Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Заспівували у Горохові  і не повторювались із жодною піснею аж до Канева, а це – 600 кілометрів»

Народний аматорський колектив профспілок України «Освітянка» має своє самобутнє обличчя.

Фото Євгенії КАРП’ЯК.

«Заспівували у Горохові і не повторювались із жодною піснею аж до Канева, а це – 600 кілометрів»

Народний аматорський колектив профспілок України «Освітянка» зустрів своє 70-річчя. На честь цієї знакової дати міг би заспівати на всю Горохівщину, Волинь, Україну, якби не війна. – Не час. Сумними виходять навіть життєрадісні пісні, коли на фронті щодня гинуть українські захисники й захисниці, ворог розстрілює ракетами українців, нищить наші міста і села. От коли наші воїни здобудуть Перемогу – на її честь ми заспіваємо свою найгарнішу пісню, – каже берегиня співочого колективу, голова об’єднаної профспілки працівників освіти і науки Городищенської сільської, Горохівської міської і Мар’янівської селищної територіальних громад Євгенія Карп’як

«Без хору ми себе не уявляємо»

Але талановита «Освітянка», в якій співають, танцюють, грають на народних інструментах більше 40 вчителів колишнього Горохівського району, вшанувала свій ювілей із притаманною їй інтелігентністю: на репетиції, яку приурочили ювілею, колектив записав чотири чудові колядки: «На Різдво Христове», «Горличка», «Дзвони дзвонять перед Різдвом» і авторську «Молитву» композиторки-горохівчанки Світлани Бояркевич. Як мовиться, зробили добру справу Богові і людям.

«Наша «Освітянка» гарніше за соловейків співає. А як у мирні дні ми їздили на конкурси, концерти, фестивалі, то починали спів, щойно рушав автобус. Могли до Луцька, Канева (це майже 600 кілометрів) й до Польщі не втихати й не повторити жодну пісню», «Без хору ми себе не уявляємо. І нашу Горохівщину теж», «На сцені перед публікою почуваємося так любо й упевнено, як перед учнями у класі – ці та багато інших чудових фраз невимушено переповідають любов до мистецтва талановитих освітян. Змінюються покоління, а колектив багатіє традиціями, розширює репертуар та не забуває своєї славної історії. Щоправда, на початку 1980-х років, було, стихнули з певних причин, та зовсім ненадовго.

У 1987 році з ініціативи й «благословення» освітянки–легенди Горохівщини, колишньої завідувачки районного відділу освіти Тамари Середи хор відродився і донині є окрасою Горохівщини і Волині. Скільки з того часу отримав високих нагород, дав концертів – не порахувати.

«А найгарнішу пісню наша «Освітянка» заспіває на честь Перемоги над росією», – каже пані Євгенія.

«Маємо успіх, бо кожен із колективу вкладає в нього душу»

Цьогоріч виповнюється 40 років, як керівником хору став Володимир Онищук. Пісні для свого дітища Маестро (так його називають) обирає найкращі. Улюблені – то твори горохівчанина Степана Кривенького, Миколи Буковського, Петра Старушика, Тамари Мазурок, Ігоря Каська, Володимира Онищука та багатьох інших композиторів і, звісно, українські народні. Частинку своєї творчої душі й таланту в них вкладає їх аранжувальник, нинішній начальник відділу культури Горохівської міської ради Олександр Шепшелей.

Наприкінці 1980-х років «Освітянка» зазвучала по-новому під супровід оркестрової групи, керівником якої став Ігор Касько. А ось запальні танці, постановку яких нині робить балетмейстер Василь Юрчук, завжди були «родзинкою» виступів горохівських освітян.

Євгенія Карп’як вдячно береже у своїх книгах усі імена колег-соловейків. На жаль, багато з них уже відійшли у засвіти... Сьогодні «Освітянка» є завдяки їй, Горохівському міському голові Вікторові Годику, начальниці відділу освіти Софії Пилип’юк, депутатові Волинської обласної ради Тарасові Щерблюку, всім меценатам і кожному учасникові колективу.

До слова, найстаршому з них, Миколі Хомичу Маєвському, цьогоріч у червні виповнилося 70 літ. А на святковій репетиції на честь ювілею «Освітянка» заспівала «Многії літа», вітаючи з іменинами вчительку історії Горохівського ліцею №1 імені Івана Франка Ірину Слюсарчук.

За словами Євгенії Карп’як, записані названі вище колядки можна буде почути вже напередодні Різдва Христового, яке цьогоріч святкуватимемо 25 грудня.

З ювілеєм, чарівна «Освітянко»! 

Читайте також: «Уже відомо, хто представить Україну на Єробаченні - 2023 (Відео)».

Реклама Google

Telegram Channel