Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ну як ви могли не вгадати українського «Робін Гуда»?

Цю картину, створену на Поділлі 1820 року, художник Василь Тропінін назвав «Портрет українця середнього віку» або «Портрет українця». Але всі кажуть, що це був зображений Устим Кармелюк.

Фото із сайту uk.wikipedia.org.

Ну як ви могли не вгадати українського «Робін Гуда»?

Так, наколки Сталіна і Леніна на грудях упізнали і правильно вказали, що «комуністичних лідерів «набивали» на грудях в’язні для «захисту», оскільки вважали, що виконавцям вироків було заборонено стріляти у вождів пролетаріату». А далі понесло вас якщо не до «томагавків», то до сірників...

Але насамперед я нагадаю запитання, яке двічі поспіль майже для вcіх вас стало нездоланним, як для національної збірної України скромненький Казахстан.

«Гарбуз із секретом» — 32 (2021)

За переказами, ці портрети на грудях у дядька (на фото) були оберегом від предмета, потужніший замінник якого змінив-зупинив легендарну сторінку нашої історії.

 

 Цей замінник, а точніше його братів, ви, без сумніву, тримали у руках. Не тільки мама вдома показувала, як з ними поводитися, а й на уроках у початкових класах…А ще на вулиці бувають ситуації, коли ви використовуєте жест, пов’язаний з ними. Бо вони, як правило, постійно з вами, хоча влітку, особливо у спеку, можете обійтися й без них. Так от: завдяки особливому брату цих предметів у легенді, на жаль, і зупинилась яскрава сторінка нашої історії, уособленням якої була потужна особистість.

Зображення КОГО знаходиться у гарбузі?

Переконаний, побачивши зображення захованого нами героя, дехто з вас зробив так, як чинять, коли дорогу перебігає чорний кіт. Тобто, скрутив дулю Грицьку Григоровичу…

А він на те не зважає, задоволено чухає своє гарбузяче черевце і цитує речення з Вікіпедії про загибель народного месника Устима Кармелюка (1787 — 1835), ватажка повстанського селянського руху на Поділлі, Бессарабії, Волині та Київщині 1813 — 1835 років, якого підступно із засідки застрелив шляхтич Федір Рутковський, де вказано: «Стріляли, говорить переказ, не кулею, а срібним ґудзиком — тільки так можна убити характерника, тобто чаклуна, яким вважали отамана».

Стріляли у Кармелюка, говорить переказ, не кулею, а срібним ґудзиком — тільки так можна убити характерника, тобто чаклуна, яким вважали отамана.

Ось так, мої розумники! У гарбузі ми заховали зображення «останнього гайдамаки» Устима Кармелюка. І правильну відповідь на запитання надіслала лише одна учасниця конкурсу — Віта Бобко із села Затурці Володимир-Волинського району Волинської області. Їй — гучне «Ура!», заліковий бал і 200 гривень призових за перемогу в конкурсі.

А нам час шукати нових чемпіонів, тобто оголошувати наступне завдання.

«Гарбуз із секретом» — 36 (2021)

Якщо ви розгадаєте це судоку (необхідно заповнити вільні клітинки з цифрами від 1 до 9 так, щоб у кожному рядку, в кожному стовпці і в кожному малому квадраті 3х3 кожна цифра зустрічалася лише один раз) і виділені в ньому кружечком цифри додасте, а потім отриману суму розділите на два і додасте 14, то отримане число виведе вас на рослину, оспівану в багатьох українських творах, яку ми заховали. А в конкретному йдеться про символ кохання, уявну смерть, олімпійський вид спорту, щирі і нещирі почуття, обряд, ряд і час.

 

 Що за рослина знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 28 вересня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Сонця вам від людей! І хорошого настрою! Для цього пропоную переглянути в Youtube дві речі: «Ні обіцянок, ні пробачень» Віктора Павліка і «У осені очі твої» гурту Kozak System.

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Коли переводимо годинник восени 2021 року: дата й умови.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel