Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Смачні рецепти: готуймо «їжу богів»!

Фото із сайту uainfo.org.

Смачні рецепти: готуймо «їжу богів»!

Так називали ацтеки та майя плоди шоколадного дерева. 1 жовтня відзначається Всесвітній день какао та шоколаду, а започатковане це свято у 2010 році Французькою академією шоколаду. У різних містах планети цього дня проводять виставки–ярмарки, де можна придбати найсмачніші ласощі, скуштувати найкращі вироби із какао–бобів. Професійні пекарі під час таких заходів представляють широкий асортимент тістечок, тортів та інших шоколадних смаколиків. Чом би й собі не перейняти таку традицію?

Гарячий шоколад

 

 Інгредієнти: 8 ч. л. какао, 8 ч. л. цукру, 1 скл. молока.

Приготування. У невеликій каструльці змішати цукор і какао, поступово вливати молоко і розмішувати до однорідності. Поставити на вогонь і при постійному помішуванні довести до кипіння. Розлити в чашки, за бажанням можна прикрасити збитими вершками, подрібненими волоськими горіхами.

Домашні цукерки «П’яна вишня в шоколаді»

 

 Інгредієнти: 100 мл коньяку, 100 г чорного шоколаду, 200 г вишень (свіжих чи заморожених), білий шоколад — для оздоблення (за бажанням).

Приготування. Вишні подрилювати, залити коньяком і поставити в холодильник на 10–12 годин (якщо хочете отримати легкий коньячний присмак, то на 4–5 годин). Потому відкинути ягоди на друшляк, щоб вони добре стекли. Плитку шоколаду розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані і за допомогою дерев’яної шпажки по черзі занурювати в нього вишні, трохи обтрушувати від надлишків шоколаду і перекладати на заздалегідь приготовлену тарілочку (можна застелити пергаментом). Декорувати цукерки візерунком із розтопленого білого шоколаду.

Справжнім шоколадом називається кондитерський виріб, при виготовленні якого використовується тільки какао–масло та какао терте (розтерта суміш крупинок какао–бобів у какао–маслі), а не продукт із какао–порошку і замінників какао–масла на основі суміші рослинних жирів.

А ви знали, що...

  •  Вперше плоди шоколадного дерева почали вживати в їжу у Південній Америці близько трьох з половиною тисячоліть тому. Ацтеки та майя споживали не лише самі боби, але й м’якоть плоду. Її подрібнювали та залишали у теплі, чекаючи бродіння. Тоді пили цю «гірку воду», що їхньою мовою звучало як «чоколатль».
  •  До Європи цей напій, а також власне какао–боби потрапили в XVI столітті, після відкриття Америки Колумбом. З Іспанії смаколик поширився всім континентом.
  •  Свого часу індіанці використовували какао–боби як засіб платежу, вважаючи, що вони цінніші за золото. Їх вирощування було обмеженим і строго регламентувалося, щоб не допустити «інфляції».
  •  Про численні цілющі властивості цього продукту ходили легенди. У XVI столітті він був оголошений державною таємницею, а за її розголошення страчено кількох людей. Довгий час шоколад був доступний тільки вищим верствам суспільства, виробництво було дуже складним, а інгредієнти — дорогими.
  •  Тривалий період його вживали лише в рідкому нагрітому вигляді — так з'явився гарячий шоколад. І тільки в ХІХ столітті було винайдено верстат для пресування шоколаду і створено першу солодку плитку.
  •  Справжнім шоколадом називається кондитерський виріб, при виготовленні якого використовується тільки какао–масло та какао терте (розтерта суміш крупинок какао–бобів у какао–маслі), а не продукт із какао–порошку і замінників какао–масла на основі суміші рослинних жирів.
  •  На дегустаціях шоколад прийнято їсти, запиваючи хорошим ковтком міцного чаю без цукру.
  •  Вірменська кондитерська фабрика Grand Candy з нагоди 10–річчя діяльності встановила світовий рекорд, виготовивши найбільшу шоколадну плитку вагою 4,41 тонни, яка занесена до Книги рекордів Гіннесса. Над нею працювали протягом 4 днів, її довжина становила 5,68 м, ширина 1,10 м, а висота 25,4 см.
  •  Згодом рекорд вірменських кондитерів побили американці, а ще пізніше — британці. Плитку вагою 5,7925 тонни в жовтні 2011 року створив британський виробник Thorntons. Вона є еквівалентом 75 тисяч звичайних шоколадок.

