Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Гарбуз із секретом: По кому із гармат не стріляють?

Марку з таким зображенням «Укрпошта» присвятила святу Семена (14 вересня).

Фото з книги «Український народний одяг».

Гарбуз із секретом: По кому із гармат не стріляють?

Хоча в мультику «Бременські музики» охорона і могла собі це дозволити. Пригадуєте: «Если близко воробей — мы готовим пушку»?.. Але наша народна приказка каже протилежне. Тому і називають її мудрістю

Але, друзі, нині довго заряджати і запрягати не будемо, бо даємо відповіді одразу на два тури, тож поїхали!

«Гарбуз із секретом» — 29 (2020)

У нас сьогодні — фотозапитання. Це чудовий презент, який наші партнери подарували країні про свято, яке щороку припадає на одну й ту ж дату. Символи його добре впізнаються.

Цікаво, що напередодні по всьому світу відзначають особливий день представники доволі цікавої професії (більш характерної для міста чи селища), який пов’язаний із нашим празникуванням…

Але на зображенні нема ще однієї тварини, яка теж символізує це свято, хоч за віруванням саме того дня і потерпає від нечистої сили. Її світлину ми і заховали.

Що за птах знаходиться у гарбузі?

 

 І знову в конкурсі історій, як шукали правильну відповідь, усіх на лопатки поклала Тетяна Репетило із села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області. Тож і надаємо їй слово.

«Прочитавши запитання і побачивши фото, зрозуміла, що празник, символ якого нам потрібно відгадати, пов’язаний із козаками, а якщо точніше, то з посвятою хлопчиків у козачата та доросле життя. Почала подумки перебирати всі відомі мені свята, приурочені нашим захисникам: Покрови, Георгія Побідоносця (Юрія), Михайла Архистратига… Але якось із символами не складалося. Так якось мало–помалу і до свята Симеона Стовпника і матері його Марфи (в народі — Семена), яке відзначається 14 вересня, добралася. Цей празник позначений великою кількістю цікавих звичаїв та обрядових дій. За старим календарем 14 — це 1 вересня, початок осені і нового періоду в житті людей. Наприклад, у давнину в Києві, під час великого ярмарку, пишно проходило весілля Свічки на честь осіннього рівнодення та вшанування Вогню (при свічці раніше працювали та проводили довгі осінні й зимові вечори); на Семена закінчувалися гуляння молоді на вулиці і починалися вечорниці у хаті; відбувався обряд посвяти в парубоцтво, коли зовсім молодих хлопців приймали до хлопчачої ватаги і пускали на вечорниці. Із цим святом пов’язували своє професійне життя сільські майстри: столярі, ковалі, ткачі та інші бралися до роботи… А найголовніше для нашого завдання насамперед — в козацькій Україні у цей день вперше садовили на коня хлопців і, як це ще було за княжих часів, — везли до церкви на пострижини. Їх виконував сам єпископ. Сільських семирічок підстригали, красиво одягали, садили на коня і тричі обвозили по колу. Такі обряди символізували перехід від одного вікового стану до іншого. А кінь виступав ритуальним перевізником, будучи міфічним посередником між трьома вимірами — богів, людей і мертвих. По–друге, святий Семен є покровителем птахів, і вони йому розказують про свої добрі та погані вчинки. У Семенів день ластівки відлітають на зимівлю у теплі краї, а горобців значно меншає. Ластівки у народній уяві — то посланники неба та провісники весни, руйнувати їхнє гніздо вважається тяжким гріхом. А от горобці — прокляті птахи. За легендою, коли Ісуса Христа розпинали, то вони літали і кричали: «Жив–жив!!!», підказуючи катам, що Христос не помер. Отож і дістається їм покарання сповна за цей гріх у Семенів день. Чорти збирають горобців в очереті і міряють їх на мірки: все, що в мірці, належить чортові, а поза — людині. Говорили, що горобців по селах Семен розподіляє.

Горобці — прокляті птахи. За легендою, коли Ісуса Христа розпинали, то вони літали і кричали: «Жив–жив!!!», підказуючи катам, що Христос не помер.

Напередодні ж, 13 вересня, — не­о­фіційне свято перукарів у більшості країн світу, а це якраз і пов’язано з нашими пострижинами.

Тепер трішки про фотографію до нашого запитання. На ній — марка (ось і партнер — «Укрпошта»), яку створив відомий український художник Микола Кочубей. Ця поштівка із серії «Український народний одяг», яка випускалася з 2001-го по 2008 рік. Кожна марка містить унікальне зображення національного українського строю залежно від регіону країни та певного ритуалу чи свята. До речі, Микола Кочубей у костюми «одягав» не тільки відомих особистостей, а й друзів, родичів та себе малого.

Приємно, що марка на зображенні до завдання присвячена нашій рідній Черкащині (тут я живу) — мальовничій і красивій, краю квітів і добра, краю щедрому на великих людей, краю, де народилися Тарас Шевченко та Богдан Хмельницький. Про свою маленьку батьківщину (область) можу писати безкінечно… Тепер до відповіді на завдання. В гарбузі — горобець. Щастя вам і вашому дому», — таким побажанням завершує свою відповідь пані Тетяна.

Навзаєм, як тепер модно казати. І вам усіляких гараздів! Плюс 150 гривень призових за перемогу в конкурсі історій.

Серед тих 6 учасників, хто надіслав есемеску з правильним словом–відповіддю «ГОРОБЕЦЬ», фортуна цього разу всміхнулась Вікторії Бобко із села Затурці Локачинського району Волинської області і Наталії Белій із міста Винники Львівської області. А зробила їх багатшими на 100 гривень авторка дебютної збірки поезій «Інкрустації на лезах вечорів» лучанка Наталка Мурахевич, хоч ми її знаємо із фейсбуку як класного прозаїка–філософа–лірика, а по роботі — як надзвичайно серйозного речника прокуратури Волинської області.

Щоб отримати грошову винагороду, треба на адресу редакції надіслати копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID–картки), а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332)72-71-07).

«Гарбуз із секретом» — 30 (2020)

Сьогодні завдання дуже легеньке і водночас доволі складне: треба вставити заключне слово з поезії талановитої волинської поетеси. Слово важке. І влучне. Як і вся її поезія. Як і кожне її слово. Бо воно або з чаші горя, або із сонця щастя. Але кожне — з любові!

Ти стояв переді мною на колінах,

А був таким недосяжно високим,

Що торкнутися твого чола

Я змогла б хіба що у польоті,

Але ти не навчив мене літати.

Ти стояв переді мною на колінах,

А я почувала себе ……… .

Що за слово в називному відмінку однини із 8 літер ми заховали у гарбузі?

«А я почувала себе… жебрачкою». На жаль, жодного правильного варіанта відповіді зі словом «ЖЕБРАЧКА» з поезії «Ти стояв переді мною на колінах…» (збірка «Тінь сльози», 1992) відомої волинської поетеси Валентини Штинько ми так і не отримали. Ех, чому класні речі, якщо і виходять, то дуже малими тиражами? І в інтернеті їх непросто знайти. Проте все ж прогугліть «Валентина Штинько» — і ще раз переконаєтесь, як уміє вона словам надавати крила!

Нам же час ставити нове запитання. Оскільки з попереднім ви не впорались — тепер легеньке. Дуже!

«Гарбуз із секретом» — 35 (2020)

«Любе дзеркальце, скажи Та мій сумнів розв’яжи: Хто на світі наймиліший, Найгарніший, найбіліший?» — напевне, і нинішнє молоде покоління чуло ці слова з «Казки про мертву царівну та сімох богатирів» Олександра Пушкіна. Адже жінка і дзеркало — це як партія і Ленін колись, це як зараз Потап і Настя, це як колись Шевченко і Ребров у футболі або нині Поліщук і Недопад на заходах у Луцьку. Одним словом — сіамські близнюки. Діамантів пані не давай, а давай свічадо… Звісно, діамантове. Жартую. Але є одна «кімната», відома всім, але не з казки, де пані просто повинна мати одразу кілька люстерок. Тоді знатиме, хто що робить поруч «на світі», і відчуватиме себе, як королева. Або — навпаки.

Сьогодні ж ми заховали предмет, який обов’язково має тримати в руках жінка, коли перебуває в цій «кімнаті». Підказки — це, звісно, не дзеркало, не смартфон чи губна помада… ☺

Що знаходиться у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 8 вересня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коронавірус», «Три ведмеді», «Вадим Гетьман»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — ​150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як розгадував завдання.

Нехай ніякі коронавіруси вас (і нас) не здолають!

Грицько ГАРБУЗ​.

Telegram Channel