Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Як Patriot збив три російські гелікоптери і два літаки (Відео)

Боєць Євген – один із тих наших захисників, хто завдяки батареї Patriot відправив москалів у пекло...

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

Як Patriot збив три російські гелікоптери і два літаки (Відео)

13 травня у Брянській області рф майже одночасно впали три російські військові гелікоптери Мі-8 та винищувачі Су-34 і Су-35 – екіпажі загинули

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, тоді ця ударна група рф летіла здійснювати чергове бомбардування керованими авіабомбами на українські населені пункти на півночі.  

Але традиційно ЗСУ прямо не взяли на себе відповідальності за цю суператаку.

Аж ось 3 липня, у День військ протиповітряної оборони України, з’явилось відео, на якому бійці розповідають про успішний захист неба над Україною від російських ракет і дронів. За спиною воїна видно частину системи ЗРК Patriot, на якій позначено всі знищені цілі. Там є і ці три вертольоти та два літаки, під ними стоїть дата – 13 травня. Так наші ЗСУ «проговорились», що це саме вони влаштували «чорний день» для російської авіації.

Це найрезультативніша засідка на російську авіацію з 1970 року, коли під час засідки в ході операції «Рімон-20» ізраїльська авіація знищила одразу чотири радянські винищувачі.

Військовий журналіст Юрій Бутусов вважає цю операцію унікальною. І ось його пояснення чому:

1. Вперше атаковані повітряні цілі глибоко над територією рф – до 80 км від державного кордону.

2. Вперше діями на випередження знищена уся російська бойова група, яка не встигла навіть наблизитись до об’єкта атаки. Ворог зазнав великих втрат.

3. Батарея Patriot – пріоритетна ціль для російської розвідки. Дії біля кордону, де ворог має значну перевагу у повітрі, були можливі тільки раптові, із засідки, це максимальний ризик. Тому швидкий прихований вихід на вогневу позицію та швидкий відхід Patriot – це вищий рівень якості управління та дій особового складу батареї.

4. Радіоелектронна розвідка та управління ППО в цій операції показали свою високу професійність. Вмикати радар управління вогнем Patriot можливо було тільки в останній момент і тільки для гарантованого ураження, тобто організувавши спостереження іншими засобами. Інакше російська розвідка визначить позиції радара зенітно-ракетної системи, сповістить літаки та гелікоптери у цьому районі і скорегує ракетні удари по району розміщення радара. Тому лише у найбільш необхідний момент Patriot увімкнувся і миттєво відпрацював по всіх наявних цілях.
«Це найрезультативніша атака батареї Patriot з часів створення цієї зенітно-ракетної системи, – підсумовує Бутусов. – І це найрезультативніша засідка на російську авіацію з 1970 року, коли під час засідки в ході операції «Рімон-20» ізраїльська авіація знищила одразу чотири радянські винищувачі».

Василина СМЕТАНА.

Читайте також:

= «Людиною бути важко. росіянином бути легко»;

= «Віддала сина росіянам і пошкодувала про це: як українська мама повернула дитину з росії»;

= «А 40-ве освячене у Свято-Миколаївській церкві Луцька авто на фронт – від майстрів із «Житлобуду-2»! (Фоторепортаж)».

Реклама Google

Telegram Channel