Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Лідер польської опозиції Дональд Туск: «Ми усунули їх від влади. Польща перемогла»

«Це кінець цього поганого часу, це кінець правління «Права та справедливості», – заявляє 66-річний друг України Дональд Туск.

Фото із сайту apnews.com.

Лідер польської опозиції Дональд Туск: «Ми усунули їх від влади. Польща перемогла»

Після завершення підрахунку понад 99% голосів виборців результати майже збігаються з екзитполом та підтверджують шанси на зміну влади за Західним Бугом

Пізно ввечері 15 жовтня лідер польської опозиції, 66-річний Дональд Туск, оголосив про перемогу на парламентських виборах після того, як результати екзитполів показали, що опозиційні партії набрали достатню кількість голосів, щоб витіснити керівну партію «Право і справедливість».

«Я багато років був політиком. Я спортсмен. І ніколи в житті не був такий щасливий від того, що посів, здавалося б, друге місце. Польща перемогла. Перемогла демократія. Ви перемогли. Ми усунули їх від влади. Це кінець цього поганого часу, це кінець правління «Права та справедливості». Ми створимо найближчим часом новий, добрий, демократичний уряд разом із нашими партнерами», – заявив Туск своїм прихильникам.

Оптимізм лідера опозиційного блоку «Громадянська платформа» підтвердив і підрахунок голосів. І хоч переможцем виборів-2023 у Польщі стала політсила від чинної влади, у неї нема голосів, щоб сформувати більшість і знову очолити уряд.

До речі, результат керівної партії «Право і справедливість» виявився дещо нижчим, ніж прогноз екзитполу – 35,44% (прогноз – 36,6%). Так само дещо менший результат ключового опозиційного блоку «Громадянська платформа» Дональда Туска – 30,65% (прогноз – 31%).

«Третій шлях» набрав більше, ніж прогнозували – 14,41% (екзитпол – 13,5%).

«Лівиця» отримала 8,59% (екзитпол – 8,6%), а крайня права і антиукраїнська «Конфедерація» – 7,16% – майже на процентний пункт більше за прогноз екзитполу (6,4%).

Таким чином, «Громадянська платформа», «Третій шлях» і «Лівиця» отримують шанс сформувати уряд, адже у сумі набирають приблизно 250 мандатів (для більшості достатньо мати 231 голос). Усі три згадані партії ще під час виборчої кампанії розглядали одна одну як союзниць для формування коаліції, що зможе змінити владу «Право і справедливість», яка керує у Польщі з 2015 року. 

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Читайте також: Вибори у Польщі: ті, хто ставить під питання допомогу Україні, отримали дуже скромний результат.

Реклама Google

Telegram Channel