Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
А ниточка з клубка Аріадни привела на... особливе ложе (Розумна вікторина)

Дізнайтесь, що цього разу заховали журналісти!

Фото volyn.com.ua.

А ниточка з клубка Аріадни привела на... особливе ложе (Розумна вікторина)

Ось такий шлях подолали ті з наших учасників, хто зумів пройти крізь усі підступні лабіринти Грицька Гарбуза. Сподіваємось, і цього разу подаруємо вам цікаву подорож

Але, за умовами конкурсу, насамперед нагадаємо запитання, яке покликало вас у володіння страховиська із людським тулубом і бичачою головою – Мінотавра.

«Гранатобуз із секретом-4» (2023)

Перше враження: наш «герой» зійшов із відомих усім народних прислів’їв і приказок про числа «3» і «7» (Я не про одну з улюблених Гарбузячих: «День гуляє, три слабий, а на п’ятий – вихідний»). Але якщо серйозно, то він нагадує божевільного математика. Цей «математик», коли менше його «одиниці», намагається штучно «додати», а коли більше – навпаки, «відняти». Хоча і сам колись поплатиться за таку свою «математику» своєю ж «формулою» від «козака», який, виявляється, володіє таємницею формули кохання, бо з першого погляду одна відома дівчина віддасть йому своє серце і подарує ще й меч і чарівний «м’ячик», щоб подолати ворога.

До речі, «дошка», на якій наш «математик» виконував «вправи», є і у вас дома. Її ми і заховали.

Тим, кому ложе було задовге, кат витягував ноги, кому закоротке – обрізав.

Що за предмет знаходиться у гранатобузі?

«Цікаве запитання! Розгадувати почала з кінця, вхопилася за ниточку з клубка Аріадни – чарівного «м’ячика», – поділилася своєю історією пошуку представниця сонячної Горохівщини Наталія Новосад. – А далі вже легко: Тесей – козак, перемога над ворогом Мінотавром, а згодом і над Прокрустом, який був жорстоким «математиком» – підганяв усіх людей під одну мірку, вкорочуючи або розтягаючи. Тесей застосував його ж «формулу»: вкоротив розбійника рівно на голову. А «дошка», на якій виконувалися жорстокі вправи, – це, звичайно, ліжко. Дякую, Грицьку!».

Читайте також: Хто не читав «Маленького принца», мусив вивчати азбуку Брайля (Розумна вікторина).

І я вам дякую, пані Наталю. Навіть ваш допис на фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза довелося приховати, щоб інші не списали відповіді. Хоча знайшлися ще розумники, які в себе вдома таки розшукали «ліжко» – слово-відгадку. 

Наша довідка:

Прокрустове ложе – у давньогрецькій міфології ліжко розбійника Прокруста, на яке той укладав своїх жертв. Тим, кому ложе було задовге, кат витягував ноги, кому закоротке – обрізав. У переносному вживанні вислів означає мірку, формальний шаблон, під який штучно підганяють реальне життя: факти та явища, творчість, ідеї тощо. 

Хто став переможцем 4-го туру і яка ситуація з лідерами – читайте на фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза. Нам же час переходити до наступного туру.

«Гранатобуз із секретом-6» (2023)

Довго думав я, гадав, чим би то вас здивувати ниньки. А тут взяв до рук книжку про так звану «Язикату Хвеську» авторства того, що знає толк плодів у кісті – і саме собою народилося на світ газетний запитання. Бо там така колоритна мова, що очманіти мона! І «Правда, добре, брате бобре?», і «старушенція», і «чеберяйчики», і «квапитися», і «поцьмакувало», і «дошолопати», і «не висиджують, а вилежують», і навіть «Не їж мене!» На жаль, не було далі: «Я тобі пісеньку заспіваю!»... Але герой, на честь кого і названа ця кумедна історія про «Язикату Хвеську», доволі схожий на цього співучого казкового персонажа. Ми ж заховали у гранатобузі квартиранта нашої головної особи. Це він виявився супербазікою. Асоціативний ряд із обома персонажами: антисептик, ціанід, пиріг, жінка, вино, депортація, мотузка, шия, вид зв’язку, особлива культура...

Кого ми заховали у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 24 березня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected] або просто лишайте в коментарях під запитанням на фейсбук-сторінці Грицька ГАРБУЗА (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу). Тільки ж дочекайтеся дати закінчення туру, бо ж підкажете своїм суперникам відповідь, а вони її із задоволенням спишуть і теж матимуть собі бал. :) 

 Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel