Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
«Уламок у серці, а він все одно рветься на фронт»

Василь Лазоришинець показує осколки, вилучені з тіл поранених військових.

Фото із сайту golos.com.ua.

«Уламок у серці, а він все одно рветься на фронт»

Відомий лікар розповів, чим не перестають дивувати медиків військові

Кардіохірург Василь Лазоришинець – дійсний член Національної академії медичних наук України, професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Зранку 24 лютого 2022 року він поїхав в інститут, звідки не виходив перші два місяці війни.

«Ми одразу включилися в роботу, тому що мали зберегти життя наших пацієнтів, насамперед тих, які перебували в реанімації на штучній вентиляції легень, адже їх ми не могли евакуювати, – розповів лікар у програмі «Точка опори» на каналі «Дом». – Протягом тижня сформувався колектив із 300 співробітників, які цілодобово перебували на території інституту, плюс 80 осіб їхніх родичів».

Разом із військовими медиками Василь Лазоришинець розробив підручник з надання допомоги при бойових травмах серця і магістральних судин, а у 2021 році вийшов «Атлас бойової травми серця і магістральних судин».

Уже 26 лютого до лікарні почали привозити пацієнтів – і цивільних, і військових, – а разом із ними з’являлися і вражаючі історії, яких лікар Василь Лазоришинець не забуде ніколи.

«Мене найбільше вразив поранений, якого нам привезли з Дніпра. У нього було ураження головного мозку, зробили 2 чи 3 нейрохірургічні операції, а ще був уламок у серці. Ми провели операцію із зупинкою серця. Коли він почав потроху одужувати, я запитав його: «Що далі?». Думав, його комісують у військовий госпіталь. На що почув: «Ні, я повинен служити. Мені треба воювати, мушу захищати Батьківщину». Хоча я знав, що він на 90% вже небоєздатний – його не можна пускати на фронт», – розповів медик.

Чим відомий Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ

Лікар рятує життя захисників із 2014 року. Відтак разом із військовими медиками Василь Лазоришинець розробив підручник із надання допомоги при бойових травмах серця і магістральних судин, а у 2021-му вийшов «Атлас бойової травми серця і магістральних судин». Цим посібником зараз можуть користуватися лікарі, які починають оперувати пацієнтів із бойовими травмами.

Пряма мова лікаря

«У нас дуже дорогі витратні матеріали і не тільки у нас, а й у нейрохірургії, ортопедії та травматології. І треба віддати належне, що працівники Міністерства охорони здоров’я і очільник відомства особисто сиділи з нами й обговорювали питання, де знаходити кошти та обладнання, щоб усі наші військовослужбовці лікувалися тільки за державні чи за бюджетні кошти. У нас в інституті це зберігається як святе – жодної копійки жоден військовослужбовець не платить, коли отримує тут медичну допомогу». 

Василь КІТ.

Читайте також на volyn.com.ua: «Лікарка під час операції забула серветку в тілі 7-річної дитини».

Реклама Google

Telegram Channel