Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
На волинській шахті почали працювати в’язні

Держава залучила засуджених до робіт у шахтах для того, щоб посилити енергетичну безпеку. З цим рішенням згодні не всі...

Фотоколаж із сайту informator.ua.

Redaktor

На волинській шахті почали працювати в’язні

На копальні «Бужанська» у Поромівській громаді Володимирського району вже трудяться 19 в’язнів. Незабаром кількість таких робітників може зрости до 200. Принаймні про це говорять самі гірники

Чутки про те, що на волинських шахтах працюватимуть засуджені, ширилися давно. Через це люди навіть пікетували ДП «Волиньвугілля», на території якого мали облаштувати гуртожиток для в’язнів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс» і публікації сайту «Волинські новини».

Як стало відомо, на «Бужанській» уже працюють 19 засуджених із Дрогобицької колонії.

«До нас приїжджають працівники – не в’язні, а працівники, навчені люди, які пройшли всі нормативні акти, які пройшли всі медогляди, які пройшли попереднє навчання. У нас в’язнів немає. У нас – працівники... Мало що пишуть. На парканах теж пишуть», – прокоментував цю ситуацію перший заступник директора шахти «Бужанської» Владислав Гонсу.

Заступник директора з виробництва Юрій Мікульський розповідає: «Вони зараз проходять практику як учні. Щоразу їх привозять на автобусі, постійно є конвой, який супроводжує сюди».

Він додає, що ув’язнені не отримуватимуть таку ж заробітну плату, як шахтарі. Також серед тих, хто працюватиме на копальнях, немає засуджених за тяжкі злочини.

«Із них будуть вираховувати за дорогу, за харчі – за все... Якщо думають, що їх возять безплатно, то це не так. Є люди, які не платили аліментів. З їхньої заробітної плати будуть забирати ці гроші. Треба зрозуміти: вони будуть просто сидіти в тюрмі і держава на них гроші витрачатиме? Або в них є шанс просто працювати на державу. Напевно, краще обрати другий варіант. Якась частина грошей буде їм залишатися», – каже Юрій Мікульський.

Щоразу їх привозять на автобусі, постійно є конвой, який супроводжує сюди.  

Засуджені на час роботи живуть у Сокальській виправній колонії, що на сусідній Львівщині. Їх щодня привозять у копальні автобусом. Працюють у дві зміни.

Своєю чергою гірники з шахти №9 «Нововолинська» переживають, що і їх можуть замінити на в’язнів з українських тюрем. Зараз за шахтарів із цієї копальні активно взявся військкомат.

«У мене є інформація, що в Сокалі на місці колишньої колонії, яка згоріла близько восьми років тому, облаштовують місця для проживання 200 зеків. І будуть їх возити сюди», – зазначає голова місцевої організації НПГУ Сергій Макаров.  Він додає, що натомість шахтарям систематично вручають повістки. 

«Днями була облава на копальню, хоч усі гірники заброньовані. Поліція разом із ТЦК ходять по підприємству і вручають повістки», – каже Сергій Макаров.

За його словами, зараз на шахту №9 чинять тиск. Часто на підприємстві з’являється комісія контрольно-ревізійного управління.

«Нарахували на 450 мільйонів якихось збитків, коли шахта всього мала 120 мільйонів руху коштів. Знову поліція. Кримінальні справи з незрозумілого приводу. Бідного директора пресують», – каже Сергій Макаров.
Бажання замінити шахтарів на копальнях в’язнями можна зрозуміти: засуджений не вийде страйкувати через те, що йому не виплачують зарплату, не буде протестувати, якщо на керівні посади призначатимуть «своїх». Однак в’язні колоній не є спеціалістами в гірничій сфері, а праця в шахті має високий рівень небезпеки. Працювати потрібно з вибуховими пристроями і зі складними технічними приладами... 

Реклама Google

Telegram Channel