Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«На лозі, росою вмиті, зріють грона соковиті...»

Фото із сайту domisad.ua.

«На лозі, росою вмиті, зріють грона соковиті...»

Вересень – пора винограду, тож саме час і досхочу поласувати спілими солодкими ягодами, і зробити цікаві й корисні заготовки на зиму. Адже цілющі властивості цієї культури важко переоцінити: понад 150 біологічно активних речовин входять до її складу. З виноградом можна готувати чудові фруктові салати, десерти, додавати його у випічку. А ще свіжі кисло-солодкі ягоди прекрасно розкривають смак м’яса, птиці, вдало поєднуються із сиром, овочами, ковбасними виробами, деякими сортами риби та морепродуктів. Тож пропонуємо добірку виноградних салатів

...із селерою і виноградом

 

 Інгредієнти: 100 г зеленого салату, 200 г зеленого винограду, 100 г червоного салату, 100 г селери (стебел), 30 мл оливкової олії, 1 лимон, 1 ч. л. гірчиці, сіль та мелений чорний перець – до смаку.

Приготування. Зелений салат вимити, розділити на окремі листки і викласти в салатник. Червоний салат вимити і нарізати смужками. Селеру покраяти кубиками. Виноград вимити, розрізати навпіл, вибрати кісточки. Зсипати селеру, червоний салат і виноград. Гірчицю і лимонний сік змішати, посолити і поперчити, додати оливкову олію, перемішати і заправити салат безпосередньо перед подачею.

 

«Гроно»

 

 Інгредієнти: 500 г курячого філе, 4 яйця, 150 г твердого сиру, 300 г білого винограду, 50 г волоських горіхів (можна й мигдаль або кедрові), зелень (петрушка, м’ята), 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка олії, щіпка карі, сіль за смаком.

Приготування. Курятину відварити до готовності, остудити й порізати дрібними кубиками. У сковороді розігріти олію, викласти курку, посолити, додати карі та обсмажити, помішуючи, близько 5 хвилин – до утворення золотистої скоринки. Зварити круто яйця, остудити, почистити і дрібно порізати. Горіхи просушити на сковороді, почистити й подрібнити. Сир потерти на крупній тертці. Зелень дрібно посікти. Виноград помити, кожну ягідку розрізати навпіл і за потреби очистити від кісточок. Змішати всі інгредієнти і заправити майонезом. Інший варіант – викласти салат шарами: на дні широкого блюда майонезом намалювати контур виноградного грона, всередині також промастити тонким шаром майонезу, далі викласти шар курятини, промазати майонезом, посипати горішками, потім – пласт яєць, сиру, знову майонез, горішки та зелень. Можна повторити всі шари ще раз. Зверху змастити салат майонезом і викласти ягідки винограду у формі грона, прикрасити листочками петрушки. Поставити в холодильник на 2 години.

 

...по-абхазьки

 

 Інгредієнти: 300 г дині, 200 г зеленого винограду, 200 г бринзи, 100 г твердого сиру, 3 зубчики часнику, пучок петрушки, сметана, вершки, кріп, кедрові горішки, сіль.

Приготування. Диню очистити від шкірки і порізати крупними кубиками. Виноград промити, відокремити ягоди від гілочки і кожну розрізати навпіл, вибрати кісточки. Бринзу покраяти кубиками, твердий сир натерти на дрібній тертці. Петрушку і кріп добре помити і посікти ножем. Часник пропустити через прес. Блендером або міксером збити вершки, сметану, кедрові горішки, часник і кріп в однорідну масу. Змішати всі компоненти і ввести вершково-часникову заправку. Прикрасити салат зеленню або горішками.

 

Каліфорнійський капустяний із виноградом

 

 Інгредієнти: 250 г білоголової капусти, 250 г зеленого винограду, 2 апельсини, 1 яблуко, 2 ст. л. насіння соняшника, 50 г шніт-цибулі, 1 ст. л. меду, 4 ст. л. лимонного соку.

Приготування. Змішайте мед із лимонним соком. Яблука покрайте невеликими скибочками. Апельсин розділіть на дольки, з кожної часточки зніміть плівку, а м’якоть поріжте на шматочки. Ягоди винограду розріжте навпіл і видаліть кісточки. Нашаткуйте капусту, дрібно поріжте шніт-цибулю. Змішайте всі інгредієнти і вимішайте салат із заправкою.

 

...з кальмарів із фетою і виноградом

 

 Інгредієнти: пучок зеленого салату, 350 г кальмарів, 170 г зеленого винограду, 3–4 ст. л. оливкової олії, 200–250 г фети, сіль та лимонний сік – до смаку.

Приготування. Заморожені кальмари покласти в миску, обдати окропом, видалити плівки і нутрощі. У киплячу воду всипати сіль, перець горошком, лавровий лист і по черзі опускати кальмари в киплячу воду секунд на 15. Потім порізати їх соломкою, сир фета – кубиками, виноградинки – навпіл і видалити кісточки. Зсипати всі інгредієнти разом, полити оливковою олією, посолити і вимішати. Викласти все гіркою на тарілку, застелену салатним листям, скропити лимонним соком.

 

А ви знали, що...

 

  Виноград вирощували ще в часи єгипетських фараонів, тобто за кілька тисяч років до нашої ери.

 У Грузії виявили залишки глечика, створеного майже 8 тисяч років тому, на якому зображені грона винограду.

 За даними статистики, в європейських країнах, де в пошані виноградне вино, показники онкологічних захворювань значно нижчі порівняно з іншими країнами.

 Фахівці кажуть, що темні сорти винограду корисніші, ніж світлі.

 За різними оцінками, у світі налічується не менше 10 000 (а то і всі 20 000) сортів винограду. Це значно більше, ніж будь-якої іншої культури. Приміром, сортів картоплі існує 2–4 тисячі, плодових культур (разом узятих) – не більше 6 тисяч, зернових (пшениця, ячмінь) – теж не більше 2–4 тисяч сортів.

 Вірменський народ є одним із найстаріших на планеті. А символом Вірменії є виноград, навіть у Біблії сказано, що Ной уперше почав вирощувати його саме на цих землях. Учені ж у свою чергу з’ясували: виноград люди почали культивувати на території Закавказзя, Туреччини та Ірану. Тож науковці та богослови зійшлися в думках.

 Сушені ягоди винограду, які називають ізюмом або родзинками, як продукт мають найширше кулінарне застосування на Близькому і Середньому Сході, а також у Середземномор’ї.

 У Португалії та Іспанії є новорічний звичай: в останню хвилину року прийнято з кожним ударом курантів з’їдати виноградину і загадувати бажання.

 Деякі інгредієнти винограду володіють омолоджуючим впливом на шкіру та організм загалом. Інші відновлюють печінку, є першокласними антиоксидантами, благотворно впливають на серце. Проте людям із цукровим діабетом слід бути обережними, вживаючи ці ягоди.

 Кажуть, якщо під виноградом посіяти петрушку, це захистить його від городніх шкідників та забезпечить кращу врожайність.

 За легендою, якось ослик об’їв виноград свого господаря, за що отримав, бідолаха, на горіхи. Але як здивувався чоловік, коли помітив, що обгризені лози дали вищий врожай, грона стали значно більшими. Відтоді виноград стали обрізати.

 З листя винограду виготовляють кислоту, яка є інгредієнтом харчової добавки Е334.

Реклама Google

Читайте також: У молитовному сніданку на Волині взяли участь 190 гостей.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel