Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Як зняти стрес... книгою: колонка мами 4 дітей

Пориньте з дитиною у цей суперсвіт...

Фото із сайту smartum.com.ua.

Як зняти стрес... книгою: колонка мами 4 дітей

– А я встигаю на вечірню казку?! – Якщо поспішиш – встигнеш

Щовечора син ставить одне і те ж запитання. І моя відповідь для нього дуже важлива. Якщо не встигаємо на казку (це буває надзвичайно рідко) – то для дитини справжня катастрофа.

Якось аж пошкодувала, що не змогла вділити хоча б 10 хвилинок цій, як з’ясувалося, святій традиції, бо плачу було стільки, що вчасного засинання у нас все одно не вийшло. Синові ось-ось виповниться сім років – дуже подорослішав, багато з колишніх ігор стали йому нецікавими, але з вечірніми історіями розлучатися не готовий. Тепер вони у нас двох видів: або читаю йому книгу, або син знаходить собі в телефоні аудіоказку і слухає оповідку, озвучену кимось із акторів. Дитина має справжню насолоду від читання, а мама – з того, що таке є. 

Недавно ж дізналася, що, окрім відомих плюсів, книжки мають ще один, дуже доречний у воєнний час – допомагають знімати стрес! Із цього приводу проводили навіть дослідження. Групу учасників експерименту учені ввели у стан штучного стресу, а тоді запропонували різні шляхи виходу з нього. Наприклад, ті, хто пили чай або каву, знизили свій рівень стресу на 54%, ті, хто пішли прогулятися, – на 42%. Ще люди слухали музику (61%), грали у відеоігри (21%). Але найразючіші результати виявилися в тих, хто читав. Прояви стресу знизилися аж на 68%! 

Дослідники зауважили, що в цьому випадку сюжет книги зовсім не важливий, головне – процес читання, в ході якого людина переноситься в інший простір, інші переживання. Якщо читання у дитини є напрацьованою звичкою, то вона демонструє значно ліпшу стресостійкість, аніж інша, яка книг не любить. Правда, ці дані не стосуються хронічного стресу, однак пригодитися вони таки можуть. 

Ми читаємо незалежно від досліджень: нові книги з бібліотеки, щось із телефона, ті, що купили, і навіть ті, які вже читали, бо їх синові, як він каже, завжди хотілося послухати ще. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми дружно й цікаво, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама.

Читайте також: «Їх просто залишили під ракетами»: у Києві дітей не пустили в укриття із собакою.

Реклама Google

Telegram Channel