Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
«Важко, але ми витерпимо» — голова фермерського господарства Волині

«Якщо Яренчук будує — значить, скоро закінчиться війна».

Волинь-нова

«Важко, але ми витерпимо» — голова фермерського господарства Волині

Ці слова під час інтерв’ю мовив голова фермерського господарства «Перлина Турії», депутат Волинської обласної ради Володимир Яренчук. Повномасштабне вторгнення росії суттєво змінило плани всіх українців. Потерпають промислові підприємства, додалося проблем аграріям, господарства яких стали стратегічно важливими. А як вдається виживати одному з найбільших сільгоспформувань області — ФГ «Перлина Турії»?

Розмова з Володимиром Яренчуком відбувалася у День Збройних сил України. Він якраз повернувся з урочистості, яка відбулася в стінах РВА за участю військових. Володимир Арсентійович мав честь вручити командиру тероборонівців дрон «Мавик 3», який вкрай потрібен їм на службі.

— Усім, чим можемо, допомагаємо нашим захисникам, — мовив Володимир Яренчук. — На черзі – п’ятикіловатний генератор. Де беремо гроші? Виробляємо продукцію — і продаємо.

— Знаю, що ви не стоїте на місці, а розширюєте, розбудовуєте господарство. Як ситуація з великим проєктом щодо реконструкції молочної ферми в селі Селець, затвердженим ще до війни?

— На жаль, змушені були взяти паузу на чотири місяці. Приміщення, в якому будуть встановлені німецька доїльна установка, американське обладнання, передбачає збільшення молочного стада на тисячу голів. Але, так чи інакше, ми це завершимо. Адже молодняк поступає, а ми не маємо куди його ставити.

Куди подіти більш як тридцять тонн молока, які ми надоюємо щоденно

До повномасштабної війни телички продавали в Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан. Зараз, наприклад, маємо 150 вгодованих биків на продаж. Обдзвонював наших колишніх партнерів, наразі ніхто не купує. Навіть Єгипет, куди раніше відправляли, мовчить. Тому думатимемо, як виходити зі скрутної ситуації.

— Володимире Арсентійовичу, чи значними є збитки внаслідок дефіциту електроенергії через удари рашистів по енергетичній інфраструктурі?

— У такому критичному становищі ще не були. Питання з постачанням електрики стоїть дуже гостро. Через її лімітованість не можемо висушити кукурудзу, яка з кожним днем із поживного корму перетворюється на непотріб. Однак, навіть маючи в господарстві генератори, до цього процесу ми їх не задіюємо. Бо це економічно невигідно. Але, я впевнений, вихід знайдемо. До слова, в господарство придбали два потужні генератори, ще два — на підході з Німеччини.

Значно складніше, коли наступає загроза зупинки молокопереробних підприємств. Тоді ми несемо колосальні збитки. Бо куди подіти більш як тридцять тонн молока, які ми надоюємо щоденно?

— Тому підсумок нинішнього року діяльності «Перлини Турії» не дуже порадує?

— Про якусь рентабельність і прибутки, справді, не доводиться говорити. Йдеться, аби втриматися на ринку. І це зрозуміло чому. Наприклад, нам щодня потрібно не менше 7-8 тонн пального. А ціна його зросла вдвічі, матеріалів, міндобрив, гербіцидів — у 3–4 рази! У той же час закупівельна ціна на пшеницю впала: якщо раніше в нас її забирали по 8900 гривень за тонну, то тепер пропонують не більше 6500.

— Разом з тим ви зуміли втримати, так званий, соціальний пакет, нікому не відмовляти в допомозі?

— Завжди вважав, що успіхів ми досягаємо завдяки сумлінності працівників. Усі вони, попри вищесказане, залишилися на своїх робочих місцях. Звичайно, окрім тих, хто пішов в ЗСУ воювати. На 75 відсотків також уже розрахувалися з пайовиками. Стараємося сповна сплачувати податки. До слова, ми один із найбільших їх платників у Турійську територіальну громаду.

А щодо підтримки загалом, то в мене фактично нема жодного дня, аби хтось не приходив за допомогою. Стараюся нікому не відмовляти, бо знаю, що люди просто так не будуть просити. Але з лютого головний акцент наше господарство робить на донатах військовим, тероборонівцям. У перші дні війни відкрили справжній мініцех із виробництва м’ясних консервів. Не рахувалися ні з худобою, ні з часом, ні з силами.

— Звідки черпаєте натхнення, витримку, оптимізм?

— Дуже тішить те, що українці, як ніколи, продемонстрували свою єдність. Це надихає і спонукає діяти. Адже вважаю, що кожному треба або захищати батьківщину зі зброєю в руках, або сумлінно трудитися в тилу. Іншого не дано. А ще приємно чути такі слова: «Якщо Яренчук будує — значить, скоро закінчиться війна».

Алла ЛІСОВА

Читайте також: «Кавовий фронт: для наших військових розробили спеціальну турку»

Реклама Google

Telegram Channel