Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Втома ніг: причини та засоби боротьби

Корисні поради!

Фото із сайту cbo.org.ua.

Втома ніг: причини та засоби боротьби

Все частіше відчуваєте тяжкість, ваші ноги набрякають і гудуть? Бити на сполох, звичайно, не варто, але це важливий дзвіночок, що їм необхідний дбайливий догляд

Причинами такого стану можуть бути незручне взуття, високі підбори, надмірно рухливий спосіб життя. Подолати відчуття свинцевих ніг допоможуть:

Контрастний душ. Це потрібно, щоб поліпшити кровообіг. 30 секунд тримайте ноги під гарячою, а потім стільки ж під холодною водою. Повторіть так хоча б три рази. Якщо далі необхідно ще кудись іти, то закінчіть процедуру холодною водою, щоб тонізувати ніжки. А ось якщо ні — теплою.

Ванночки. На один літр теплої води — дві столові ложки морської солі (можна ароматизованої). Тривалість процедури — 15 хвилин. Альтернативою морській солі може стати ефірна олія: хвої, евкаліпта чи м'яти. Кілька крапель у теплу воду — і втоми як не було.

Масаж. Поза повинна бути зручною, а ноги розслабленими. Підійде ефірна або масажна олія чи навіть улюблений крем.

Затим — кругові обертання стопами, по десять разів у кожну сторону.

1. Розігрійте стопу розтираючими рухами зверху–вниз і навпаки (приблизно хвилину).

2. Візьміться за стопу двома руками так, щоб великі пальці були на підйомі, а решта — на підошві. Масажуйте знизу–вгору і зверху–вниз близько хвилини.

3. Розімніть кожен пальчик. Робіть це до тих пір, поки відчуєте приємне тепло (але не більше 3 хвилин).

4. Розітріть п’ятки (одну хвилину).

5. Потім двома пальцями (великим і вказівним) розминаючими рухами пів хвилинки масажуйте ахіллове сухожилля.

Вправи. Зняти втому ніг можна ходьбою навшпиньках протягом 2–3 хвилин, а потім — на п'ятках протягом такого ж часу.

Затим — кругові обертання стопами, по десять разів у кожну сторону.

Читайте також: Яблучний оцет лікує суглоби.

Реклама Google

Завершити комплекс вправ потрібно розтяжкою носків. Натягніть їх «на себе» і утримуйте в такому положенні декілька секунд.

Ще одна дуже хороша вправа для відтоку крові від стоп (виконувати її можна вранці і ввечері): потрібно лягти на диван, підняти ноги вгору під кутом 90 градусів біля стіни, пробути в цьому положенні п'ять хвилин.

Зволоження та живлення. Завершити будь–яку з перерахованих вище процедур можна живильним, зволожувальним або лікувальним кремом. Одягти теплі шкарпетки, заварити трав'яний чай і включити улюблений серіал.

Джерело: prego.ua.

Telegram Channel