Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
«У хмільні смеркання мавки чорноброві Ждатимуть твоєї ніжності й любові...» (Відео)

«Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу...».

Фото із сайту m1.tv.

«У хмільні смеркання мавки чорноброві Ждатимуть твоєї ніжності й любові...» (Відео)

Казково-лірична поезія Василя Симоненка «Лебеді материнства», яку нещодавно вчили учні 7-го класу, допомогла нам у створенні запитання для інтелектуальної вікторини. І, на жаль, лише кілька учасників змогли розгадати це завдання. Більшість не впоралась, бо, напевне, знала лише другу частину цього твору, яку часто співають: «Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу...»

А перед твором Василя Симоненка, підшуковуючи вам інтелектуальну пастку, я вкотре переконався у геніальності гри Леонардо ді Капріо у фільмі «Одного разу в... Голлівуді» (2019). Як каже мій син: «Тату, ді Капріо у поганих фільмах просто не грає». Більше того, виявляється, нинішня молодь копіює навіть зачіски з різних фільмів цієї суперзірки – добре, що не із героїв російського «Слова пацана». В часи моєї юності, пам’ятаю, хоч ми і вболівали за київське «Динамо», але намагалися, принаймні влітку, завести зачіску з косичкою аля-Роберто Баджо чи Юра Шатунов (о, знову асоціація з фільмом-нашестям для нинішньої нашої молоді «Слово пацана» про кримінальну Казань 1980-их), бо в українських футболістів із «зачисонів-зализонів» були переважно «полька» і «канадка»...

От Леонардо ді Капріо, в якому поруч із німецькою, італійською, американською, тече й українська кров, і допоміг нам із цим запитанням.

«Гранатобуз із секретом» – 43 (2023)

Сьогодні в гранатобузі ми заховали тост. Його кілька разів у одному з популярних фільмів промовляє головний герой – суперзірка світового кінематографа. Асоціації з актором: українське коріння; аерофобія; «Санта-Барбара»; тезка винахідника та імператора; квашена капуста...

Асоціації із тостом: «проти»; популярна назва кафе; 0,5; заперечення; займенник; прислівник; «заборонений плід»; спрага; синонім до «пропонувати»...

Що за тост ми написали у гранатобузі?

Одразу оголошую слова-побажання під чарку із фільму «Одного разу в... Голлівуді», виголошені Ріком Далтоном (Леонардо ді Капріо): «За мою дружину та всіх моїх коханок – щоб їм не зустрітись!». Актуальні, до речі, слова.

Хоча українці в наші дні найпершу чарку піднімають за наших воїнів на передовій.

«За мою дружину та всіх моїх коханок – щоб їм не зустрітись!».

«Гранатобуз із секретом» – 44 (2023)

Сьогодні в гранатобузі ми заховали слово-звертання з відомого майже всім українцям твору. Щоправда, більше ми знаємо його другу частину. І в цьому шедеврі є аж чотири його брати по «не членах речення», але нас цікавить перший. Асоціативний ряд із ним: твір Тараса Шевченка, футбольна речівка, статуя, гіркота, пісня на слова Андрія Малишка, тварина, героїня Лесі Українки...

Що за слово ми заховали у гранатобузі?

Оскільки я вже згадав про «Лебеді материнства» Василя Симоненка, то просто процитую уривок із шедевра зі словом-відповіддю:

«Ой біжи, біжи, досадо ,не вертай до хати,

Не пущу тебе колиску синову гойдати...».

Тож раджу ще раз прочитати увесь цей віршований твір і проаналізувати, де зайшли у безвихідь, шукаючи відповідь.

А хто з наших читачів дав правильні відповіді на запитання 43-го туру – «За мою дружину та всіх моїх коханок – щоб їм не зустрітись!» і 44-го – «Досада», а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 44 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу).

 

 А нам час задавати нове завдання – заключного туру цьогорічної нашої вікторини.

«Гранатобуз із секретом» – 45 (2023)

Сьогодні у гранатобузі ми заховали незвичне ім’я, яке у багатьох асоціюється із предметом, якого ще не було 150 років тому. А тепер є у багатьох удома. І на роботі. І навіть буває у вашій сумці. Наприклад, особисто я часто озброююсь ним, коли моя дружина вдома бере у руки зошити з української мови. Це не порохотяг. :)

Перший варіант його винайшов чоловік, у прізвищі якого є і частина слова від шанобливого звертання, і найважливіша людина в місті, і пекло. Ще підказка: якщо від імені одного відомого успішного світового правителя відкинути «кляузу» та ім’я батька трьох відомих братів, то дізнаєтесь призначення цього предмета. Ім’я цього правителя ми сьогодні і заховали.

Яке слово знаходиться у гранатобузі?

Поспішате: відповідь треба надіслати до 18 грудня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

Приємних вам пошуків без повітряних тривог! І не забудьте запропонувати своїм поштарям: «Хочу передплатити «Цікаву газету на вихідні»!».

Ваша передплата – це інформаційні снаряди по путіну!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Волинська трійня війни: Артемкові, Марку й Тимофійкові виповнився рік.

Реклама Google

Telegram Channel