Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Успішніший за Мессі та Роналду... наш Шовковський!

Обкладинка книги СаШо (так називають у «Динамо» Олександра Володимировича Шовковського).

Фото з фейсбук-сторінки Олександра ШОВКОВСЬКОГО.

Успішніший за Мессі та Роналду... наш Шовковський!

Цікаві факти про новопризначеного головного тренера київського «Динамо» 

Був номінований на «Золотий м’яч»

До 1999 року Олександр Шовковський був однією з головних зірок блискучого «Динамо» Валерія Лобановського. Впевнена гра воротаря допомагала киянам громити «Барселону», випереджати в групі Ліги чемпіонів «Арсенал», вибивати мадридський «Реал» у плей-оф і на рівних битися з «Баварією» за вихід у фінал.

Ми жартували, що він – намісник Бога з питань футболу на Землі. Він був для нас більше, ніж просто тренером. Він був нашим футбольним богом.

За підсумками 1999-го Шовковський увійшов до числа 50 номінантів на «Золотий м’яч». Тоді він став другим гравцем із незалежної України, якому надали таку честь. Першим був, зрозуміло, Андрій Шевченко.

Побив рекорд Олега Блохіна

До середини 2010-х беззмінний голкіпер київського «Динамо» став встановлювати один рекорд «довголіття» за іншим. У 2014 році Шовковський провів 582 гри за рідний клуб і перевершив рекорд

Олега Блохіна, який здавався вічним. Загалом із 1994-го до 2016 року Олександр Шовковський захищав ворота «Динамо» у 635 офіційних матчах. 

Також українець разом з іспанцем Ікером Касільясом, німцем Олівером Каном і голландцем Едвіном ван дер Саром став одним із чотирьох голкіперів, які зіграли більше ста матчів у Лізі чемпіонів.

Загалом у єврокубках провів 144 матчі, у 44 з яких відстояв «на нуль».

Другий після Райана Гіггза

Шовковський не просто грав за «Динамо» до 40 з гаком років, але і допомагав рідному клубу регулярно завойовувати титули.

До кінця кар’єри у воротаря набралося 24 трофеї на клубному рівні (14 – за чемпіонство і 10 – за перемоги в Кубку України). За цим показником він набагато випереджає і Мессі, і Роналду. Частіше за Шовковського домагався успіхів із клубом тільки валлієць Райан Гіггз, який був творцем ери тріумфу англійського «Манчестер Юнайтед».

За 24 сезони в основі київського «Динамо» Шовковський «пересидів» 14(!) конкурентів. 

Автор «вічного рекорду»

До 6 грудня 2022 року СаШо був першим і єдиним воротарем, який на Чемпіонатах світу з футболу не пропустив жодного м’яча в серії післяматчевих пенальті зі Швейцарією – 3:0 (ЧС-2006), поки його рекорд не повторив голкіпер збірної Марокко Ясін Буну в матчі 1/8 фіналу ЧС-2022 проти Іспанії (0:0, за пенальті 3:0). Найцікавіше, що це досягнення, не пропустивши жодного гола у серії пенальті, ніхто ніколи не поб’є. 

Реклама Google

Написав книгу про своє футбольне життя

«Працювати з ним було цікаво, але неймовірно важко. Дехто подейкував, що з ним один рік іде за два. Ми жартували, що він – намісник Бога з питань футболу на Землі. Він був для нас більше, ніж просто тренером. Він був нашим футбольним богом», – написав Олександр Шовковський про Валерія Лобановського у своїй книзі «Усе в твоїх руках» (2018). 

Читайте також: А ви знаєте, як українські стріляючі лижники провели гонку переслідування?

Telegram Channel