Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
У будь-якій ситуації виручить тушкованка: найкращі рецепти

Фото Влада НАГОРНОГО.

У будь-якій ситуації виручить тушкованка: найкращі рецепти

Проблеми з відсутністю електро- та водопостачання навчили нас мати вдома стратегічний запас про всяк випадок. Одним із кращих варіантів такого запасу є консерви – м’ясні, рибні, овочеві. Та якщо сезон овочевих закруток уже минув, то зробити тушкованку ніколи не пізно. Її можна додавати до інших страв, намащувати на хліб або ж просто їсти з банки

М’ясна

Інгредієнти: 1 кг м’якоті свинини, 0,5 кг сала, 1 ст. л. солі, лаврове листя, духмяний перець.

Приготування. Промийте м’ясо, обсушіть паперовими рушниками. Зріжте шкурки та плівки, покрайте на шматки завширшки 4–5 см. Складіть у миску, посоліть, поперчіть, ретельно вимішайте, накрийте і залиште на 1 годину для маринування. Тим часом помийте та простерилізуйте слоїки. В кожну банку покладіть лавровий листок і 2–3 горошини запашного перцю, нещільно заповніть м’ясом, не докладаючи 3 см до верху. В духовку знизу поставте деко з водою, а на решітку помістіть банки, накривши їх металевими кришками без гумових ущільнювачів. Увімкніть духовку на 250 градусів, а коли прогріється, зменшіть температуру до 150 і тушкуйте 3 години. На сковорідці на слабкому вогні витопіть смалець із дрібно нарізаного сала. Дістаньте слоїки, залийте жиром, вставте гумові ущільнювачі в кришки і закатайте. Закутайте до охолодження. 

Одним із кращих варіантів такого запасу є консерви – м’ясні, рибні, овочеві.

Гречана каша зі свининою

Інгредієнти: 1,5 кг м’яса, 600 г гречаної крупи, 100 мл олії, 2 цибулини, 1 морквина, 2 ч. л. оцту (9%), 2–2,5 ст. л. солі, перець, спеції – до смаку.

Приготування. Свинину нарізати на середні шматки. Крупу промити кілька разів водою. Почистити цибулю та моркву. Цибулю покраяти кубиками, моркву натерти на великій тертці. Просмажити в олії овочі до м’якості протягом 8–10 хвилин. До м’яса додайте крупу, овочі та спеції, а також оцет. Ретельно все перемішайте, розкладіть у попередньо простерилізовані банки, наповнюючи їх на 2–3 пальці вище від середини слоїка. Залийте водою кімнатної температури, не доходячи до верху на 2–3 см. Накрийте кришками і поставте в широку каструлю, застелену рушником і заповнену теплою водою так, щоб вона доходила до плічок банок. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь, накрийте каструлю кришкою і готуйте 5 годин. Потому закатайте слоїки, укутайте і залиште охолоджуватися. Таку тушкованку зазвичай зберігають протягом кількох місяців за температури 10–12 градусів вище нуля. Вживати її можна у будь-якому вигляді.

«Студентська» з рисом

Інгредієнти: 800 г рису, 1 кг курячого філе, 4 цибулини, 150 г рослинної олії, 2 ст. л. солі, чорний перець за смаком, 3 лаврові листки, 300 мл води, 50 мл оцту (9%), 1 ч. л. хмелі-сунелі.

Приготування. Рис промиваємо і відварюємо з додаванням солі. Але не переваріть: зернинки повинні зберігати твердість. Відкидаємо на друшляк і даємо рідині стекти. Курятину нарізаємо середніми кубиками й обсмажуємо разом із цибулею. Вливаємо воду, оцет, солимо, перчимо, додаємо лавровий лист, спеції і тушкуємо чверть години. Тоді всипаємо рис у киплячу масу і ретельно перемішуємо. На дно кожної банки кладемо по кілька горошин духмяного перцю, далі – каша з м’ясом. Трохи притовкуємо, залишаючи зверху по 1,5 см вільного простору. Стерилізуємо в каструлі з водою протягом 40 хвилин з моменту закипання. Закатуємо і залишаємо в перевернутому вигляді до повного остигання.

Консервована скумбрія в томаті

Інгредієнти: 4 кг скумбрії, 4 помідори, 2 цибулини, 1–2 морквини, 1 скл. цукру, 1 л олії, 3 ст. л. солі, 6 лаврових листків, 40 горошин чорного перцю, 1 ст. л. оцтової есенції.

Приготування. Підготуйте інгредієнти (у рецептурі вказана вага очищених продуктів). Помідори натріть на великій тертці (вони мають бути без шкірки). Цибулю покрайте півкільцями. Моркву натріть на крупній тертці або тертці для моркви по-корейськи. Рибу почистіть, видаліть голови і нутрощі, обробіть на філе зі шкіркою, промийте і порозрізайте кожне філе на 4–5 частин. Овочі складіть в каструлю, додайте сіль, цукор та олію, вимішайте і варіть з моменту закипання на слабкому вогні 1 годину 20 хвилин. За цей час овочі уваряться і стануть соусом. Додайте лаврові листки і перець горошком. Покладіть рибу, акуратно перемішайте і залиште тушкуватися на малому вогні під кришкою ще на 50 хвилин, періодично акуратно перемішуйте. Влийте оцет, перемішайте. Спробуйте соус на смак, за потреби додайте сіль, оцет і спеції. Проваріть ще 15–20 хвилин, потому розкладіть у стерильні банки, закатайте, переверніть, закутайте до повного охолодження. 

Читайте також: Довгий ніс у землю вріс: найкращі рецепти з моркви.

Реклама Google

Telegram Channel