Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
«Тепер навіть скептики зрозуміли, для чого це було»: 5-ий Президент України про Томос

Історична мить: 6 січня 2019 року Україна отримує Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Фото із сайту eurosolidarity.org.

«Тепер навіть скептики зрозуміли, для чого це було»: 5-ий Президент України про Томос

Петро Порошенко у п'яту річницю підписання Томоса нагадав, що робота над створенням автокефальної помісної Православної церкви України почалася значно раніше

«П'ять років тому Господь явив нам справжнє Різдвяне диво. Томос про автокефалію Православної церкви України було підписано. Ми довго йшли, щоб отримати цей документ. Ще у 2015 році наша команда розпочала діалог зі Вселенським престолом. Це були роки плідних переговорів. Держава і влада тоді зробили все, що могли і зобов'язані були робити, щоб цей день відбувся», – написав у соцмережах п’ятий Президент.

«Тому я дуже добре пам'ятаю той момент. Весь день було напружене та хвилююче очікування. А потім, затамувавши подих, ми спостерігали, як Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій скріпив підписом історичний документ», – згадує Порошенко ту мить.

«Світове Православ’я – це сузір'я незалежних та рівних Церков. І нарешті в цьому сузір'ї засяяла українська зірка».

«Державницьке значення усього, що в ті дні відбулося на Фанарі, сьогодні зрозуміли навіть найзатятіші скептики. І вже ніхто не посміє сказати: для чого це все було? Світове Православ’я – це сузір'я незалежних та рівних Церков. І нарешті в цьому сузір'ї засяяла українська зірка», – зазначив п'ятий Президент.

«У цей день мої слова подяки Вселенському патріарху за його любов до України. Окрема вдячність митрополиту Епіфанію, що у такий складний, зранений війною час, забезпечує єдність та множить силу Православної церкви

України. І велика вдячність Господу, бо без Його промислу цього б не сталося!» – пише Петро Порошенко.

Тим часом

Вселенський патріарх Варфоломій привітав п’ятого Президента Петра Порошенка з Різдвом та Новим роком і висловив свою підтримку українському народу у боротьбі проти російської агресії.

«Хоча ми шкодуємо про умови, які змусили Україну перейти на церковний календар, ми раді, що Ви та більшість українців тепер святкуєте разом з нами та більшістю християнського світу», – йдеться у листі.

«Будьте впевнені, пане Президенте, ми залишаємося на боці Православної церкви України щодо будь-якої підтримки, яку ми можемо надати, і продовжуємо солідарність з усіма українцями, які мужньо витримують диявольську атаку російської федерації... Як Ви слушно зазначили, для українців найважливіше – тримати єдність та відкинути всі особисті розбіжності, щоб перемогти загарбника та відбудувати свою Батьківщину», – йдеться у листі.

Вселенський патріарх побажав українцям благословенного та процвітаючого нового року. «Нехай він буде сповнений миром, радістю, єдністю, духовним зростанням і надлишком Божої благодаті», – зазначив Його Всесвятість.

Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: Фонд Порошенка відновить зруйнований російською ракетою музей Шухевича у Львові​.

Реклама Google

Telegram Channel