Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Що таке шкала Сковілла  і як вона працює

Фото із сайту ukr.net.

Що таке шкала Сковілла і як вона працює

Гостроту перцю прийнято вимірювати за шкалою детройтського фармацевта Вільбура Лінкольна Сковілла, яку він розробив на початку 1900-х років

Вільбур роздавав дегустаторам витяжку із різноманітних сортів перцю, а потім підраховував, скільки підсолодженої води випивали учасники. Дещо пізніше, у 1920 році, пан Сковілл запропонував новий тест для вимірювання рівня особливої речовини – капсаїцину, яку у великих кількостях містить пекучий перець і саме від кількості якої залежить його смак – дуже пекучий, помірно гострий чи взагалі солодкий.

Хоча шкала була створена ще 1912 року, однак і досі не втратила актуальності. Всі види перців поділяються на 11 груп за пекучістю:

  • P1–3 групи – це нейтральні та пекучі сорти: від 0 до 1 500 ОШС (одиниць шкали Сковілла);
  • P4–7 групи – від «гарячих» до пекучих сортів: 1 500–15 000 ОШС;
  • P7–10 групи – від перців, що обпалюють, до «вибухових» видів: від 15000 до 2 000 000 ОШС (але й це далеко не межа).

За сорт із нульовою гостротою взято болгарський, або солодкий, перець. А щодо максимуму, то чистий капсаїцин оцінюється в 16 млн одиниць, це просто нестерпно гостро. До речі, одиниці виміру ще називають сковілями.

Гостроту перцю і досі вимірюють за кількістю капсаїцину, але вже більш сучасними методами, а результати обов'язково порівнюють з тією самою шкалою Сковілла.

Читайте також: Аграрії Рівненщини отримають безкоштовні добрива для осінньої посівної.

Реклама Google
 

Telegram Channel