Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Волинська чемпіонка України із грамотності має щодня ще й поратися біля худоби

«Не знати української є великим гріхом, бо вона найрідніша і найкраща».

Фото – «Суспільне Волинь».

Волинська чемпіонка України із грамотності має щодня ще й поратися біля худоби

Вчителька української мови і літератури із села Комарове Ратнівської громади Ковельського району Галина Шура (на фото) вчетверте стала переможницею Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності

У 2017-му пані Галина здобула диплом переможниці за бездоганне написання радіодиктанту, два роки тому вона була єдиною в Україні, хто не допустив жодної помилки, у 2022-му увійшла до п’ятірки найкращих, хто припустився однієї похибки (у неї була пунктуаційна), а цьогоріч «золото грамотності» вона розділила із жителькою Львівської області Христиною Гоянюк.

– Дякую ЗСУ, що дали можливість написати. За диктант не була впевнена, ніби зробила все правильно. Але, як написала першого разу, так і залишила: думаю, хай уже професіонали перевірять, бо знову щось десь не помічу. Знаєте, такі емоції, що важко себе контролювати... Чужу роботу легше перевірити, а свою – важко, – зізналась переможниця радіодиктанту в інтерв’ю «Суспільному».

Зі слів педагогині, текст диктанту «Дороги України», який створила письменниця Катерина Калитко, для неї був легким, і читав його актор театру та кіно Олексій Гнатковський так, як і вона його диктувала би своїм учням.
У написанні радіодиктанту волинянка брала участь вже увосьме – і вчетверте стала його переможницею. Звісно, цей успіх помітили і земляки.

– Місцева влада ноутбук мені подарувала, грамотою нагородили, дали премію до зарплати. Це важливо для сільських педагогів. І в ці дні, кого не зустріну в селі, усі мене знають, вітають через диктант, – усміхається пані Галина.

Я вчу учнів, що вони своїми оцінками вбивають ворогів.

Про своє життя у селі 57-річна педагогиня розповідає, що, крім учителювання, щодня повинна дбати про родину та доглядати своє господарство. Інакше не можна...

Але знову повертається до теми своєї офіційної роботи і каже, що її досягнення  передусім підштовхують учнів до розуміння, яка це велика сила – слово.

– Школярі почали краще ставитися до мого предмету. Стали уважнішими на уроках. Це дуже приємно. Довелося мені навіть почути таке: «Ми не думали, що ви така розумна».

І зошити треба встигнути перевірити, і худобу нагодувати...
І зошити треба встигнути перевірити, і худобу нагодувати...

 

 

Про те, що учні називають її гордістю села, пані Галина скромно промовчала... До речі, їхнє Комарове розташоване неподалік кордону з білоруссю. Коли почалася повномасштабна війна, педагогиня зі своєю сім’єю вирішила не виїздити, а боротись на освітньому фронті. І тепер учні Галини Шури щодня чують від неї, що наші воїни дають бій окупантам кулями, а вони, діти, теж мають зброю дальньої дії:

– Я вчу учнів, що вони своїми оцінками вбивають ворогів. Ми будемо доводити окупантам, що є розумним і миролюбним народом. І, звісно, не знати української є великим гріхом, бо вона найрідніша і найкраща, – наголошує чемпіонка України з грамотності. 

Відео – «Суспільне Волинь»:

Читайте також: На Волині село лишилося відрізане від світу, оскільки автомобільна дорога опинилася... під водою (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel