Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Волинський підприємець у пам’ять про побратима: «Хороших друзів важко знайти, гірко втрачати і неможливо забути»

Ігор Новосад (праворуч): «Не раз ловлю себе на думці, що хотів би порадитися з Юрієм Вікторовичем з того чи іншого питання...».

Фото з архіву Ігоря НОВОСАДА.

Волинський підприємець у пам’ять про побратима: «Хороших друзів важко знайти, гірко втрачати і неможливо забути»

27 вересня кандидатові технічних наук, доцентові кафедри архітектурного проєктування та інженерії, завідувачеві лабораторій фізики будівельних матеріалів Національного університету «Львівська політехніка» Юрієві Вікторовичу ПЕТРЕНКУ (1962–2023) мало б виповнитися 62 роки. Проте нещодавно патріотичне серце професіонала перестало битися

Яким залишиться Юрій Вікторович у моїй пам’яті? Завжди елегантним, підтягнутим, відвертим у спілкуванні, справедливим.

Познайомилися ми на одному з будівельних об’єктів, але ця зустріч більше двох десятків років тому з партнерського спілкування переросла у справжню чоловічу дружбу. Мене вразила його фахова досконалість, гострий розум, прагнення принести користь там, де ти можеш. За родом діяльності ми часто подорожували, обмінювались думками, інколи навіть сперечалися, але в основному були однодумцями. Мені особливо запам’ятався один епізод десятирічної давності, коли ми поверталися з робочої поїздки із Німеччини, дорогою обмінювались думками, які після завершення поїздки були упорядковані і викладені у нововолинському часописі «НАШЕ МІСТО».

Краще дати людині вудку, а не годувати рибою.

Ось які поради і сьогодні можуть стати у пригоді кожному:

• Завжди нагадуй собі про те, що завтра – це найбільш завантажений день тижня. Якщо хочеш почати щось заново, зроби це просто зараз. Завтра з’явиться інша термінова справа, або ти передумаєш. Навіть якщо вже пізно, почни цю справу сьогодні – закінчити вже завтра розпочате легше, ніж починати все з чистого аркуша.

• Система управління в Україні забороняльна і каральна, а не дозвільна, бо інакше пропадає необхідність давати хабарі.

• Робоче положення шлагбаума закрите. Тоді всі поважають, всі перед ним зупиняються і вклоняються. Коли ж він відкритий, то нікому не потрібний і його просто не помічають.

• Бізнесмени і підприємці мають значно більше досвіду в управлінні ресурсами, їм легше вирішити конкретні проблеми, ніж політикам. Проте закони здорового глузду працюють лише знизу, тобто серед простих людей. Ми всі знаємо, який стан наших доріг, який недолугий наш уряд, як налаштований на державотворення наш парламент... Коли ж людину обирають депутатом, ці закони перестають діяти і питання її вже не цікавлять. Вступають у силу закони фінансових потоків.

• У депутати людина йде, щоб захистити свій бізнес. Тобто, коли хабарі й «відкати» владі стають настільки великими, що доцільніше самому стати владою.

• Коли ти живеш, озираючись на чужу думку, ти мертвий. Я не хочу жити, думаючи про те, яким мене запам’ятають. Я не 100 доларів, щоб усім подобатись.

• Не помиляється той, хто нічого не робить. Постарайся робити маленькі помилки, а не великі. Три маленькі помилки легше виправити, ніж одну велику.

• У бізнесі потрібно бути гнучким. Не соромся попросити допомоги словом чи ділом навіть з тої сторони, звідки ти не чекаєш.

• У будь-якому бізнесі ти не повинен працювати по 15–16 годин, бо тоді не буде часу на себе, свою родину, друзів, задоволення.

• Ти, бізнесмен, – творець багатства, яким керуєш тільки тимчасово.

• Приватний бізнес повинен надавати підтримку, а не давати гроші, тому що благодійність не вирішить проблеми бідності кількох поколінь. Краще дати людині вудку, а не годувати рибою.

• Допомагай іншим. Мова йде про просту допомогу – порадь, підтримай людину у важкій ситуації, і тобі від того стане легше.

...Для мене ці думки не втратили сенсу і сьогодні. Пишаюся своєю дружбою з цією прекрасною людиною. Він був чудовим фахівцем, автором багатьох архітектурних конструкцій, особливо захоплювався мостами, які знімкував, аналізував, порівнював, робив свою оцінку. У цьому проявлявся його справжній талант.

Не  раз ловлю  себе  на думці,  що  хотів  би  порадитися з  Юрієм  Вікторовичем з того чи іншого питання, зустрітися, як бувало, у нього в Львові чи в мене, де він не раз бував. На думку спали слова відомого філософа Г.

Рендольфа: «Хороших друзів важко знайти, гірко втрачати і неможливо забути».

Ігор НОВОСАД, засновник ПП «Нова Аркада» (м. Нововолинськ).

Читайте також: «Заслужена журналістка України з Волині про ЛЮБОВ свого життя».

Реклама Google

Telegram Channel