Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Любителі гострої їжі живуть довше. Знаєте чому?!

Купуючи свіжий перець чилі, обирайте яскраві, хрусткі екземпляри зі щільною гладкою шкіркою.

Фото із сайту smile1.kr.

Любителі гострої їжі живуть довше. Знаєте чому?!

Щоправда, їх нерідко сварять за безвідповідальне ставлення до свого організму, вважаючи, що такі страви погано впливають на шлунок та погіршують самопочуття. Однак, як показують дослідження, у помірних кількостях гострий перець має позитивний вплив. Адже у сирому вигляді він містить вітаміну С удвічі більше, ніж лимон

Окрім того, сприяє утворенню ендорфінів, які стимулюють імунну систему, покращують кровообіг, зменшують біль та стрес. Саме ці «гормони щастя» спонукають любителів гострого знову і знову скуштувати цей плід: їхній мозок отримує інформацію про те, що організм у небезпеці, і викидає у кров ендорфіни для того, щоб зменшити шок і стрес.

Але, оскільки насправді небезпеки для здоров'я немає, то люди просто відчувають задоволення. Представники багатьох південних і східних культур навіть не уявляють свого життя без цього овоча. Мексиканці, наприклад, вважають, що перець допомагає розуму стати світлішим, кажуть, що, з'ївши перець, можна відчути голову окремо від тіла. А жителі Індії, які славляться відмінним здоров'ям, обов'язково додають у їжу перець чилі. Та найгостріші страви  у тайців – вони їдять перцю більше, ніж будь-яка нація у світі

Кольоровий перчикна зиму

Майже класичний варіант, проте містить мед, що додасть гострій страві нових відтінків смаку

Інгредієнти: 2,5 кг гострого перцю, 130 г меду, 15 г солі, 2 головки часнику, 200 мл олії, 0,5 л оцту (9%), спеції (мелена кориця, гвоздика, лавровий лист і запашний горошок) – до смаку.

Приготування. Перед початком роботи ретельно простерилізуйте банки. Стручки помийте, поріжте на 3–4 частини, ошпарте. Доведіть воду до кипіння, додайте оцет, олію, мед і спеції. Нарізаний перець порціями опускайте у киплячий маринад на 5 хвилин, діставши, щільно складайте його в банки, поклавши на дно кожної по 2–3 цілі зубчики часнику. Залийте киплячим розсолом і закатайте. Якщо не плануєте зберігати перець протягом тривалого часу, можна закрити пластмасовими кришками і тримати в прохолодному місці.

Чилі для сендвічів та піци

Найкраще смакує тоді, коли простоїть кілька днів у холодному місці

Інгредієнти: 4 скл. нарізаного кружальцями червоного перцю чилі, 2 скл. оцту, 4 зубчики часнику, 3 ст. л. чорного перцю горошком, 1 ч. л. насіння кардамону, 1 ст. л. імбиру, 2 лаврові листки, 2 ст. л. солі.

Приготування. Перчинки помийте, почистіть і наріжте кільцями, серцевину не виймайте. Дрібні стручки чистити не обов'язково, просто наколіть їх зубочисткою для кращого поглинання розсолу. Баночки помийте, простерилізуйте, складіть туди перець. В невеликій каструльці з усіх інших інгредієнтів приготуйте маринад: доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і залиште під кришкою на 15–20 хвилин. Потому влийте маринад у слоїки і закрийте їх. Охолодивши, поставте на зберігання в холодильник.

Перекручений гострий перець

Така заготовка підійде до смаженого м'яса, птиці, риби, до супів та бульйонів, а також може стати відмінною основою для аджики

Інгредієнти: 1кг гострого перцю, 0,5 скл. яблучного або винного оцту (5–6%), 1 ст. л. солі.

Приготування. Стиглий пекучий перець будь-якого кольору, можна кількох, промити, зрізати плодоніжки, пропустити разом із насінням через м'ясорубку (решітка – крупна), перемішати з оцтом і сіллю, викласти у стерилізовані слоїки, закупорити стерильними кришками. Зберігати в прохолодному сухому і темному місці.

Консервований по-вірменськи

Бракує гострих вражень – приготуйте на зиму цю мариновану закуску. Пекуча нестерпно, але відірватися неможливо. До м’яса, до борщу – те, що треба!

Інгредієнти: 1 кг гіркого перцю, 100 г часнику, 120 мл соняшникової олії, 150 мл яблучного оцту, 35 г солі, пучок петрушки.

Приготування. Помийте стручки і надріжте біля основи, складіть у широку ємність. Посічіть петрушку, розітріть на кашку часник, додайте сіль, добре вимішайте і викладіть туди перчики. Маринуйте протягом доби, накривши кришкою. Потому змішайте оцет з олією, обсмажте в цій суміші перці невеликими порціями. Складіть обсмажені стручки в баночки, залийте залишками олії з оцтом і стерилізуйте 20 хвилин. Зберігайте в прохолодному приміщенні.

Читайте також: «Ох і добрі ж деруни зі свіжої бульби: найкращі рецепти».

До речі

  • Перець чилі містить велику кількість вітаміну С, мікроелементів. Завдяки цьому його вживання допомагає в боротьбі з вірусами.
  • Гострий перець зберігає свій смак та властивості і маринованим, але при цьому стає пікантнішим.
  • І свіжий, і маринований перець стимулює кровообіг, допомагає приглушити больові відчуття. Також він пришвидшує вироблення ендорфіну – гормону задоволення, завдяки якому ми добре себе почуваємо.
  • Для маринування відбирайте стиглі стручки. Вони мають бути великими, яскравими, пружними на дотик.
  • Існують рецепти і спеціально для тих, хто любить перець із солодкуватим смаком. Для цього на кожен кілограм перцю треба близько 350 г цукру та 300 мл оцту. Цукор розчиняють в оцті при помірному нагріванні і заливають перці – вони стають м’якими та солодкими.
Telegram Channel