Безглютенові продукти: користь чи новомодна забаганка? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.35 € 30.57
Безглютенові продукти: користь чи новомодна забаганка?

Цільнозернові злаки складали основу раціону людей споконвічно. Щоправда, паляниці із очищеного пшеничного борошна наші предки їли не щодня, і безглютенових продуктів не шукали.

Фото із сайту croshbriosh.com.ua.

Безглютенові продукти: користь чи новомодна забаганка?

— Дочка закінчила університет, працює в Києві. Недавно приїжджала. Я спекла пиріжків, а вона не схотіла навіть скуштувати. І хліб у рот не бере, бо в ньому є глютен, від якого начебто бувають висипання на шкірі й запор. У нас в родині зроду про таке ніхто не чув, усі діти наминали мучне і росли здоровими. Що ж це за вигадки? — ​просить розсудити сімейну суперечку Галина Серафимівна із Костополя, що на Рівненщині

Модна дієта для схуднення чи вимушена необхідність?

Останнім часом багато говорять про користь безглютенових продуктів, дієтологи рекомендують їх людям із ожирінням або пацієнтам, що страждають від закрепів. Нутриціолог Раф Банді, фахівець Association for Nutrition, переконує: «На яскравому прикладі жителів азіатських країн видно, що можна поліпшити харчування, взявши за основу вимоги безглютенової дієти». Прихильники такої теорії вважають, що їжа зі злаків може пошкоджувати наш кишківник, спричиняти аутоімунні захворювання, діабет першого типу, а також погано впливає на мозок.

Тож цілком здорові люди, які дбають про себе, стали відмовлятися від звичних харчів. Наприклад, у США покупці витрачають за рік близько 5 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Хоча насправді вони необхідні лише 1–2 відсоткам жителів планети.

Отож, спробуємо розібратися. Глютен (клейковина) — ​це складний білок, який міститься в пшениці, житі, ячмені, загалом у переважній більшості злакових культур та всіх продуктах, що із цих злаків виробляються. Наприклад, пшеничне зерно складається з глютену на 70–80%.

Утім, ідеться не лише про паляниці й макарони. Більше 30% продуктів, які, здавалося б, не мають ніякого відношення до злаків, містять у своєму складі клейковину. Це — ​кетчупи, майонези, соєвий соус, крабові палички, морозиво, пиво, бульйонні кубики, ковбаси, м’ясні та овочеві напівфабрикати, кремові і сиркові десерти, чипси, ароматизована кава, шоколад, цукерки… Глютен є в одній із форм лецитину, що використовується в якості емульгатора і відомий як харчова добавка Е 322. 

Скажете: «А чим же тоді харчуватися?» У великих містах у супермаркетах є спеціальні відділи, де пропонують безглютенові продукти. Клейковини також немає в натуральних овочах і фруктах, у бобових, молочних продуктах, яйцях і горіхах, в картоплі. З каш можна готувати гречану, рисову і кіноа. Корисні свіже м’ясо та риба. Тобто, такий раціон і справді схожий із дієтами для схуднення. Але чи є він корисним?

Насправді ж строгі обмеження є виправданими лише для тих, у кого діагностовано целіакію — ​аутоімунне захворювання, або є алергія на глютен.

По-перше, люди, які відмовляються від усіх продуктів із глютеном, втрачають можливість їсти цільнозернові злаки — ​ті, що містять висівки зерен пшениці, вівса, ячменю, жита, і забезпечують організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, такими, як залізо, кальцій та ін.

По-друге, глютен діє як пребіотик. Він містить хімічну сполуку, яка стимулює активність біфідобактерій, що знаходяться у здоровому кишківнику людини.

По-третє, не існує науково обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти промислового виробництва є безпечними, адже клейковину в них зазвичай замінюють шкідливими жирами й цукром.

Насправді ж строгі обмеження є виправданими лише для тих, у кого діагностовано целіакію — ​аутоімунне захворювання, або є алергія на глютен.

Як розпізнати «багатолику» недугу?

Є резон на певний час відмовитися від їжі зі злаків, аби перевірити свій організм, у таких випадках:

1. Непокоять проблеми зі шлунково-кишковим трактом — ​нудота, здуття живота, діарея, біль у животі та закрепи. Іноді лікарі помилково діагностують синдром подразненої товстої кишки. Дослідження підтверджують, що 10–15% населення світу страждає від цього захворювання. Однак такі ж симптоми можуть мати люди з непереносністю глютену, а через неправильний діагноз вони не отримують належного лікування.

2. Незрозуміла зміна ваги — ​схуднення або набір зайвих кілограмів без видимих причин. Це відбувається через запальні процеси на клітинному рівні та порушення обміну речовин.

3. Відома пряма залежність між непереносністю клейковини та гормональними порушеннями, які можуть проявлятися як нерегулярний менструальний цикл, розлади сну тощо. Гормональні збої, викликані непереносністю глютену, можуть відбуватися під час статевого дозрівання, вагітності та менопаузи у жінок.

4. Проблеми з центральною нервовою системою — ​труднощі з концентрацією уваги, депресія, неспокій, безсоння та втома. Згідно із дослідженнями, люди, які не переносять клейковину, більш схильні до мігрені. Головний біль зазвичай з’являється через 30–60 хвилин після їди.

5. Кератоз шкіри та герпетичний дерматит — ​це два стани, безпосередньо пов’язані з дією глютену. Симптоми включають свербіж і висипання на тілі, ослаблені й ламкі нігті.

6. Реакція на клейковину злаків у деяких випадках може викликати синдром дефіциту уваги і гіперактивності у дітей та дорослих.

7. У випадку алергії на глютен погіршується всмоктування необхідних елементів і мінералів в кишківнику. Наприклад кальцію. Результатом можуть бути проблеми із зубами та порожниною рота. Залізодефіцитна анемія теж іноді виникає через непереносність клейковини.

8. Целіакія — ​це недуга, при якій імунна система атакує власні клітини кишківника після потрапляння до них глютену. Також вона збільшує ризик розвитку інших аутоімунних захворювань, таких, як тиреоїдит, хвороба Крона, діабет, витіліго, ревматоїдний артрит і розсіяний склероз.

Якщо виникають підозри, що ви «не дружите» зі злаками, можна пройти спеціальний тест. Лікар візьме аналіз крові та перевірить її на наявність антитіл, які зазвичай присутні в крові людей із целіакією.

Оксана КРАВЧЕНКО

Читайте також: Вибираємо якісний сир: поради спеціалістів.