Проблема: з’їли кілька мішків солі й хочете бути здоровими?! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.67 € 31.37
Проблема: з’їли кілька мішків солі й хочете бути здоровими?!

І зовсім не обов’язково завжди тримати на обідньому столі сільничку, кажуть медики.

Фото із сайту fishki.net.

Проблема: з’їли кілька мішків солі й хочете бути здоровими?!

Кожна господиня, яка консервує овочі, знає, що для маринадів цього інгредієнта потрібно чимало — ​за сезон піде не одна кілограмова пачка. Що не рецепт — значиться ложка солі, а то й дві, цукру — ​ще більше. Скажете: «Але ж виходить смачно! Та й хлорид натрію потрібен для нормальної роботи організму». Однак при надмірному споживанні він є небезпечним

Як смакові звички стають причиною інсультів та інфарктів

Президент Асоціації дієтологів Олег Швець нещодавно розповів про дослідження, завдяки якому вперше в Україні вдалося визначити об’єктивний рівень споживання солі. Виявилося, що наші співвітчизники значно перевищують рекомендовану норму, починаючи з раннього дитячого віку. І це формує шкідливі смакові звички на все життя. Наприклад, немовлятам до року дозволено з їжею отримувати не більше 1 грама солі; малюкам до 3 літ — ​2 грами; від 4 до 6 років — ​3; із шкільного віку — ​5 грамів.

Але навіть якщо мама вдома старається контролювати цей процес, то сіль дуже щедро кладуть у продукти промислового виробництва: хліб, печиво, ковбасу, консерви, чипси… Тож за добу «набігає» її 10–15 грамів. За рік — ​до 4 кілограмів. За життя — ​декілька мішків. Таке передозування з часом загрожує підвищенням артеріального тиску і розвитком пов’язаних із ним інфарктів та інсультів, кажуть лікарі.

Звичайно, сіль у помірних кількостях нам необхідна. Але якщо в організм потрапляє занадто багато натрію, нирки зберігають у системі більше води. Це призводить до набряків.

Пересолена їжа викликає спрагу. Організм намагається виправити співвідношення натрію і води. Якщо п’єте недостатньо, то це змушує тіло витягати воду з інших клітин, наслідком чого є зневоднення. Коли вгамовуєте спрагу з надлишком, зазвичай частіше бігаєте в туалет. Щоразу під час сечовипускання організм втрачає кальцій — ​мінерал, який серед іншого робить кістки та зуби міцними. В результаті зростає загроза остеопорозу.

Також надлишок солі може спровокувати виразки шлунка і навіть прискорити розвиток раку.

Тому МОЗ застерігає: добова норма солі (краще йодованої) для здорової дорослої людини повинна становити 6 грамів, тобто приблизно 1 чайну ложку. Обережним слід бути і з цукром — ​не більше 50 грамів на день, а дітям рекомендується взагалі не давати солодощів якомога довше.

Такі обмеження — ​профілактика серцево-судинних катастроф у майбутньому. Адже найпоширеніше захворювання, від якого страждає ледь не половина дорослих українців, — ​гіпертонія. Показник смертності через серцеві недуги в нашій країні сягає 67% і є чи не найвищим у світі (в ЄС — ​27%). Щорічно від інфарктів та інсультів гине понад 500 тисяч наших співвітчизників.

Чому б не повчитися у жителів Фінляндії?

У 1960-х середньостатистична тривалість життя у цій країні, як і в СРСР, становила 68 років. Але якщо в державах пострадянського табору досі нічого не змінилося, то фіни зробили різкий ривок — ​доживають до 80 літ і більше. І це значною мірою завдяки тому, що вони тепер споживають замість звичного хлориду натрію сольову суміш, збагачену калієм.

Добова норма солі (краще йодованої) для здорової дорослої людини повинна становити 6 грамів, тобто приблизно 1 чайну ложку.

Почали з Північної Карелії, що на кордоні з РФ, де смертність від інфарктів та інсультів була найвищою. Дослідження показали, що там люди в середньому з’їдали по 16 грамів солі на день. Тому серед інших пропозицій Кардіологічної асоціації Фінляндії та ВООЗ у спеціальному проєкті зробили акцент на здоровому харчуванні. Зокрема, там є суворий контроль за якістю і безпечністю продуктів, а хлорид натрію фіни замінили альтернативною сумішшю із 30% солі калію.

Результати здивували весь світ. За 30 років рівень холестерину у населення зменшився на 23%. За той же період показники систолічного тиску у жителів регіону знизилися на 12 мм ртутного стовпчика у чоловіків і на 21 мм рт. ст. у жінок. Зміни в харчуванні населення Фінляндії скоротили смертність від серцево-судинних хвороб у 7 разів. А середня тривалість життя людей у цій країні збільшилася на 13 років.

Ну а в Україні говорять, що відповідальність за своє здоров’я несе сам громадянин. Але рідко хто з нас витрачає час у магазині, вивчаючи склад на етикетці, щоб вибрати здоровий продукт. Найчастіше люди беруть товари, які для них найбільш доступні — ​найдешевші. Виробники ж вважають, що зазнають збитків, якщо вкажуть, як у Фінляндії, що продукт «має підвищений вміст солі». Але хто-небудь підраховував, скільки викидаємо бюджетних і власних грошей на лікування серцево-судинних захворювань?

Скажи «стоп», коли рука тягнеться до сільнички

Хоча в Україні є Національний план заходів з профілактики неінфекційних захворювань, в якому серед пріоритетів задекларована боротьба з високим вмістом натрію в продуктах, на ділі його не виконують. Тому контролювати ситуацію мусимо самотужки, кажучи собі «стоп», коли рука зайвий раз тягнеться до сільнички.

Аби страви не видавалися прісними, можна додавати до них чорний перець, різноманітні трави. Розмарин і тархун, орегано та кінза, паприка і карі, чебрець та базилік, кмин і шавлія, коріандр та духмяний перець, часник і цибуля — ​усе це надає їжі аромату та пікантності.

Можуть стати у пригоді й сушені овочі, концентрація хлориду натрію в яких більша у декілька разів, ніж у свіжих. До того ж сушіння зберігає всі вітаміни та мікроелементи у плодах. Не забувайте і про соєвий соус, який китайці та японці використовують замість солі, і це суттєво продовжує їм життя. А все тому, що соєвий соус, багатий на амінокислоти. Вони допомагають сильніше відчувати смак страви, при цьому можна зменшити кількість натрію у салатах майже вдвічі.

Також нестачу солі не важко компенсувати кислим смаком. Особливо це стосується риби, тандем якої з лимонним соком вважається найбільш вдалим у кулінарії. Кислинку страві надають і за допомогою оцту — ​яблучного, винного, бальзамічного.

Можна поекспериментувати з водоростями ламінарії, які від природи мають солонуватий присмак, містять вітаміни і багато корисних мікроелементів, насамперед йод. Якщо не подобається смак свіжої морської капусти — ​додавайте у їжу порошок із сушеної.

Знайдіть для себе улюблені натуральні та якісні приправи — ​і класти в страву жменю солі не доведеться.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Читайте також у нас: «Коронавірус швидко росте: лише за вчора хворобу діагностували у 89 волинян та 110 рівнян​».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.