Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Обліпиха містить понад  190 корисних сполук: найкращі рецепти

Ці дрібні непоказні ягоди – чудові природні ліки від тиску і стресу.

Фото із сайту www.unian.ua.

Обліпиха містить понад 190 корисних сполук: найкращі рецепти

У складі її плодів – майже всі відомі вітаміни. Ці ягоди містять цукор та органічні кислоти, в них є й жирні кислоти, зокрема такі, яких наш організм сам не виробляє, а отримує лише з їжею. Крім того, до складу плодів обліпихи входять пектин, мікроелементи і навіть деякі природні антибіотики. Чи не єдиний недолік – у ягід тверда шкірка. Однак його легко позбутися, наприклад, завдяки заморожуванню – розморозивши ягоди, цієї жорсткості вже не відчуватимете. Можна також залити ягоди теплою водою і дати постояти кілька годин за кімнатної температури, після такої процедури вони будуть значно м’якшими

Золотаві кекси

Інгредієнти: 1 скл. пшеничного борошна, 2 ч. л. розпушувача, 0,5 скл. цукру, щіпка солі, 0,5 скл. ягід обліпихи, 1 яйце, 50 г вершкового масла, 0,5 скл. молока, за бажанням можете додати до кексу волоські горіхи.

Приготування. Приготуйте форми для кексів і розігрійте духовку до 130°С. У мисці змішайте борошно, розпушувач, цукор і соду. Ягоди промийте і ретельно розімніть (можна використовувати і заморожені). Щоб позбутися кісточок, процідіть отриману кашку через друшляк. Додайте до цього пюре сухі інгредієнти і усе ретельно перемішайте. В іншій ємності трохи розтопіть вершкове масло і влийте до нього молоко. Збийте яйце і додайте його до масла. Все змішайте до однорідності. Повільно вливайте отриману суміш до сухих інгредієнтів й одразу ретельно перемішуйте. Розподіліть тісто у форми і поставте в духовку. Випікайте 15 хвилин. Готовність тіста можна перевірити сухою шпажкою.

Вітамінний коктейль 

Інгредієнти: 0,5 скл. свіжих або заморожених ягід обліпихи, 1 банан, 1 апельсин, лід – за бажанням.

Приготування: Банан і апельсин очистіть від шкірки та наріжте на невеликі шматочки. Фрукти і ягоди обліпихи покладіть у чашу блендера. Якщо ви хочете, щоб коктейль був солодшим, можете додати трохи меду. Збийте інгредієнти до однорідної маси. Якщо коктейль здасться вам густим, можете розбавити його водою до бажаної консистенції. Розлийте у склянки, додайте до кожної шматочок льоду і подавайте до столу. Неймовірно корисний вітамінний напій!

Варення з обліпихи з шипшиною та волоськими горіхами

Інгредієнти: 1 кг обліпихи, 0,5 кг цукру, 200 г волоських горіхів, 100 г шипшини.

Приготування. Шипшину заливаємо літром води і кип’ятимо 5 хвилин, а потім настоюємо 2–2,5 години. Проціджуємо. Відвар шипшини ставимо на вогонь, додаємо цукор і доводимо до кипіння. Збираємо пінку і уварюємо сироп протягом 20 хвилин. Обліпиху подрібнюємо у блендері і протираємо через сито. Горіхи подрібнюємо. Змішуємо обліпихове пюре, волоські горіхи і сироп. Готуємо варення на невеликому вогні 20 хвилин, а потім розкладаємо у стерилізовані банки.

Читайте також: «Почервоніли яблука-циганки...»: найкращі рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel