Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Нехай буде гречка,  лиш би не суперечка!

За вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп.

Фото із сайту fakty.com.ua.

Нехай буде гречка, лиш би не суперечка!

А чом би й не погодитись? Адже з усіх круп саме гречану вважають найкориснішою. Вона дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом, містить найбільше вітамінів групи B. Також у ній – достатньо кальцію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп. Тож не дивно, що, як каже народна мудрість, вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану – люди нахвалюють. А щоб не приїдалася, готуйте її щоразу по-іншому

Гречаний крем-суп із печінкою

Інгредієнти: 100 г гречки, 2–3 картоплини, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 200 мл вершків (10%), 300 мл бульйону, 250 г печінки, 2 ст. л. олії, 30 г масла вершкового, сіль, перець до смаку.

Приготування. Зварити гречку. Нарізати цибулю і картоплю. На олії обсмажити овочі з часником близько 7–10 хвилин, тоді влити бульйон і варити до готовності бульби. Додати гречку, посолити, поперчити, влити вершки, прогріти 3–4 хв. Готовий суп збити у блендері. Печінку вимочити 20–30 хвилин у молоці чи воді, обсушити паперовими рушничками й, присоливши, обсмажити на вершковому маслі до готовності. Подавати суп із печінкою.

Каша зі сметанно-грибним соусом

 Інгредієнти: 200 г гречаної крупи, 400 мл води або бульйону, 2 цибулини, сіль та перець; для соусу – 200 г дрібних печериць, 1 цибулина, 4 ст. л. сметани, 1 ст. л. вершкового масла, сіль та перець.

Приготування. Промиту гречану крупу залити окропом (бульйоном), накрити кришкою, проварити 10 хвилин, додавши сіль та перець. Зняти з вогню, вкутати рушником і залишити на годину-півтори. Тим часом дрібно порізати цибулину, спасерувати на олії до золотистого кольору, присолити, додати гречану кашу, перемішати. Перебрані та промиті гриби обсмажити на маслі з другою подрібненою цибулиною. Додати сметану, зменшити вогонь і тушкувати протягом 5–10 хвилин, постійно помішуючи. Подавати гречку зі сметанно-грибним соусом гарячими.

Фаршироване куряче філе

Інгредієнти: 4 курячі філе, 1 скл. гречки, 2 скл. води, 500 г печериць, 1 велика цибулина, 500 мл вершків (22%), 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Греч­ку промити, залити 2 склянками гарячої води, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і варити кашу до готовності. У великій сковороді розігріти олію і вершкове масло, всипати нарізану цибулю й спасерувати до світло-золотистого кольору. Додати покраяні пластинками печериці, посолити, поперчити за смаком і обсмажувати гриби до повного випаровування рідини. У курячому філе гострим ножем зробити глибокі надрізи, щоб утворилася кишеня для начинки, посолити м’ясо всередині і зовні. Гречку змішати з невеликою кількістю грибів. Підготовлені філе начинити цією сумішшю і закрити кишеню, скріпивши зубочистками або обмотавши ниткою. У сковороді розігріти кілька столових ложок олії, обсмажити нафаршировані кишені з обох боків до золотистої скоринки. У сотейник, де залишилася решта грибів, влити вершки, довести до кипіння, посолити, поперчити за смаком, викласти туди обсмажене м’ясо (попередньо знявши нитки чи зубочистки) і тушкувати під закритою кришкою 10–12 хвилин. Подавати фаршироване філе під грибним соусом зі свіжим зеленим салатом.

М'ясна запіканка з гречкою

Інгредієнти: 500 г м’ясного фаршу, 150 г гречаної крупи, 2 цибулини, 2 яйця, 3 скибки батона, 1/3 скл. молока, 3–4 зубочки часнику, сухарі панірувальні, маргарин або вершкове масло для змащування форми.

Приготування. Гречку відварити до готовності. Цибулю дрібно покраяти й обсмажити до рум'яного кольору. Додати до цибулі гречку і трохи потушкувати разом, тоді охолодити. Батон розмочити в молоці. Збити у блендері хліб, фарш і часник, додати яйце, посолити й поперчити, фарш має вийти рідкуватим. Друге яйце додати у гречану кашу з цибулею, посолити та поперчити. Форму з високими бортиками змастити маргарином. На дно викласти частину фаршу, потім гречку з цибулею, а зверху – знову фарш. Пекти при 200 градусах близько 40 хвилин.

Читайте також: «13 січня: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

Telegram Channel