Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Захоплення Очакова: як СБУ зірвала велику спецоперацію рашистів

І герой може потім стати зрадником... Ось яку зброю знайшли в Едуарда Шевченка.

Фото із сайту sbu.ua.

Захоплення Очакова: як СБУ зірвала велику спецоперацію рашистів

Очільник міста не пішов на співпрацю з окупантами, які намагались переманити його на свій бік, проте росіянам вдалося завербувати його радника Едуарда Шевченка, який раніше командував 73-м морським центром спецоперацій, воював за Україну на Донбасі і має численні високі нагороди. Й це, напевне, найбільш шокуюче у цій гучній шпигунській історії

Метою зрадника було захоплення загарбниками міста Очакова, що на Миколаївщині, без зброї і за згодою мера Сергія Бичкова. Для цього Едуард Шевченко, який після АТО був керівником відділу відеоспостереження в Очаківській міськраді, мав переконати свого керівника, міського голову, здати росіянам цей населений пункт.

ТСН оприлюднило фрагмент розмови Едуарда Шевченка зі своїм безпосереднім російським куратором – громадянином рф, уродженцем міста Краматорська Колесніковим Сергієм Олександровичем, кадровим співробітником гу генштабу рф. У розмові, яка відбулась наприкінці грудня минулого року, вони обговорюють, як організувати розмову когось із високопоставлених росіян з мером Бичковим: «Єдине, що завтра постарайся, щоб у твого друга (йдеться про мера Очакова. –Ред.) телефон був, тому що дуже впливова людина хоче з ним поговорити». – Ти ж розумієш, що залежить від нього, захоче він здавати чи не захоче. – «А куди він із підводного човна дінеться?» – А що за людина? – «Телефонувати йому буде генерал». – Генерал чого? – «Три букви, перша Г». – Я зрозумів».

За те, щоб здати Очаків росіянам, міському голові пропонували «обрати посаду» в разі захоплення південного регіону. 

За те, щоб здати Очаків росіянам, міському голові пропонували «обрати посаду» в разі захоплення південного регіону. Але не так сталось, як гадалось. Як повідомили в СБУ, «мер проявив патріотичну позицію, повідомив СБУ про спроби вербування і сприяв викриттю ворожих планів».

Про те, що колишній військовий, який має ордени за бойові заслуги (орден «За мужність», ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів. – Ред.), може бути зрадником, мер Сергій Бичков і подумати не міг. «Але після певних запитань, поставлених мені, я просто звернувся до органів, розуміючи, що питання ставляться не просто так», – каже міський голова Очакова.

Цікаво, що за рік до повномасштабного вторгнення росії в Україну Едуард Шевченко, відомий ексвійськовий, уже фігурував у справі щодо ворожих спецслужб: росіяни хотіли викрасти тодішнього командувача Сил спеціальних операцій і нібито запропонували Шевченку 100 тисяч доларів за допомогу, але той відмовився. Якщо перша вербовка ворогу не вдалась, то друга виявилась успішною. Або ж це взагалі могла бути вистава, щоб на майбутнє забезпечити Шевченку залізне алібі твердого патріота...

Тим часом за інформацією СБУ, затриманий Едуард Шевченко серед іншого збирав інформацію про переміщення підрозділів Сил оборони, які захищають південні регіони. Він намагався дізнаватися потрібні дані в чиновників та колишніх військових, формував мережу інформаторів. Слідчі провели обшуки вдома у чоловіка й знайшли телефон, який він використовував для листування з окупантами. Крім цього, виявили тепловізори, незареєстровану зброю та боєприпаси. Наразі СБУ повідомила посадовцю про підозру у державній зраді.


Коментар

 

 Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, політолог:

«Спецоперація СБУ в Очакові – серйозна поразка російського гру. Cпецслужби рф намагались захопити Очаків за тим планом, який раніше застосовували на Донбасі та в Криму: вербувати місцевих чиновників, обіцяючи їм посади після захоплення територій. Однак ця схема вже не працює. Бо Служба безпеки масово знешкоджує тих, хто починає співпрацювати з ворогом. Вони «курять» у небезпечних місцях або стають жертвами «випадкової» кулі, їхні авто вибухають чи потрапляють в несподівані ДТП. Тому росіянам усе важче вербувати нових зрадників, а чиновників не надихають жодні посади. Вони знають про два шляхи від СБУ для колаборантів – могила або тюрма».

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel