Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
На Волині дружина загиблого бійця з Горохівщини Гайка Хачатряна просить надати йому звання Героя України

«Наш тато і чоловік заслуговує на звання Героя України!»

Фото із сайту «Суспільне Луцьк».

На Волині дружина загиблого бійця з Горохівщини Гайка Хачатряна просить надати йому звання Героя України

«Щоранку несу каву йому на могилу, ділю на двох та розмовляю...»

Гайк Хачатрян за національністю був вірменином. Проживав на Горохівщині – у селі Мирків Луцького району. Разом із дружиною виховував чотирьох дітей, троє з яких народилося у спільному шлюбі.

З початку повномасштабного вторгнення чоловік пішов у військо та загинув 26 квітня 2023 року поблизу населеного пункту Ямпіль Донецької області, інформує «Суспільне Луцьк»​.

Їхня донька зареєструвала петицію з проханням посмертно присвоїти Гайку Хачатряну звання Героя України. Наразі звернення набрало понад 16 тисяч голосів.

... – Дуже важко без нього... Як може бути легко, якщо, наприклад, мала ціле серце, а половини його тепер нема, – говорить вдова Орися Хачатрян.

Гайк Хачатрян служив гранатометником у складі 100-ї Волинської бригади тероборони, був у батальйоні разом із рідним братом.

– Просила його: «Не йди, не їдь». Він казав: «А хто моїх дітей має захищати, може, сусіди хай захищають? Я мушу йти». І брат служить, і вже його син пішов туди. Це в них у крові, – зітхає жінка.

Вдова розповідає, що чоловік був романтиком, щирим, добрим. Каже: завжди купалася у квітах, а коли дізнався, що їхнім первістком стане дівчинка, його щастю не було меж.

– Донька Діана – це було фактично його життя. Він так і казав: то моє серце, – згадує жінка.

Просила його: «Не йди, не їдь». Він казав: «А хто моїх дітей має захищати, може, сусіди хай захищають? Я мушу йти».

За словами пані Орисі, напередодні загибелі, 25 квітня, у День доньки, Гайк дзвонив додому, вітав Діану зі святом. Зв’язок тоді був поганий, постійно роз’єднувало...

– В той день я, мабуть, таки щось відчувала. Я цілий день до нього телефонувала, і він весь час був поза зоною. То було у вівторок зранку, а вночі він загинув, – ділиться болем жінка.

Про загибель чоловіка вдова знає те, що це сталося під час обстрілу позицій із танків і мінометів. Він якраз заступив на пост, по рації повідомив, що бачить над собою дрон. Просив дозвіл, щоб стріляти по ньому, але відповіді вже не почув, розповідає дружина загиблого.

– І те, що люди говорять: «Головне, аби діти, а чоловік – то таке», – це неправда. Мені не треба тих грошей, мені треба визнання, що він – Герой України. Віримо, що люди поважають таких хлопців, і проголосують, і допоможуть нам зібрати цих 25 тисяч підписів, – витираючи сльози, каже пані Орися.

Їхнє щастя перекреслила  сука війна.
Їхнє щастя перекреслила сука війна.

 Поховали загиблого військовослужбовця Гайка Хачатряна у рідному селі Мирків на Горохівщині. Орися Хачатрян розповідає: навідується на могилу щоранку з кавою, ділить одну кружку на двох та розмовляє з чоловіком. Щодня приходять до сина і його 70-річні батьки.

– Він був патріотом України. Він завжди любив цей народ і першим пішов його захищати, – каже батько Льова Хачатрян.

На честь загиблого бійця планують перейменувати вулицю, на якій мешкає родина. Це ініціатива Орисі Хачатрян. Зі слів жінки, на день народження Гайка, 15 грудня цього року, відбудеться відкриття меморіальної дошки на стіні місцевої школи.

P.S. Друзі, просимо вас підтримати петицію щодо надання звання Героя України Гайку Левайовичу Хачатряну за цим посиланням (вже є майже 17 000 голосів із необхідних 25 000).

Богдана ШЕВЧУК, «Суспільне Луцьк»​.

Читайте також: «Батьки загиблого воїна встановили майданчик для дітей біля дому, де виріс їхній син-Герой».

Реклама Google

Telegram Channel