Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Троянди, принесені рік тому українцями святій Терезі, досі не зів’яли

«Господь дарує нам знак підтримки та любові».

Фото з фейсбук-сторінки Бориса ГУДЗЯКА.

Троянди, принесені рік тому українцями святій Терезі, досі не зів’яли

Таке враження, наче вони тільки вчора були зрізані

Одна з книг про святу Терезу, перекладена українською мовою.
Одна з книг про святу Терезу, перекладена українською мовою.

 Квіти, які віряни Церкви принесли разом із молитвою за Україну в березні 2022 року у храм з мощами святої Терези з Лізьє, досі не зів’яли. Про це повідомив у фейсбуці архиєпископ-митрополит Філадельфійської архиєпархії УГКЦ Борис Гудзяк (на світлині – ліворуч).

Він розмістив фото із храму і зазначив: «Троянди, які принесли в березні 2022 року, коли у храмі було поклоніння мощам св. Терези з Лізьє. Вже майже рік і вони далі нев’янучі!»

«Господь дарує нам знак підтримки та любові», – додав Борис Гудзяк.

Ісус казав: «Якщо ви не навернетеся і не станете як діти, не ввійдете в Небесне Царство» (Матей 18,3).

Користувачі фейсбуку назвали цю подію справжнім чудом. «Мала нагоду бачити ці квіти і навіть доторкнутись. Уже рік минув, а вони – неначе вчора зрізані», – зазначила одна з дописувачок, Любов Лещинська.

Свята Тереза з Лізьє відзначалася великою любов’ю до Господа, ще з дитинства хотіла стати святою. Але запитувала себе, яким чином можна осягнути досконалість – вона ж маленька, немічна. Відчула, що сама не може піднятися по високих сходах, але ж для цього є ліфт! Вона інтуїтивно зрозуміла, що ліфтом до Бога є руки Ісуса.

Наша довідка

«Через маленькі зусилля можна звершувати великі діла любові, коли покладаємося  на Господа».
«Через маленькі зусилля можна звершувати великі діла любові, коли покладаємося на Господа».

 Свята Тереза з Лізьє (1873–1897) – католицька свята, монахиня-кармелітка, одна із чотирьох жінок, що удостоєна титулу Учитель Церкви. Книга «Історія однієї душі», що була видана через рік після смерті Терези та передавала її приховане внутрішнє життя, мала надзвичайний успіх та стала всесвітньо відомою.
Ключовим у духовному досвіді Терези став так званий «Малий шлях» – досягнення святості, що не передбачає великих публічних діянь, таких як мучеництво, місіонерство тощо.
Місце поховання святої Терези з Лізьє є другим після Лурду за щорічною кількістю відві-дувачів паломницьким центром Франції. Через сто років після смерті у світі нараховувалось близько 1700 церков, названих на її честь. 

«Щоб стати досконалою, мені не треба вирости, – писала вона. – Навпаки, треба залишитись малою, все більше й більше маліти». Бо ж Ісус сам казав: «Якщо ви не навернетеся і не станете як діти, не ввійдете в Небесне 
Царство» (Матей 18,3).

Це ж і є «малою дорогою» до Бога святої Терези. Це не означає відзначатися талантами чи силою, але, незважаючи навіть на свою неміч, мати велике довір’я до Божого милосердя. Через маленькі зусилля можна звершувати великі діла любові, коли покладаємося на Господа. Це нас охороняє і від знеохоти, бо навіть наші недомагання можемо жертвувати Богові з великою покорою й любов’ю.

У Терези були проблеми зі здоров’ям – за півтора року до смерті вона важко захворіла й страждала, проте з любов’ю жертвувала свої муки Ісусу. Її останніми словами були: «О, я люблю Його! Мій Боже я… Тебе люблю…»

Церква оцінила інтуїцію святої Терези, іменуючи її Учителем Церкви в 1997 році.

Добрі вчинки, які робила свята Тереза з Лізьє, не закінчилися з її смертю. Будучи у Домі Небесного Отця, вона продовжує робити чудеса для тих, хто звертається до неї в молитві. Одним із них є і це: у березні минулого року після початку повномасштабного вторгнення росії українські парафії в Парижі молилися до святої Терези з

Лізьє за перемогу добра над злом і мир в Україні та у світі.

Лія ЛІС.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel