розкласти в стерильні слоїки і закатати. Банки поставити догори дном, накрити рушником і залишити до повного охолодження.

 

 

 

 Угорське лечо «Глобус»

Інгредієнти: 1 кг перцю, 1 кг помідорів, 0,5 кг цибулі, сіль та цукор — ​до смаку, 100 г олії, 50 мл оцту, 3 лаврові листки, 10 горошин перцю.

Приготування. У традиційному «Глобусі» нема насінин томатів, тож, аби отримати аналогічний продукт, пропустіть помідори через соковижималку. Якщо не маєте її, то подрібніть блендером, закип’ятіть сік і, охолодивши, перетріть через сито, щоб позбутися шкірки і насіння. Цибулю зітріть на тертці. У глибоку каструлю влийте томатний сік, цибулю та олію, поставте на слабкий вогонь і варіть пів години. Тим часом підготуйте перець: почистіть і наріжте його великими квадратами або смужками, всипте до киплячого соку, посоліть, поперчіть і готуйте ще 15 хвилин. Тоді додайте оцет, лавровий лист і перець. Вимішайте і дочекайтеся помітного кипіння. Розлийте лечо у стерильні банки і закатайте.

До речі. Якщо вам до вподоби більш густа консистенція, додайте моркву, натерту якомога дрібніше. «Впізнаваними» у «Глобусі» повинні бути виключно шматочки перцю, всі інші овочі — ​лише у вигляді пюре. Домашнє лечо з додаванням оцту може зберігатися до 12 місяців за температури не вище +18 градусів у сухому темному місці.

 

 

 

 З часником

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 10 червоних болгарських перчин, 1 скл. цукру, 1,5 ст. л. солі, 7–8 зубчиків часнику, 1 ч. л. суміші мелених перців

Приготування. Помідори і перець помити, обрізати плодоніжки у помідорів і видалити насіннєві коробки у перців. Часник очистити і дрібно нарізати. Половину помідорів дрібно покраяти. Перець нарізати довільно. Підготовлені інгредієнти помістити в каструлю. Варити 10 хвилин. Після чого додати решту крупно нарізаних помідорів. Всипати сіль, цукор і мелений перець. Варити ще 30 хвилин. Готове гаряче лечо розлити по стерилізованих банках, закатати, перевернути і залишити до повного охолодження. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде 7 банок по 0,5 л.

 

 

 

 По–болгарськи

Інгредієнти: 1 кг солодкого перцю різних кольорів, 1 кг томатного пюре, 2 ст. л. цукру, 1 ст.  л. солі.

Приготування. Перець помити, очистити від плодоніжок і насіння. Нарізати уздовж на широкі смужки. Пюре зі свіжих помідорів (пропущених через м’ясорубку або подрібнених у блендері) уварити в 2–3 рази. Додати сіль, цукор, нарізаний перець і варити 20–30 хвилин, помішуючи. Закатати лечо в стерилізовані банки.

 

 

 

  З яблуками

Інгредієнти: 1,5 кг солодкого перцю, 0,5 кг цибулі, 1 кг помідорів, 3–4 яблука, 3 зубчики часнику, 1 ч. л. суміші італійських трав, 120 мл олії, 100 г цукру, 1,5 ст. л. солі, 1 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Перець і цибулю нарізати соломкою. Ошпарити помідори, зняти шкірку, покраяти їх та яблука скибочками. Зсипати всі підготовлені продукти в каструлю або миску, додати сіль, цукор, олію і варити 40 хвилин на середньому вогні. Приправити овочеву масу спеціями і перцем, влити оцет за 5 хвилин до закінчення тушкування. Розкласти у стерилізовані слоїки, закатати простерилізованими кришками.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.