Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Відключення «Еспресо», «Прямого» і «5 каналу»: «Репортери без кордонів» звернулися до влади

Демократичної країни без свободи слова не буває!

Фото із сайту detector.media.

Відключення «Еспресо», «Прямого» і «5 каналу»: «Репортери без кордонів» звернулися до влади

Організація закликала якнайшвидше припинити свавілля

Міжнародна структура «Репортери без кордонів», яка стежить за дотриманням свободи слова у світі, розкритикувала вимкнення «Еспресо», «Прямого» та «5 каналу» з мережі цифрового наземного телебачення і закликала владу України виправити цю ситуацію. Звернення оприлюднене на сайті організації.

«Вже рік, як три українські інформаційні телеканали цілодобового мовлення виключені з цифрового наземного телебачення (ЦНТ). «Репортери без кордонів» закликають владу гарантувати плюралізм інформації, врегулювавши проблему якомога швидше», – йдеться у заяві. В організації наголосили, що через рік все ще неможливо встановити, «хто саме, навіщо і як» ухвалив це рішення.

«Медіарегулятор, провайдер ЦНТ і державна компанія, якій належить інфраструктура, знімають із себе відповідальність, посилаючись один на одного, а юридична невизначеність триває вже рік», – зазначається у зверненні.

Неприйнятно, що 16 мільйонів глядачів ЦНТ протягом року позбавлені доступу до трьох опозиційних телеканалів через юридичне непорозуміння. Ми не сприймаємо відсутності політичної волі для вирішення цієї проблеми.

Керівниця офісу РБК у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє назвала ситуацію «ненормальною». «Неприйнятно, що 16 мільйонів глядачів ЦНТ протягом року позбавлені доступу до трьох опозиційних телеканалів через юридичне непорозуміння. Ми не сприймаємо відсутності політичної волі для вирішення цієї проблеми і закликаємо українську владу якнайшвидше зайнятися цим питанням та врегулювати ситуацію», – заявила вона.

Як відомо, ще 18 березня 2022 року Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення: в умовах воєнного стану усі загальнонаціональні інформаційні канали транслюватимуть цілодобовий телемарафон. Рішення пояснюють поширенням росією дезінформації про повномасштабну агресію проти України. При цьому жодному із трьох закритих патріотичних телеканалів не дісталось ефірного часу в телемарафоні. Очевидно, через їхню непідконтрольність владі.

Ольга СОКОЛОВА

Читайте також: «Одразу після вибухів на Луцькому військовому аеродромі багато хто побіг рятуватися до нас...»

Реклама Google

Telegram Channel