Шоколадні капкейки з кокосовим кремом

 

 Інгредієнти: для тіста — 250 г борошна, 1 ст. л. какао, 100 г цукрової пудри, 200 г вершкового масла, 2 жовтки, 0,5 ч. л. розпушувача; для крему — 3 жовтки, 50 г цукру, 20 г борошна, 200 мл гарячого молока, 40 г кокосової стружки; для оздоблення — кокосова стружка, шоколадний крем, маленькі фігурки з чорного та білого шоколаду.

Приготування. Крем краще готувати заздалегідь, щоб він добре схолонув. Жовтки і цукор збити, додати кокосову стружку, вимішати. Всипати борошно, перемішати, влити гаряче молоко, ретельно розтерти, щоб не було грудочок, і варити на середньому вогні до загустіння, постійно помішуючи. Залишити на 8–10 годин, щоб крем загуснув. Масло кімнатної температури збити міксером із цукровою пудрою. Додати жовтки і добре вимішати. Всипати какао, розпушувач і, поступово підсипаючи борошно, місити спочатку ложкою, потім перекласти тісто на стіл і вимісити руками до однорідності, скачати «ковбаскою» (4–5 см). Загорнути в харчову плівку й покласти в морозилку на 30–40 хвилин. Затим гострим ножем нарізати тісто кружальцями, викласти їх на застелене пергаментом деко, випікати в прогрітій до 180 градусів духовці 10–12 хвилин. Коли печиво схолоне, змастити його кремом, з’єднуючи попарно і злегка притискаючи, щоб крем по краях трохи виступав, тоді провести навколо тупим краєм ножа, аби забрати лишки крему і вирівняти бічну поверхню. Для оздоблення можна скористатися шоколадною помадкою або приготувати простий шоколадний масляний крем. 200 г вершкового масла збити з цукровою пудрою (за смаком) та ваніліном, додати 90–100 г розтопленого шоколаду і добре вимішати. Крем перекласти в кондитерський мішечок і витиснути на печиво, зверху посипати кокосовою стружкою і прикрасити шоколадними фігурками. Наступного дня капкейки стають м’якшими від крему і ще смачнішими.

Читайте також: Вишиває старовинною технікою: лучанка перемогла у всеукраїнському конкурсі образотворчого мистецтва (Фото).

Шоколадно–банановий десерт.

 

 Інгредієнти: 2 банани, 200 г сиру, 100 г шоколаду, 250 г шоколадних вафель, 70 г вершкового масла.

Приготування. Сир протерти через сито для отримання однорідної ніжної сиркової маси. Вафлі потерти на тертці, а шоколад розтопити з маслом. З’єднати сир, вафлі, шоколад і вимішати до утворення однорідної маси. Кухонну дошку застелити харчовою плівкою, на яку викласти вафельно–сирну масу прямокутним пластом товщиною 1 см. Зверху помістити в один ряд очищені банани і, допомагаючи собі плівкою, загорнути рулетом, щоб банан опинився всередині. Зверху плівку гарно зафіксувати і потримати «ковбаску» в холодильнику щонайменше 2 години. Далі розгорнути сирно–банановий рулет і притрусити натертим шоколадом. При подачі нарізати на шматочки.

Тістечко «Картопля»

 

 Інгредієнти: 300 г печива (краще шоколадного), 2/3 скл. згущеного молока, 100 г вершкового масла, 3 ст. л. какао.

Приготування. Печиво подрібнити на крихту за допомогою блендера або м'ясорубки. В окремій мисці змішати какао, згущене молоко, розм’якле масло і збивати виделкою чи вінчиком, поки маса набуде консистенції шоколадної пасти. Тоді всипати подрібнене печиво. Вимішувати спочатку ложкою, потім руками. Формувати з цієї маси «картоплинки» круглої або подовгастої форми й обсипати какао (можна крихтою з печива).

Telegram Channel