Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Як на Донеччині мене змусили  дізнатися про того,  хто брав Луцький замок

Художник Борис Карабулін 1968 року присвятив козацькому ватажку своє полотно «Взяття Луцького замку С. Наливайком».

Фото із сайту upload.wikimedia.org.

Як на Донеччині мене змусили дізнатися про того, хто брав Луцький замок

«Біда наша в тому, що ми не знаємо нашої історії...» Навіть уявити не міг, що цю, здавалось би заношену-зачовгану багатьма фразу і я скажу. Ще й доволі повчальним тоном

«Налівайка? Ета уліца, гдє бар? Забєгайлавка?»

...Контрольно-пропускний пункт на Донеччині. Нашу волинську машину зупинили і попросили пройти перевірку документів у «вагончику з блоків». Іван Зазуляк – тернопільський козак із когорти друзів ТМ «ВІЛІЯ», які долучилися до чергової скарбниці щедрих дарунків нашим захисникам, на запитання, за якою адресою проживає, вказав вулицю Наливайка.

– НалІвайка? Правільна? Ета как? – запитала пані-полісменка.

Двоє її колег теж повернули голови у наш бік. А чоловік не у формі, з телефону якого правоохоронець скрупульозно переписував у зошит «підозрілі номери», звернувся до нас: 

– Што, серйозна? Налівайка? Ета уліца, гдє бар? Забєгайлавка?

Люди, які нас перевіряли, не відчувалися своїми. Тільки тризуби на їхній формі вказували, що вони наші, не росіяни, не вороги. А відверто нахабна російська дратувала.

Я вже не міг не втрутитися:

– От ви знаєте такого козака, як Тарас Бульба. А Северин Наливайко не менш відомий і героїчний, ніж Бульба. Тим паче – реальний персонаж, а не вигаданий. Біда наша в тому, що ми не знаємо нашої історії...

Напрошувалося додати «і мови», але стримався: як-не-як ці поліцейські на посту представляють наші правоохоронні органи в зоні бойових дій. Та й цих слів було достатньо – з раптового покислілого обличчя пані-полісменки стало видно, що моя репліка явно їй не припала до душі. Вона одразу попросила мене віддати, крім паспорта, ще й телефон та кореспондентське посвідчення, і дуже-дуже уважно їх перевіряла, кудись надсилала дані, потім мене фотографувала і повторювала:

– Нада падаждать нєскалька мінут, пака по вас не прідьот атвет...

Читайте також на volyn.com.ua: «Розбомблений волинський пікап на тлі «отполированных пуговиц» (Суб’єктивні замітки)».

Скажу, що відчуття не з приємних. Люди, які нас перевіряли, не відчувалися своїми. Тільки тризуби на їхній формі вказували, що вони наші, не росіяни, не вороги. А відверто нахабна російська дратувала.

Коли врешті «прішол атвєт» і мені побажали «счастлівава путі», я запитав, чи можна їм передати газет.
– Да, канєшна.

На диво, коли приніс кілька наших екземплярів «Волині», «Цікавої газети на вихідні» і «Так ніхто не кохав», пані поліцейська нарешті прогнала хмару зі свого обличчя, усміхнулась і промовила: 

– Спасіба. ДАпобачення!

Читайте також на volyn.com.ua: «Вночі в окопах усі говорять українською…» (Фоторепортаж)».

А я в цей момент боявся, щоб вона не запитала: «А чим же уславився цей НалІвАйка?» Бо про Северина знав тільки, що він був козацьким ватажком, гетьманом. І в Луцьку на його честь названо вулицю. Та й годі. Уявіть, як я чекав, щоб у дорозі десь з’явилося інтернет-покриття...

Член «Самооборони»... Северин Наливайко

І тут та-а-а-ке дізнався. Сама Ліна Костенко так описувала Северина Наливайка у поемі «Маруся Чурай»:

«Був молодий і гарний був на вроду,

І жив і вмер, як личить козаку.

За те, що він боровся за свободу,

Його спалили в мідному бику».

І Тарас Шевченко, і Іван Ле, і Микола Вінграновський та багато інших відомих особистостей присвятили йому свої рядки. Северин (хоча, кажуть, справжнє його ім’я було Семерій, бо так підписував більшість своїх листів) Наливайко (дата і місце народження невідомі, смерть – 11 квітня 1597 року) був першим відомим діячем української історії, який загинув у боротьбі проти Речі Посполитої, тому і став одним із символів визвольної боротьби українського народу. Хоча спочатку він віддано служив польському королю (записувався у «загони самооборони» від короля), а потім, щоб здружитися із запорожцями, подарував їм півтори тисячі коней, захоплених від татар... Северин Наливайко брав і Ізмаїл, і Білгород та Кілію в гирлі Дунаю, молдовські Ясси, і Луцький замок (1595), і білоруський Слуцьк, і польський Брацлав...

Художник Борис Карабулін 1968 року присвятив козацькому ватажку своє полотно «Взяття Луцького замку С. Наливайком».
Художник Борис Карабулін 1968 року присвятив козацькому ватажку своє полотно «Взяття Луцького замку С. Наливайком».

 Про те, що це була історична глиба, свідчить і факт про страту Северина Наливайка у Варшаві, описаний у «Вікіпедії»: «Процесія завернула до королівської резиденції Уяздов, де на Наливайка хотіла подивитися стара королева. Вона стояла на балконі палацу, й Наливайко, піднявшись у кареті, шляхетно привітав її. Свідок цих подій так описав його: «З вигляду гарний чоловік, сильний і стрункий, з вихованим і одвертим обличчям».

«Самого Семерія неодноразово катували, по кілька діб не давали йому спати. Йому намагалися влаштувати втечу. Джура Наливайка зумів передати в тюремну камеру пилку, якою той перепиляв колодку, але сторожа це помітила...  11 квітня 1597 року в центрі Варшави на очах у великого натовпу Семерію Наливайкові відрубали голову. Потім тіло четвертували».

Пізніші літописи розповідали про страту Наливайка в розпеченому «мідяному бику» або на розпеченій залізній кобилі із залізною короною на голові... Ех, я мав уже що розказувати хлопцям у дорозі. Але які історії розказали й вони. І ті – до кого автор цих рядків вирушив у величезній волонтерській колоні автомобілів із подарунками працівників і друзів ТМ «ВІЛІЯ».

Продовження – в наступному номері. 

Олександр ЗГОРАНЕЦЬ, головний редактор газети «Волинь».

Читайте також на volyn.com.ua: «Волинським воїнам-«гномам» на передовій допомагають навіть… їжаки (Фото, відео)».

Реклама Google

Telegram Channel